Nortura må endre rutiner for halshogging av kylling

Mattilsynet-inspeksjon avdekket skålding av levende kylling.

SAMLEBÅND: Denne svikten viser hvor industrialisert kyllingproduksjonen har blitt, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen. Illustrasjonsfoto: Anton Mislawsky / Shutterstock / NTB scanpix
SAMLEBÅND: Denne svikten viser hvor industrialisert kyllingproduksjonen har blitt, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen. Illustrasjonsfoto: Anton Mislawsky / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En svikt i rutinene førte til at en kylling ble skåldet levende på Norturas slakteri på Hærland, melder Smaalenenes Avis.

- Dette er et unntak, det er ikke ofte noe slikt skjer, sier fabrikkdirektør Lars Ove Flaten til avisa.

I utgangspunktet skal maskinene kappe hodene av fuglene på en kjapp og effektiv måte, etter at de har blitt bedøvd, før de skåldes og fjærene fjernes. Det hender at enkelte kyllinger glir igjennom maskinen uten å få hodet kappet av, og da skal slakterimedarbeidere kappe hodet manuelt.

Det var her det sviktet den aktuelle dagen.

Mattilsynet avdekka ved et tilsyn den 18. juli i år at en kylling passerte to ansatte med hode på, uten at de la merke til det - og fikk kappet av hodet.

«For å sikre at ingen dyr lider unødig, må dere gjennomføre tiltak slik at alle dyre dekapiteres (halshogges, red.anm.) etter gasstunnel og før de går videre til skåldekar og ribbemaskin», skriver Mattilsynet.

Flaten understreker at de skal gå gjennom rutinene sine.

- Vi tar tilbakemeldingen fra Mattilsynet på stort alvor og har gjort en ny gjennomgang av rutinene på fabrikkene. Vi iverksetter tiltak for å sikre at rutinene blir fulgt, sier Cornelia Koppang Henriksen, kommunikasjonsrådgiver i Nortura, til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer