Reduserer blodsukkeret

Norsk forskning: Slankeoperasjon reduserer diabetesplagene

44 prosent sluttet med diabetesmedisiner, forteller forsker.

KAN REDUSERE DIABETES TYPE 2-PLAGER: Fedmekirurgi reduserer blodsukkeret hos personer med diabetes type 2 og KMI under 35, ifølge ny studie. (CC7 / Shutterstock / NTB scanpix)
KAN REDUSERE DIABETES TYPE 2-PLAGER: Fedmekirurgi reduserer blodsukkeret hos personer med diabetes type 2 og KMI under 35, ifølge ny studie. (CC7 / Shutterstock / NTB scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fedmekirurgi gir personer med diabetes type 2 færre symptomer på diabetes enn medikamentell behandling, viser en metodevurdering fra Folkehelseinstituttet.

Kroppsmasseindeks

  • Kroppsmasseindeks (KMI) er et uttrykk for vekt i forhold til høyde og er lik vekten delt på kvadratet av høyden.
  • For eksempel vil en person som måler 1,60 m og som veier 55 kg få KMI på: 55 : (1,6 x 1,6) = 55 : 2,56 = 21,5 kg/m2.

Kilde: Fhi

- Personer med kroppsmasseindeks (KMI) under 35 og diabetes type 2 som gjennomgikk en fedmeoperasjon, hadde større reduksjon i blodsukkerkonsentrasjon sammenliknet med personer som fikk medikamentell behandling. Av de opererte pasientene sluttet 44 prosent med diabetesmedisiner, forteller forsker Liv Giske ved Folkehelseinstituttet.

Liv Giske, forsker ved Folkehelseinstituttet. (Foto: Fhi)
Liv Giske, forsker ved Folkehelseinstituttet. (Foto: Fhi) Vis mer

Folkehelseinstituttet har undersøkt studier på behandling av diabetes type 2, hos personer med KMI under 35, som i dag ikke tilfredsstiller kriteriene for fedmekirurgi.

Langtidseffekten av fedmekirurgi

Funnene i metodevurderingen er basert på relativt små studier. Forskerne inkluderte fire randomiserte og seks ikke-randomiserte kontrollerte studier med en oppfølgingstid på omtrent to år. I tillegg ble en stor registerstudie som undersøkte 30 dagers dødelighet og bivirkninger inkludert.

Langtidsoppfølging av effekt og sikkerhet utover to år var ikke undersøkt i de inkluderte studiene.

Høyere KMI, større effekt

  • Effekten av fedmekirurgi ser ut til å være mindre hos pasienter med KMI under 35 enn hos pasienter med sykelig overvekt (pasienter med KMI på minst 35 og som i tillegg har fedmerelatert sykdom, eller pasienter med KMI på minst 40).
  • I en tidligere rapport ble det for sistnevnet gruppe funnet en tilbakegang av diabetes type 2 hos cirka 70 prosent av pasientene etter to år. Vektnedgangen var også større hos disse pasientene enn for pasientene med KMI under 35.
  • Les mer om kroppsmasseindeks her.

- Vi vet ingenting om tilbakegangen er varig eller hvor mange som får diabetes-symptomene tilbake etter to år. Vi trenger å se på studier som strekker seg lengre enn en toårsperiode for å kunne svare på hvilke bivirkninger pasientene kan få over tid og hva som er langtidseffekten av fedmekirurgi på diabetesrelatert sykdom, understreker Giske.

Hun peker på at studiene som er gjennomgått ikke har undersøkt hvilken effekt fedmeoperasjon kan ha for livskvalitet, angst eller depresjon.

Kan ha ulik påvirkning

Mekanismene bak tilbakegang av diabetes type 2 etter fedmekirurgi er ikke avklart.

- Vi vet ikke om tilbakegangen skyldes vektnedgang, endring av tarmanatomien eller begge deler. Diabetes type 2 har sammenheng med arv, overvekt, kosthold, lite fysisk aktivitet og andre miljømessige faktorer. Disse faktorene kan ha ulik påvirkning hos ulike personer etter operasjon, sier Giske.

Fedmekirurgi er en omfattende og radikal metode for å redusere diabetes, og dokumentasjonen er begrenset både når det gjelder antall studiedeltakere og måling av langtidseffekt for pasienter med KMI under 35.

- Effekt og sikkerhet utover to år bør undersøkes i videre studier, sier Giske.​

- Ikke overraskende

Valdemar Grill, endokrinolog og NTNU-professor, synes ikke at resultatene er overraskende, tatt i betraktning at dramatisk bedring av dysmetabolime ved type 2 diabetes etter bariatrisk kirurgi generelt er godt kjent.

Valdemar Grill, endokrinolog og NTNU-professor er ikke overrasket over forskningsresultatene. (Foto: Anne Grete Storvik)
Valdemar Grill, endokrinolog og NTNU-professor er ikke overrasket over forskningsresultatene. (Foto: Anne Grete Storvik) Vis mer

- Selve det faktum at kroppen går fra et overskudd av kalorier, positiv energibalanse, til et underskudd, negativ energibalanse, er godt vist å ha normaliserende effekter på forhøyet blodsukker ved type 2 diabetes. Og dette vil sikkert gjelle også for dem med dem med KMI under 35, sier han.

Ifølge Grill, vil operasjonen med all sannsynlighet gi mer av negativ energibalanse enn medikamentell behandling og vil derfor være mer effektiv for pasienter med type 2 diabetes.

Det er lege og spesialist i indremedisin Fedon Lindberg enig i:

- En stor britisk studie veldig nylig publisert i Lancet, viser også at såkalt VLCD (very low calorie diet) og ketogen diett (en diett med mye fett og lite karbohydrater) kan ha betydelig effekt både på vekt, blodsukker og risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, på linje med det man ser etter fedmekirurgi. Faktisk ble halvparten av personer med type 2 diabetes i denne studien kvitt helt sykdommen i løpet av ett år, sier Lindberg.

- Også en studie som vår klinikk har gjennomført på effektivitet av slik tilnærming som kan gjennomføres i allmennpraksis er publisert i vitenskapelig tidsskrift. Fastlege må være med, men bruker mye av sin tid, forutsatt at hun/han har en medarbeiderm for eksempel legesekretær eller sykepleier, som blir opplært i metoden, sier han.

Lege og spesialist i indremedisin Fedon Lindberg. (Foto: Espen Røst / Dagbladet)
Lege og spesialist i indremedisin Fedon Lindberg. (Foto: Espen Røst / Dagbladet) Vis mer

- En god behandling

Fedmekirurgi har vist seg å være god behandling av pasienter med diabetes type 2 og BMI 35 eller høyere (sykelig overvekt), mener leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo Jøran Hjelmesæth.

- Dette viste forskere ved Sykehuset i Vestfold i en svær studie som ble publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Jama nylig, sier han.

Som figuren under viser så ble 60 prosent kvitt sin diabetes type 2, og sluttet med medisiner, etter ett år, og nesten 80 prosent etter to-tre år, og tilbake til 60 prosent etter seks år. Noen får sykdommen tilbake.

Figur: Jakobsen GS, Småstuen MC, Sandbu R, Nordstrand N, Hofsø D, Lindberg M, Hertel JK, Hjelmesæth J. Association of Bariatric Surgery vs Medical Obesity Treatment With Long-term Medical Complications and Obesity-Related Comorbidities. JAMA 2018;319(3):291–301.
Figur: Jakobsen GS, Småstuen MC, Sandbu R, Nordstrand N, Hofsø D, Lindberg M, Hertel JK, Hjelmesæth J. Association of Bariatric Surgery vs Medical Obesity Treatment With Long-term Medical Complications and Obesity-Related Comorbidities. JAMA 2018;319(3):291–301. Vis mer

Fedmekirurgi og diabetes type 2

  • Dersom intensiv livsstilsbehandling (atferdsbehandling, kalorirestriksjon, fysisk aktivitet og eventuelt vektreduserende medikamenter) ikke har gitt tilfredsstillende effekt, foreslås det vektreduserende kirurgi som et behandlingsalternativ for personer med diabetes type 2 og fedme grad 2-3 (BMI ≥35 kg/m²), uavhengig av hvor lenge pasienten har hatt diabetes.
  • Vektreduserende kirurgi kan også være aktuelt hos enkelte pasienter med BMI <35 kg/m² etter en grundig utredning og vurdering av et tverrfaglig team med spesiell ekspertise på vektreduserende kirurgi.

Kilde: Professor Jøran Hjelmesæth

- Den nye metodevurderingen har samlet de få studiene som har undersøkt effekten av fedmekirurgi hos de med diabetes type 2 og en BMI lavere enn 35, her er kunnskapsgrunnlaget meget svakt, få studier har vært utført, sier Hjelmesæth.

Professor Jøran Hjelmesæth. (Foto: Sykehuset i Vestfold)
Professor Jøran Hjelmesæth. (Foto: Sykehuset i Vestfold) Vis mer

De konkluderer derfor med at:

  1. Det trenges mer kunnskap og nye studier.
  2. Det det kan likevel se ut som om færre kunne slutte med diabetesmedisin hos de med bmi under 35 (44 prosent i løpet av ett-to år) enn det vi og andre har vist hos de med bmi 35 eller mer (70-80 prosent). Dette funnet er høyst usikkert.

- Likevel har vi i de norske diabetesretningslinjene åpnet for at nøye utvalgte pasienter med diabetes type 2 og en BMI på 30-35 bør kunne få tilbud om fedmekirurgi, sier professoren.

Diabetesforbundet: - Ambivalent

- Det er veldig positivt at fedmekirurgi har den effekten på diabetes type 2 som studien viser. Fedmekirurgi endrer både på magesekk og tarm, og dette gir sterkere signalstoff fra tarmen til bukspyttkjertelen. Så mange opplever at diabetesen forsvinner med en gang, før vektreduksjonen kommer, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet.

Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet. (Foto: Peder Songedal)
Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet. (Foto: Peder Songedal) Vis mer

Allgot er likevel ambivalent til å se på fedmekirurgi som uproblematisk.

- Ofte ser man at blodsukkeret går ned, sammen med blodtrykk og vekt, men at opp mot halvparten sliter med negative psykiske konsekvenser etter et slikt inngrep. I tillegg opplever mange sterke smerter, sier han.

Langtidsstudier fra Vestfold viser at opp mot 50 prosent får depresjoner etter slike inngrep.

- Disse konsekvensene må man også forberedes på, i tillegg til de positive konsekvensene med å bli friskere fra diabetes type 2 og få lavere blodtrykk.

Allgot er overrasket over at de psykologiske faktorene ikke er oppsummert på samme måte som de fysiske virkningene av fedmekirurgi, da det får stor innvirkning på både kropp og sinn. Erfaringer om nedsatt livskvalitet må også tas med i beslutningene i fremtiden, mener han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer