VERDENS TREDJE BESTE: Perfekt viltkjøtt av Kirsten Winge (til høyre) og Arne Nohr ble kåret til tredje beste kokebok om kjøtt - i verden - i Beijing søndag. Foto: Vigmostad/Bjørke / Siv Seglem
VERDENS TREDJE BESTE: Perfekt viltkjøtt av Kirsten Winge (til høyre) og Arne Nohr ble kåret til tredje beste kokebok om kjøtt - i verden - i Beijing søndag. Foto: Vigmostad/Bjørke / Siv SeglemVis mer

«Perfekt viltkjøtt», verdens tredje beste kokebok 2017

Norsk kokebok på pallen i internasjonal kåring: - Uvirkelig

Her deler hun den beste oppskriften fra verdens tredje beste kokebok om kjøtt.

(Dagbladet): - Det var litt uvirkelig da jeg fikk beskjed. Det kunne da ikke være mulig at jeg kunne komme så langt opp én gang til?

Kirsten Winge trodde nesten ikke sine egne ører da hun søndag fikk en telefon om at boka hennes «Perfekt viltkjøtt - Kirstens beste tips» kom på tredjeplass i finalen i den internasjonale konkurransen Gourmand World Cookbook Awards i klassen for kjøtt.

Arne Nohr har tatt bildene i boka.

- Dette er en fremragende bok som viser deg veien til perfekt viltkjøtt, heter det i juryens begrunnelse.

- Jeg er så glad og stolt! sier Winge til Dagbladet.

Den belgiske boka «Stoofvleesboek» («Gryteboka» på norsk) vant, mens kanadiske «Sausage making» tok andreplassen.

- Enkel og ærlig

I jungelen av kokebøker som ble lansert på det norske markedet i fjor, skiller Winges bok seg ut visuelt. Den er nesten rensket for styling, og bildene av slakt og partering brutalt ærlige.

Dette var noe av grunnen til at boka ikke nådde helt opp da Dagbladets matredaksjon plukket ut og testet våre kokebokfavoritter i fjor høst.

Men ærlighet varer lengst, og det er nettopp her Winge tror noe av suksessen ligger.

- Dette er enkel og ærlig mat man kan lage selv. Og det er mat man vet hvor kommer fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter år der store usikkerhetsmomenter rundt maten vår har blitt avdekket, med funn av hestekjøtt i lasagne og Ikea-kjøttboller, antibiotikaresistente bakterier i kylling og listeriabakterier i rakørret er nordmenn mer enn modne for å sanke maten vår selv.

- Det handler nok litt om mattrygghet. Vilt er ikke medisinert, det spiser mat i naturen, sier Winge.

Interessen for kortreist og lokalmat er også økende.

To ganger pallplassering

Det er ikke første gang Winge markerer seg på det internasjonale kokebokmarkedet. Første gang var i 2014 med «Bærboka».

Flere norske kokebøker markerte seg årets kåring, som ble annonsert søndag i Yantai i Kina.

Blant finalistene finner vi «Eventyrlig», Karla Siverts, Øivind Hånes (beste kvinnelige kokk), «Aichas Kjøkken», Aicha Bouhlou (blogger), «Vennemiddag», Ole Martin Alfsen (skandinavisk), «Sunnheten på Bordet», og Niels C. Geelmuyden, René Zografo fikk sølv i kategorien for helse og ernæring.

Rådyrgrateng

Under deler hun en av sine favorittoppskrifter fra boka, Hunter's pie, en ovnsrett med rådyrkjøtt.

Denne viltgratengen er blant Winges favoritter fra den prisvinnende kokeboka. Her får man brukt både viltkjøtt og klassiske norske grønnsaker.

HUNTER'S PIE: Fra den prisbelønte boka til Kirsten Winge. Foto: Arne Nohr
HUNTER'S PIE: Fra den prisbelønte boka til Kirsten Winge. Foto: Arne Nohr Vis mer

Viltgratengen, som er en vri på den britiske Shepherd's pie (med fårekjøtt) eller Fisherman's pie (fiskegrateng), er en genial alt-i-en gryte-middag.

Kirsten Winge lager sin med rådkyrkjøtt, men du kan fint bruke annet viltkjøtt.

Les også:

To smarte triks når du skal lage mat med viltkjøtt

Arne Brimis beste viltkjøttoppskrifter

Kirsten Winges elggryte