Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Da Jamie Oliver skulle smake på den norske maten, var ikke alt helt som det skulle

Norsk mat forsvant før Jamie Oliver-middag i London

Ørret fra Hardangervidda og ost fra Jæren forsvant underveis til en stor middag i London i går. Det norske kokketeamet måtte få hjelp fra Jamie Oliver til å skaffe ny mat. 

MATEN FORSVANT:  Fjellørret fra Hardangervidda og eksklusiv håndverksost fra Jæren forsvant på veien mellom Oslo og London,  men Andreas Viestad fikk hjelp av Jamie Oliver til å skaffe nye ingredienser til gårsdagens store middag der pengene gikk til inntekt for bedre matundervisning i skolen. (Foto: Privat)
MATEN FORSVANT:  Fjellørret fra Hardangervidda og eksklusiv håndverksost fra Jæren forsvant på veien mellom Oslo og London,  men Andreas Viestad fikk hjelp av Jamie Oliver til å skaffe nye ingredienser til gårsdagens store middag der pengene gikk til inntekt for bedre matundervisning i skolen. (Foto: Privat) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi var ganske fortvilet, men fikk skaffet nye råvarer takket være god hjelp fra Jamie Oliver og hans medarbeidere, forteller Andreas Viestad.

Ørret fra Hardanger og geitost fra den genierklærte osteprodusenten Bo Jensen på Jæren var på mystisk vis forsvunnet da flyet mellom Oslo og London landet på Heathrow i går formiddag. Maten skulle etter planen brukes under et større arrangement i regi av Jamie Oliver Foundation, der Adreas Viestad, prisbelønt kokebokforfatter, matskribent og restaurantør, skulle lage mat med smak av Norge.

BETALTE: Næringslivsledere betalte for å være med på å lage mat, og pengene gikk til bedre undervisning om mat og helse. Andreas Viestad t.v. Foto: Jonny MP Photography
BETALTE: Næringslivsledere betalte for å være med på å lage mat, og pengene gikk til bedre undervisning om mat og helse. Andreas Viestad t.v. Foto: Jonny MP Photography Vis mer

Håper maten ble stjålet

- Jeg håper faktisk at maten ble stjålet, framfor at den er gjenglemt i en krok et eller annet sted. Da er det forhåpentligvis noen som får glede av disse fantastiske produktene, sier en oppgitt Viestad.

Han forteller at Jamie Oliver selv var svært fortvilet på deres vegne, og gjorde det han kunne for å hjelpe dem med å erstatte det de trengte. Den profilerte kokkestjernen skal ha brukt gode kontakter for å komme opp med råvarer i England som kunne matche de norske; og det på rekordtid.

- Jamie var like kreativ med å finne en løsning som når han lager mat. Hans geniale grep med å sette kjentfolk i sving med en gang gjorde at kvelden endte opp som svært vellykket, sier Viestad til Dagbladet.

STAS: - Det var stas å være med, sier Andreas Viestad, som i går lagde mat sammen med noen av Storbritannis beste kokker. Foto: Jonny MP Photography
STAS: - Det var stas å være med, sier Andreas Viestad, som i går lagde mat sammen med noen av Storbritannis beste kokker. Foto: Jonny MP Photography Vis mer

Viestad, som hadde med seg sørlandskokken Nicolai Ellitsgaard Pedersen på det norske teamet, skulle sammen med en rekke britiske toppkokker lage gourmetmat til rundt 500 gjester. Heldigvis hadde nordmennene pakket noen av de mest spesielle norske råvarene for seg, som egenprodusert ramsløkolje og håndplukket trøffeltang. Slik fikk de likevel satt et eksotisk preg på maten de serverte, selv om fisken ikke lenger kom fra Hardangervidda.

Gårsdagens arrangement ble avholdt for å samle inn penger til å styrke mat- og helseundervisningen i britiske skoler. Samfunnstopper og næringslivsledere betalte gode penger for å være med, og deltok selv aktivt i matlagingen sammen med de profesjonelle kokke-teamene.

Samlet inn over 400 000 pund

Rundt bordene i salen satt de som vanligvis jobber for barn og unge, alt fra en 81 år gammel sykepleier til lærere og andre som fortjente en klapp på skulderen for sin innsats, forteller Viestad.

INNSAMLING: Jamie Oliver inviterte Andreas Viestad til å lage mat under innsamlingsaksjonen. Foto: Andreas Viestad
INNSAMLING: Jamie Oliver inviterte Andreas Viestad til å lage mat under innsamlingsaksjonen. Foto: Andreas Viestad Vis mer

- Et fantastisk arrangement! Til sammen fikk vi inn over fire hundre tusen pund som vil bli brukt til å øke bevisstheten og kunnskapen om mat blant barn og unge i Storbritannia. Vi hadde med oss to administrerende direktører på laget, og de satte vi til å skrape og filetere fisk. De sto med skjell og slim til albuene og hadde det helt storartet, forteller Viestad.

Viestad roser initiativet, og er begeistret for måten gårsdagens dugnad ble organisert på.

- Dessuten er det akkurat dette vi jobber med på Geitmyra, og derfor er det veldig moro å være med på å hjelpe Jamie, sier han, og sikter til Geitmyra Matkultursenter for barn, som han driver i Oslo.

Viestad berømmer Jamie Oliver for måten han bruker sin kjendisstatus på.

- Samtidig som han inspirerer folk til å spise gode måltider med venner, formidler han at matkultur ikke er noe som først og fremst handler om lørdagsmiddagen. Maten vi spiser hver dag, hjemme i familien og på skolen er vel så viktig. Det er kult at Jamie har tatt på seg aktivistrollen uten å bare bli en pekefingerfyr.

Relevant for Norge

Den norske mataktivisten påpeker at det er et stort behov også i Norge for mer kunnskap om mat, både som nøkkelen til sunnhet og årsaken til en rekke helseproblemer.

NY BOK: Jamie Oliver er ute med sin 21. kokebok og åpner restauranter i Norge.  Foto: David Loftus (c) Jamie Oliver Enterprises Limited
NY BOK: Jamie Oliver er ute med sin 21. kokebok og åpner restauranter i Norge.  Foto: David Loftus (c) Jamie Oliver Enterprises Limited Vis mer

- I hele vår del av verden har vi opplevd at matundervisningen har blitt forsømt i skolen. Når ikke skolene og myndighetene gjør jobben sin, er det viktig at sånne som Jamie og andre mennesker som er glad i mat, gjør noe med det. Jamie har brukt sin posisjon til å sette dette på dagsordenen i Storbritannia.

Vi har akkurat de samme utfordringene i Norge, mener Viestad.

- I Norge har vi akkurat de samme utfordringene. Gang på gang kommer myndighetene med mål for sunt kosthold, men hvis vi skal nå de målene, må vi styrke matundervisningen. På Geitmyra ser vi at det funker hver eneste dag. Når man kombinerer god mat og kunnskap, får vi ungene til å digge den sunne maten.

Norgesaktuell Jamie Oliver

Ubekreftede rykter sier at fembarnsfaren Jamie Oliver (41) besøker Norge til sommeren, og da håper Viestad å kunne invitere ham til Geitmyra for å vise ham hvordan de der jobber med matundervisning for barn.

HVERDAGSMAT: Sunn og god hverdagsmat er tema i den nye boken. 
HVERDAGSMAT: Sunn og god hverdagsmat er tema i den nye boken.  Vis mer

Oliver er norgesaktuell ikke bare med sin 21. kokebok, «Supermat for hele familien», som lanseres i disse dager, men også med egne restauranter i Norge. Han har allerede åpnet en Jamie Oliver-restaurant på nye Gardermoen lufthavn, og åpner restaurant på Aker Brygge til sommeren.

P.S. Lurer du på hva den tidligere nevnte trøffeltangen er for noe? Den som var en viktig del av den norske maten i London i går kveld?

- Det dreier seg om rødalgen grisetangdokke, forteller Viestad.

- Den lukter som våt sokk når den kommer opp av havet, men smaker lekkert av trøffel i tørket tilstand.

Les mer og få oppskrift på Viestads torsk med friargras og grisetangdokke.

Les også:

Sjøgress og tang: Plukk dine egne sjøgrønnsaker

Jamie Oliver vil at det skal være lettere å gjøre sunne valg

Jamie Oliver langer ut mot lavkarbodietter og manglende mattilbud i den norske skolen (Dagbladet Pluss)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!