Blåmuggosten Kraftkar fra Tingvoll kåret til verdens beste ost:

Norsk sensasjon: - Vi har slått Manchego, vi har slått Roquefort, vi har slått Stilton!

Sju grunner til at en bitteliten norsk ost ble verdens beste.

VERDENSMESTERE:  Gården i Torjulvågen ved Tingvoll i Møre og Romsdal har vært i drift siden 1303. I 2003 startet de med osteproduksjon. I går kveld ble blåmuggosten deres, Kraftkar, kåret til verdens beste ost. F.v. Gunnar Waagen, Solvor Waagen, Kristin Waagen og Egil Smith-Meyer og de fjorten andre på gården er stolte verdensmestere. Foto: Anders Aas
VERDENSMESTERE:  Gården i Torjulvågen ved Tingvoll i Møre og Romsdal har vært i drift siden 1303. I 2003 startet de med osteproduksjon. I går kveld ble blåmuggosten deres, Kraftkar, kåret til verdens beste ost. F.v. Gunnar Waagen, Solvor Waagen, Kristin Waagen og Egil Smith-Meyer og de fjorten andre på gården er stolte verdensmestere. Foto: Anders Aas Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er noe jeg alltid har drømt om, men aldri turt å si høyt.

Men i dag, etter at blåmuggosten Kraftkar i går kveld ble kåret til verdens beste ost, tør Egil Smith-Meyer fortelle om den hemmelige drømmen. På telefon fra gården i Torjulvågen ved Tingvoll i Møre og Romsdal jubler han over seieren i World Cheese Awards i San Sebastian i Spania. Osten som han og samboer Kristin Waagen og svigerforeldrene har bygd opp gjennom 13 år, danket ut 3021 oster fra 31 land.

- Vi har slått Manchego, vi har slått Roquefort, vi har slått Stilton. Det er helt fantastisk, sier Smith-Meyer.

- Mange av de internasjonale produsentene har laget ost i generasjoner. Vi har holdt på i 13 år. Ikke har vi noen formell utdannelse heller.

Kar med kraft

266 eksperter fra 26 land verden var med på å smake og bedømme ostene. Aller best likte de altså Kraftkar fra Nordmøre.

Kraftkar er en vellagret blåskimmelost med en kremaktig og litt kornete konsistens. Den er tilsatt ekstra fløte og saltet lengre for å få fram den særegne smaken.

Sju grunner til seier

Hva gjør en lokal norsk spesialitet til en global vinner? Hvordan fikk det lille gårdsmeieriet det til? Her er noen av svarene, fra gründerne selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer