Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Litt bakpå:

Norsk øl-oppdagelse med internasjonal supersuksess

Det er noe i gjæret.

IKKE AKKURAT VEIK: Det norske supergjæret «kveik» gjærer øl på rekordtid og får ølet til å smake bedre. Nå er det i ferd med å få internasjonalt fotfeste. Foto: Sjuve
IKKE AKKURAT VEIK: Det norske supergjæret «kveik» gjærer øl på rekordtid og får ølet til å smake bedre. Nå er det i ferd med å få internasjonalt fotfeste. Foto: Sjuve Vis mer
Norsk øl-oppdagelse med internasjonal supersuksess

Norske mikrober sprer seg over hele verden!

Ja. Med hjelp og velvilje. Det handler om et norsk ølgjær. Ølmiljøer over hele verden er nå i ferd med å få øynene opp for et norsk gjær som ble oppdaget i gamle, norske bryggekar på norske gårder.

Det hele begynte med entusiasme (som det meste annet). Lars Marius Garshol har gjennom sin ølblogg (og ølbok) dokumentert sine dypdykk i norske øltradisjoner. Hans viktigste oppdagelse?

Kveik!

Kveik er altså navnet på ølgjæret. Norske bønder brukte gjær til å bake brød og brygge øl lenge før man fikk et godt begrep om hva gjær egentlig er (seint på 1800-tallet). For å ta vare på god gjær, brukte man spesielt tilskårede treemner og trestokker (ofte kalt krans eller stav) med med en masse kriker, kroker og hull hvor gjærsporene kunne feste seg. Dette ble senket ned i brygget for å sette det inn med gjær - og fungerte på samme måte som om man tilsetter gjær til en brøddeig (eller mesk) i dag.

Da entusiaster og forskere slo seg sammen og gikk på jakt etter gammelt bryggeutstyr, var det de gjorde oppdagelsen. Etter at de skrapte av gammel gjær og isolerte gjærstammene i laboratorier kunne de begynne å brygge øl med den gamle sorten.

Og hva skjedde da?

En masse! Men, det viktigste var at de fikk helt spesielle øltyper, med fine sitrusaktige aromaer - nesten eksotiske smaker av appelsin og lime - som er med på å gjøre ølet friskt og deilig! Og dessuten gjæret det på rekordtid.

Kveik sprer seg nå raskt gjennom ølbryggertelegrafens ølblogger og ivrige mikrobryggerier.

Gjær som aromamaker blir ofte stilt i skyggen av humlene. Og det er ikke så rart, fordi alle kan lukte på humle og kjenne den intense duften. Og den brukes omtrent som en tepose - ja, en humlepose.

Slik er det ikke med gjær. Gjæringen opptrer på en mer mystisk måte og det er umulig å forutsi hva slags smaker en gjær vil frambringe bare ved å dufte på den.

Lyst til å smake? Dra på Norsk kornølfestival i Hornindal i helga - eller kjøp et (av mange) kveik-øl på polet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling