<strong>NUGATTI:</strong> Spanias største avis har plukket opp at det norske sjokoladepålegget er laget uten palmeolje. Skjermdump/Foto/Montasje: El Pais / Orkla Foods / Dagbladet
NUGATTI: Spanias største avis har plukket opp at det norske sjokoladepålegget er laget uten palmeolje. Skjermdump/Foto/Montasje: El Pais / Orkla Foods / Dagbladet Vis mer

Nugatti uten palmeolje:

Nugatti: Spansk storavis hyller norsk sjokoladepålegg

Palmeoljestopp vekker oppsikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det norske sjokoladepålegget Nugatti har fått sitt internasjonale gjennombrudd. I hvert fall i den spansktalende verden.

- Hvorfor inneholder ikke norsk sjokoladepålegg palmeolje? spurte en journalist i Spanias største avis El Pais retorisk, før han gikk over til å skryte mer eller mindre uhemmet av norske produsenter og myndigheters kamp mot palmeolje.

Artikkelen om Nugatti var den nest mest leste artikkelen på den spanske nettavisen på publiseringsdatoen. Så spredte den seg til flere spansktalende land, blant annet den meksikanske nettavisen ADNsureste og argentinske Ecoportal.

- Vi synes jo dette er morsomt, sier Bjørn Brennskag, kommunikasjonssjef i Orkla Norge til Dagbladet.

På Miljøtur

Brennskag forteller at El Pais var et av flere medier som var på besøk i Norge for å se på Norges miljøinnsats, både lokalt og globalt, da de møtte representanter for Regnskogfondet.

Som det første landet i verden forbød Norge offentlige institusjoner å kjøpe produkter som bidrar til avskoging. El Pais, Spania

- Regnskogfondet fortalte om samarbeid med myndigheter og næringsmiddelindustrien, og hvordan de jobber for å redusere bruk av palmeolje. Her ble Nugatti trukket fram som et eksempel, nesten som et parentes, sier Brennskag.

Nå går historien om byttet fra palmeolje til solsikkeolje i Nugatti runden i spansktalende nettaviser. El Pais, den spanske storavisen, berømmer Norges tiltak som forbilledlige:

Tenker større enn seg selv

Nugatti-rosen er en del av en større artikkel som omhandler norske myndigheter og næringslivs miljøengasjement.

For mens det, ifølge El Pais, bare er helseaspektet ved palmeolje som diskuteres i Spania, er hugging av regnskogen og tanken på miljøet, både lokalt og globalt, en viktig del av den norske diskusjonen.

Mens debatten i andre land, som Spania, dreier seg om palmeoljens eventuelle helse-effekter, tenker man i Norge på å redde planeten. El Pais, Spania

- Det er gøy at Regnskogfondet trekker frem dette som en av flere milepæler. Det setter vi pris på. Og vi synes det er veldig spennende dersom palmeoljedebatten blir relevant for spanske forbrukere også, noe som også Regnskogfondet jobber for.

Kakaoen i Nugatti er UTZ-merket. Ifølge Forbrukerrådet må produksjonen oppfylle krav til sosiale forhold (blant annet er barnearbeid forbudt), miljø og jordbruks- og bedriftpraksis, for å være UTZ-sertifisert. Produktene skal også kunne spores tilbake til produsenten.

KAKE I KOPP: Denne deilige nugatti-kaken kan du lage på bare tre minutter. Her får du se hvordan. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

- Det om kanskje er mest trukket frem i forbindelse med kakao er barnearbeid, blant annet fra elfenbenskysten der vi handler mye av vår kakao, er det mange tilfeller av barnearbeid, sier Brennskag.

- Vi eksporterer gjerne

Brennskag tror ikke oppmerksomheten vil føre noe særlig annet med seg enn å styrke Nugattis posisjon som «den som er uten palmeolje».

- Artikkelen var i El Pais for noen dager siden, og det er for tidlig å si om det vil bli lagt merke til på et varig plan, men vi synes det er veldig gøy.

Orkla har ikke noen umiddelbare planer om å gjøre markedsfremstøt i Spania eller Sør-Amerika, men de er ikke fremmed for ideen.

- Vi eksporterer gjerne vi, dersom det er et ønske fra spanske forbrukere og kjeder, sier Brennskag.

Les også:

Avokadoproduksjon i Chile skader miljøet: Fjernes fra danske butikker

Kjemikalier i mat: E-stoffer har et ufortjent dårlig rykte

Regnskogfondet slår alarm om bruk av soya i laksefor

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer