Ny avtale om bærekraftig laks: - Banebrytende

Etter flere års forhandlinger er avtalen om avskogingsfri laks i havn. Nå vekker Norges betingelser internasjonal oppmerksomhet.

VIL HINDRE AVSKOGING: Den nye avtalen skal sikre at nye områder med regnskog ikke må brennes for å gjøre plass til mer dyrking av soya. Foto: Regnskogfondet
VIL HINDRE AVSKOGING: Den nye avtalen skal sikre at nye områder med regnskog ikke må brennes for å gjøre plass til mer dyrking av soya. Foto: Regnskogfondet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag kom noe så sjeldent som en gla’nyhet for den brasilianske regnskogen. I en ny avtale har tre av de fire store leverandørene av soya til norsk lakseindustri forpliktet seg til å bli 100 prosent avskogingsfrie.

- De brasilianske soyaleverandørene og norsk laksenæring setter med dette en ny global standard for bærekraft, sier Ida Breckan Claudi i Regnskogsfondet.

Det viktigste premisset i den nye avtalen er at leverandørene er enige om at de ikke skal handle med soya som er dyrket på brasiliansk land avskoget etter august 2020.

Claudi mener at Cargill nå er under press:

- De store brasilianske soyaselskapene er under hardt press fra sine oppkjøpere om å forplikte seg til samme type avtale. Nå går leverandørene til norsk laks foran og viser lederskap og blir Brasils første avskogingsfrie soyaselskaper, forteller Claudi.

Hun understreker at norsk havbruksnæring i mange år har brukt såkalt sertifisert soya (altså soya som ikke bidrar til avskoging) i laksefôret.

Det nye er at soyaleverandørene forplikter seg til ikke å levere avskogingssoya - heller ikke til andre kunder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer