Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Bocuse d'Or 2019:

Norsk kokk vant Bocuse d'Or Europa

Den norske kokken Christian André Pettersen vant Bocuse d'Or Europa.

JUBEL: Christian André Pettersen hever pokalen i Torino etter at Norge tok gull i europamesterskapet i kokkekunst. Foto: Scanpix
JUBEL: Christian André Pettersen hever pokalen i Torino etter at Norge tok gull i europamesterskapet i kokkekunst. Foto: Scanpix Vis mer

(NTB/Dagbladet): Pettersen vant i konkurranse mot 20 andre kokker. Sverige og Danmark gjorde det sterkest av de øvrige landene - med henholdsvis sølv- og bronsemedalje.

TIL VERDENSFINALE: Christian André Pettersen går videre til verdensfinalen i Bocuse d'Or Europa. Foto: Berit Roald/ Scanpix
TIL VERDENSFINALE: Christian André Pettersen går videre til verdensfinalen i Bocuse d'Or Europa. Foto: Berit Roald/ Scanpix Vis mer

Dermed lever fortsatt drømmen om å kåres til verdens beste kokk for Christian André Pettersen. Den kåringen holdes i den franske byen Lyon i januar 2019.

- Det høres pompøst ut, men han er god på det meste og spesielt teknikk. Han er veldig bevisst på hvordan han beveger seg og kutter i kjøttet, også er han selvfølgelig veldig flink til å lage god mat, sa lagkamerat Rasmus Johnsen Skoglund til NRK forut for dagens seier.

Seieren kom etter at det norske laget presenterte en kjøttrett og en fiskerett for et internasjonalt dommerpanel. Pettersen benyttet blant annet mandelpoteter fra Vestvågøy for å representere hjemlandet.

Christian André Pettersen ble kåret til årets kokk i Norge i 2017 og ble dermed Norges gullhåp i prestisjetunge Bocuse d'Or.

- Pappa ville vært så stolt nå. Jeg lovet ham på dødsleiet å gå til topps i Årets Kokk, sa en rørt og glad Christian André Pettersen etter seieren i 2017.

Målet er Bocuse d'Or

Etter seks intense timers konkurranse over grytene kunne bodøværingen endelig slippe jubelen løs i Mathallen. Klokka 1820 ble det klart at han hadde gått til topps i Årets kokk 2017. Hver kandidat konkurrerte med to retter der årets hovedingredienser var lam og ishavsrøye.

Å stå på pallen i Bocuse d’Or, har vært målet helt siden ni års-alderen, da han hjalp faren på kjøkkenet. I dag jobber Christian Andre som kjøkkensjef på Mondo i Sandes.

Konkurransen alle kokker strekker seg etter

Den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d’Or er oppkalt etter en av de fremste kokkene i vår tid. Paul Bocuse ble 91 år gammel og gikk bort i januar i år.

Det var Frankrikes innenriksminister Gerard Collomb som bekreftet nyheten på Twitter.

- Paul Bocuse er død, kokkekunsten er i sorg. Monsieur Paul var Frankrike. Enkelthet og sjenerøsitet. Perfeksjonisme og kunsten å leve. Gastronomiens pave har forlatt oss, skrev Collomb.

Paul Bocuse var en av de første kokkene som ble en offentlig person, og har gitt navn til det uoffisielle verdensmesterskapet i matlaging, Bocuse d'Or, som han skapte i 1987 sammen med borgermesteren i Lyon, og som siden har vært et fast innslag mot slutten av januar hvert andre år.

- Det er blitt den konkurransen i verden som alle kokker med konkurranseinstinkt strekker seg etter å være med i. Du kan ikke sammenlikne det med skisport eller fotball. Kokkekunsten er internasjonal og drives i alle land, og Bocuse d'Or i Lyon har påvirket kvaliteten enormt i en hel verden, uttalte kjendiskokk Eyvind Hellstrøm til Dagbladet etter at dødsfallet ble kjent.

Viktig for norske kokker

Nordmenn har tradisjonelt sett gjort det godt i Bocuse d'Or. Den aller første nordmannen som vant den gjeve prisen, var Bent Stiansen. Han minnes Paul Bocuse som mannen som framsnakket kokker fram fra mørke kjellere og inn i presidentpalasser:

- Det har vært en fantastisk reise for kokkenes anseelse gjennom det nesten-århundret han har levd. Fra å være et fag nesten ingen snakket om, til å bli kanskje det i verden som er mest omtalt. På den måten takker vi ham enormt, sa Bent Stiansen til Dagbladet etter mesterkokkens bortgang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media