Hvor lenge holder egg seg:

Norske egg har nesten evig liv

Ta datostemplingen på eggene med en stor klype salt. Du kan trygt spise egg som er flere måneder gamle. 

EGGSJEKKEN: Lurer du på om egget er gammelt? Slik kan du enkelt sjekke hvilket egg som er gammelt og hvilket som fortsatt er ferskt. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tror du at du må kaste eggene fordi de har gått ut på dato? Da tar du feil. Eggene holder i månedsvis, skal vi tro norsk forskning.

HOLDBARE: Eggene holder seg lenger enn du tror. Foto: Synøve Dreyer/Matprat 
HOLDBARE: Eggene holder seg lenger enn du tror. Foto: Synøve Dreyer/Matprat  Vis mer

En milliard egg verpes årlig i Norge. Mange av dem havner i kartong, og kartongene merkes med 28 dagers holdbarhet, i tråd med europeisk regelverk. I virkeligheten har eggene lenger holdbarhet. Mye lenger.

Verpehønsene lever farlig, men Hurtigruten bestemte seg for å ta affære. Og visste du at høna tar helg, akkurat som oss mennesker?

Sju måneder ok

Ifølge en undersøkelse fra matforskningsinstituttet Nofima er det ikke farlig å spise flere måneder gamle norske egg. Eggene er holdbare i minst to måneder etter påstemplet dato, forutsatt at de er oppbevart kjølig.

Selv i sju måneder gamle egg ble det ikke funnet bakterier. Så gamle egg smaker selvsagt ikke like godt som ferske egg, men det er altså ingen helsefare knyttet til å spise dem.

- Vi har cirka 3 millioner høner i Norge. Hver av dem legger rundt 312 egg i året, til sammen nesten en milliard. Åse Kringlebotn, kommunikasjonssjef i Nortura

- Er du i tvil om egget er brukbart, kan du bare knekke det i en kopp og vurdere det med sansene dine. Se, lukt og smak eventuelt på egget, anbefaler Åse Kringlebotn, kommunikasjonssjef i Nortura. Hun får støtte av matredaktør i Aller Media og Dagbladet Mat, Christopher Sjuve, som nettopp har kommet ut med boka «Egg - alt du trenger å vite» på Spetakkel forlag:

- Det er med egg som andre ingredienser. Stol på sansene dine! Datostempling er tross alt en ny oppfinnelse. Uten evnen til å vurdere om mat er skjemt eller ikke hadde vi hatt lite å stille opp med, slår Sjuve fast.

Ser egget greit ut, og lukter det friskt, er det altså ingenting i veien for å spise det.

PÅSKEGODT: Bløtkokte egg med toastbiter smaker godt til frokost. Foto: Matprat
PÅSKEGODT: Bløtkokte egg med toastbiter smaker godt til frokost. Foto: Matprat Vis mer

Eggetesten uaktuell

Ifølge Kringlebotn betyr det heller ikke noe om eggehviten har blitt mer tyntflytende, eller om egget flyter i vann.

1-2-3 POSJERT: Det er enklere en du tror å posjere egg. Video: Per Ervland Vis mer

- Den berømte eggetesten som sier at friske egg synker til bunns og dårlige egg flyter, gjelder ikke norske egg. Ja, det vil alltid være slik at egg som flyter er eldre enn de som synker, men det er ikke dermed sagt at egget er dårlig og må kastes.

- I utlandet, der det i motsetning til i Norge er fare for Salmonella-bakterier i egg og fjærfe, bør eggene kastes hvis de flyter, understreker Kringlebotn.

TIL BUNNS: Synker egget når du legger det i et glass med vann, er det ferskt. Foto: Synøve Dreyer/Matprat
TIL BUNNS: Synker egget når du legger det i et glass med vann, er det ferskt. Foto: Synøve Dreyer/Matprat Vis mer

Frys eggene

Lurer du på om du kan fryse egg, og bruke dem senere? Det kan du! Men da må du knekke dem og røre dem sammen først. Plomme og hvite kan også fryses hver for seg.

Kringlebotn avviser at egg bør snus under lagring, for at ikke plommen skal legge seg langs skallet.

- Plommen holder seg midt i egget ved hjelp av plommestrengen; og "henger" der enten egget står den ene eller andre veien. Så min erfaring er at det ikke er noe stort poeng å snu egget.

Noen mener at et egg som begynner å bli gammelt bør stå på høykant med den butte enden opp. Det er eggeeksperten Kringlebotn verken enig eller uenig i.

- Tja. Luftlommen er jo innenfor den butte enden, og den øker når egget blir gammelt fordi eggets innhold tørker litt, ved at vannmolekyler går ut gjennom skallets porer. Men erfaringsmessig har dette lite å si for eggets kvalitet.

LES OGSÅ:

Så enkelt lager du posjert egg

10 ting du aldri skal kjøre i mikrobølgeovnen

Slik spiser og drikker verdens eldste: Rå egg, bacon og sjokolade

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer