Hvor lenge holder egg seg:

Norske egg har nesten evig liv

Ta datostemplingen på eggene med en stor klype salt. Du kan trygt spise egg som er flere måneder gamle. 

EGGSJEKKEN: Lurer du på om egget er gammelt? Slik kan du enkelt sjekke hvilket egg som er gammelt og hvilket som fortsatt er ferskt. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tror du at du må kaste eggene fordi de har gått ut på dato? Da tar du feil. Eggene holder i månedsvis, skal vi tro norsk forskning.

En milliard egg verpes årlig i Norge. Mange av dem havner i kartong, og kartongene merkes med 28 dagers holdbarhet, i tråd med europeisk regelverk. I virkeligheten har eggene lenger holdbarhet. Mye lenger.

Verpehønsene lever farlig, men Hurtigruten bestemte seg for å ta affære. Og visste du at høna tar helg, akkurat som oss mennesker?

Sju måneder ok

Ifølge en undersøkelse fra matforskningsinstituttet Nofima er det ikke farlig å spise flere måneder gamle norske egg. Eggene er holdbare i minst to måneder etter påstemplet dato, forutsatt at de er oppbevart kjølig.

Selv i sju måneder gamle egg ble det ikke funnet bakterier. Så gamle egg smaker selvsagt ikke like godt som ferske egg, men det er altså ingen helsefare knyttet til å spise dem.

- Er du i tvil om egget er brukbart, kan du bare knekke det i en kopp og vurdere det med sansene dine. Se, lukt og smak eventuelt på egget, anbefaler Åse Kringlebotn, kommunikasjonssjef i Nortura. Hun får støtte av matredaktør i Aller Media og Dagbladet Mat, Christopher Sjuve, som nettopp har kommet ut med boka «Egg - alt du trenger å vite» på Spetakkel forlag:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer