Protester mot glyfosat i USA og Europa:

Norges mest brukte sprøytemiddel: - Kreftframkallende

Protestene mot sprøytemiddelet sprer seg nå fra by til by.

ROUNDUP: Over hele verden arrangeres det protester mot Monsanto og og stoffet glyfosat - som også brukes i Norge. Video: NTB Scanpix/Kristoffer Løkås/Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ekteparet som nå er i 70-årene stelte i hagen sin i over tretti år. For å få bukt med ugresset brukte de jevnlig middelet Roundup i beddene, oppkjørselen og andre steder.

Med fire års mellomrom fikk begge den samme krefttypen. I rettsaken fortalte de hvordan de tilfeldigvis oppdaget at det kunne være en sammenheng mellom ugressmiddelet og sykdommen og tok kontakt med advokater.

I rettssaken i California dømte juryen produsenten av Roundup til å betale over to milliarder dollar til ekteparet som har utviklet Non-Hodgkins lymfom, en variant av lymfekreft - som skal ha utviklet seg som følge av mangeårig bruk av ugressmiddelet.

Dette er det samme sprøytemiddelet som brukes i stor skala av norske korn- og grønnsaksprodusenter. Dersom glyfosat, det omdiskuterte virkemiddelet i Roundup, blir forbudt vil det få enorme konsekvenser for hvordan mat dyrkes i Norge og resten av verden. At matprisene da vil øke hersker det liten tvil om, mener ekspertene.

Det har tidligere vært mange protester mot Monsanto, produsenten av Roundup, og nå blusser de opp igjen over hele Europa og andre steder (se video).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer