Omstridt soyadyrking

Norske storinvestorer medeiere i selskap utpekt som miljøverstinger: - Folk bankes opp og tvinges på flukt

- Vi har ikke sett grovere brudd på menneskerettighetene på mange år.

DRAMATISK: Ikke noe annet sted i verden forsvinner skogen så raskt som i Gran Chaco. Mye av avskogingen skjer for å dyrke soya. Norske banker og Oljefondet har eierinteresser i soyagigantene, viser en ny rapport. Foto: Jim Wickens
DRAMATISK: Ikke noe annet sted i verden forsvinner skogen så raskt som i Gran Chaco. Mye av avskogingen skjer for å dyrke soya. Norske banker og Oljefondet har eierinteresser i soyagigantene, viser en ny rapport. Foto: Jim Wickens Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg at det plutselig dukker opp en gruppe menn med gevær på tomta di og sier at tomta er deres. At skjøtet du sitter på ikke gjelder, at du kan pakke sammen og dra. Akkurat det skjer i Latin-Amerika, ifølge Regnskogfondet.

Etter mennene med gevær kommer bulldoserne. Deretter soyadyrkerne.

- Folk bankes opp og blir sendt på flukt i eget land. Vi har ikke sett grovere brudd på menneskerettighetene på mange år, sier Ines Luna, seniorrådgiver i Regnskogfondet, om forholdene i Paraguay.

Sammen med samarbeidspartneren Mighty Earth sendte de i fjor et team til Sør-Amerikas nest største skogsområde, Gran Chaco. Området strekker seg inn i Bolivia, Argentina og Paraguay. Teamets rapport, som Dagbladet har fått eksklusiv tilgang til i Norge, omfatter de to sistnevnte landene.

Ifølge Luna er dobbeltregistrering av eiendommer utbredt. Den sterkestes rett gjelder. Også urbefolkningsgrupper rammes. Områder hvor de har bodd i århundrer, ryddes for soyadyrking.

Fjernt fra deg, tenker du? Ikke nødvendigvis. Flere norske banker og Oljefondet er inne i soyaindustrien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer