Nortura må endre rutiner for halshogging av kylling

Mattilsynet-inspeksjon avdekket skålding av levende kylling.

SAMLEBÅND: Denne svikten viser hvor industrialisert kyllingproduksjonen har blitt, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen. Illustrasjonsfoto: Anton Mislawsky / Shutterstock / NTB scanpix
SAMLEBÅND: Denne svikten viser hvor industrialisert kyllingproduksjonen har blitt, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen. Illustrasjonsfoto: Anton Mislawsky / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

En svikt i rutinene førte til at en kylling ble skåldet levende på Norturas slakteri på Hærland, melder Smaalenenes Avis.

- Dette er et unntak, det er ikke ofte noe slikt skjer, sier fabrikkdirektør Lars Ove Flaten til avisa.

I utgangspunktet skal maskinene kappe hodene av fuglene på en kjapp og effektiv måte, etter at de har blitt bedøvd, før de skåldes og fjærene fjernes. Det hender at enkelte kyllinger glir igjennom maskinen uten å få hodet kappet av, og da skal slakterimedarbeidere kappe hodet manuelt.

Det var her det sviktet den aktuelle dagen.

Mattilsynet avdekka ved et tilsyn den 18. juli i år at en kylling passerte to ansatte med hode på, uten at de la merke til det - og fikk kappet av hodet.

«For å sikre at ingen dyr lider unødig, må dere gjennomføre tiltak slik at alle dyre dekapiteres (halshogges, red.anm.) etter gasstunnel og før de går videre til skåldekar og ribbemaskin», skriver Mattilsynet.

Flaten understreker at de skal gå gjennom rutinene sine.

- Vi tar tilbakemeldingen fra Mattilsynet på stort alvor og har gjort en ny gjennomgang av rutinene på fabrikkene. Vi iverksetter tiltak for å sikre at rutinene blir fulgt, sier Cornelia Koppang Henriksen, kommunikasjonsrådgiver i Nortura, til Dagbladet.

- Det er samtidig viktig å understreke at gasstunnelen sørger for at kyllingene bedøves dypt.

IMOT DYRESLAKT: Tirsdag 6. november samlet en gruppe veganere seg utenfor et slakteri i Oslo. De er en del av gruppa «The Save Movement Oslo», og ville stå klare idet slaktebilene kom for å «bære vitne for dyrene». Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Det er ikke første gang et slakteri får påpakning av Mattilsynet for å skålde levende dyr. I sommer ble slakteriet Furuseth AS ilagt en bot på 23 000 kroner av Mattilsynet for å skålde en levende gris.

- Dette går uhyre raskt

Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen sier til Dagbladet at dette eksempelet synliggjør hvor intensivt landbruket i Norge har blitt.

UHYRE RASKT: Live Kleveland mener dette viser hvor industrialisert industrien har blitt. Foto: Dyrevernalliansen
UHYRE RASKT: Live Kleveland mener dette viser hvor industrialisert industrien har blitt. Foto: Dyrevernalliansen Vis mer

- Jeg har selv sett på disse prosessene i flere slakterier. Og dette går uhyre raskt.

Hun tror vanlige forbrukere har et helt annet inntrykk av hvordan slakting av kylling foregår, men at denne svikten beskriver hvordan dette virkelig er.

- Det burde være selvsagt at store bedrifter sørger for at slike ting ikke skjer. Det er opplagt at det skal være folk som hele tiden overvåker og sørger for at slike ting ikke inntreffer, sier Kleveland.

- At slike feil skjer er alvorlig for bransjen - uavhengig av om det kommer i avisa. Sånt skal ikke skje, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen, administrerende direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund.

Det jobbes kontinuerlig med å forbedre systemene for best mulig dyrevelferd, ikke bare på slakteriene, men i alle ledd, fra bonde, transport til slakteri.

- Feil kan skje, men da må vi rette avvik og bedre systemene.

NYBAKTE FORELDRE: Kristin Gjelsvik og Dennis Poppe Thorsen er foreldre til to måneder gamle Falk. Gjelsvik og Poppe Thorsen er veganere. Slik planlegger de Falks kosthold. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Slik skal slakten foregå

Dersom slakteprosessen går etter oppskrifter skal kyllingene bedøves før de henges opp etter beina på en linje, slik som på bildet øverst i artikkelen.

Så kappes hodene av, før kyllingene skåldes og fjær, innmat og klør fjernes.

For å unngå at kyllinger skåldes levende skal slakteriets ansatte manuelt sjekke at fuglene er halshogget.

Nortura-slakteriet på Hærland er Norturas største og mest moderne anlegg. Det har kapasitet til å slakte 12.500 kyllinger i timen. På Bondebladets nettsider kan du se video av hvordan kyllingene slaktes.