Hvor lenge holder egg seg:

Norske egg har nesten evig liv

Ta datostemplingen på eggene med en stor klype salt. Du kan trygt spise egg som er flere måneder gamle. 

EGGSJEKKEN: Lurer du på om egget er gammelt? Slik kan du enkelt sjekke hvilket egg som er gammelt og hvilket som fortsatt er ferskt. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tror du at du må kaste eggene fordi de har gått ut på dato? Da tar du feil. Eggene holder i månedsvis, skal vi tro norsk forskning.

En milliard egg verpes årlig i Norge. Mange av dem havner i kartong, og kartongene merkes med 28 dagers holdbarhet, i tråd med europeisk regelverk. I virkeligheten har eggene lenger holdbarhet. Mye lenger.

Verpehønsene lever farlig, men Hurtigruten bestemte seg for å ta affære. Og visste du at høna tar helg, akkurat som oss mennesker?

Sju måneder ok

Ifølge en undersøkelse fra matforskningsinstituttet Nofima er det ikke farlig å spise flere måneder gamle norske egg. Eggene er holdbare i minst to måneder etter påstemplet dato, forutsatt at de er oppbevart kjølig.

Selv i sju måneder gamle egg ble det ikke funnet bakterier. Så gamle egg smaker selvsagt ikke like godt som ferske egg, men det er altså ingen helsefare knyttet til å spise dem.

- Er du i tvil om egget er brukbart, kan du bare knekke det i en kopp og vurdere det med sansene dine. Se, lukt og smak eventuelt på egget, anbefaler Åse Kringlebotn, kommunikasjonssjef i Nortura. Hun får støtte av matredaktør i Aller Media og Dagbladet Mat, Christopher Sjuve, som nettopp har kommet ut med boka «Egg - alt du trenger å vite» på Spetakkel forlag:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.