Proviant.no, ny billigmatkasse:

Ny billig-matkasse tar helt av: Nå kaster lavpriskjedene seg inn i krigen

Se menyene: Slik spiser du for under 600 kroner uka.

SUNT OG BILLIG: Fiskeburgere, med litt ulikt tilbehør, er med i menyforslagene fra både Kiwi og Extra. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
SUNT OG BILLIG: Fiskeburgere, med litt ulikt tilbehør, er med i menyforslagene fra både Kiwi og Extra. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et par måneder tilbake lanserte selskapet bak Adams Matkasse og Godt Levert en billig-matkasse, Proviant.no.

Den billige matkassen ble raskt populær, så populær at de ikke klarer å levere nok. Et par uker etter lansering er rundt 1500 personer på venteliste.

Det er kanskje ikke så rart.

Matkassen koster 599 kroner i uka per person, og for dette får du frokost, lunch og middag. Til sammenligning trenger en voksen kvinne 530 kroner i uka til mat og drikke, mens en mann bør beregne 660 kroner, ifølge SIFOs referansebudsjett.

Vi utfordret de billigste dagligvarekjedene til å gi oss sin versjon av en ukesmeny med tre måltider per dag til én person for under 600 kroner.

En utfordring både Kiwi og Extra tok på strak arm.

Spis godt for 600 kroner uka

Ser vi på menyene dagligvarekjedene har lagt fram, er det fullt mulig å handle mat for en uke for under 600 kroner.

Kiwis ukemeny landet på 592 kroner, mens Extras handlekurv kom inn til 535 kroner. Da er ikke ulike medlemsbonuser tatt med i regnestykket.

Menyene er kun ment som forslag, og er ikke direkte sammenlignbare.

Proviant.no Extra Kiwi
FrokostGrovbrød med roastbeef, kremost eller norvegiaHavregryn med melk eller yoghurt, egg, knekkebrød med leverpostei, salami, egg og grønnsakerHjemmelaget smoothie x 2, Havregrøt x2, yoghurt med havregryn, omelett med ost og skinke og havrelapper med banan og hakkete mandler, div frukt.
LunsjGrovbrød med roastbeef, kremost eller norvegiaHavregryn med melk eller yoghurt, egg, knekkebrød med leverpostei, salami, egg og grønnsakerGrovbrød med ost og skinke, makrell i tomat, yoghurt med havregryn og ostesmørbrød. I tillegg: Diverse frukt og grønt.
MiddagPølselapskaus x 2, enchiladas x 2, seipanne med poteter, kylling tikka masala, kylling med pasta og pestoTortellini med kjøttsaus x 2, laks med ris, brokkoli og mango x 2, Fiskeburger med spinat og tzatziki x2 og wok med svinekjøtt, grønnsaker og ris (x2)Fiskeburgere, tomatsuppe, stekt torsk med rotmos og poteter, kyllingfilet med wokgrønt og nudler, pepperbiff med båtpoteter, lakseburger og svinefilet med stekte grønnsaker og bakt potet.
AnnetOlivio salt chips, Iste med blåbærLitt ekstra frukt og grønt, kesam og bær, en ekstra middagLitt ekstra frukt og grønt
Totalpris:599535592

Mer detaljerte beskrivelser kan du se lenger ned.

Akkurat som med vanlige matkasser forutsetter alle disse ukemenyene at du har enkle basisvarer som olje til steking, etc. Og du vil nok ha noe mat til overs.

Kiwis ukemeny:

Kiwi har hentet inn eksperthjelp fra ernæringsfysiolog Tine Sundfør, som har satt sammen en meny som skal følge alle Helsedirektoratets kostholdsråd for å fremme god helse.

Kiwis menyforslag

Frokost og lunsj: Smoothier, havregrøt, yoghurt, omelett, havrelapper, sandwicher og ostesmørbrød, samt frukt og grønt.

Middager: Fiskeburgere, tomatsuppe, stekt torsk med rotmos og poteter, kyllingfilet med wokrgrønt og nudler, pepperbiff med båtpoteter, lakseburger, og svinefilet med stekte grønnsaker og bakt potet.

Se en mer utfyllende meny nederst i artikkelen

- Kiwis hjertesak er sunnhet til folket, og i vår meny får du derfor blant annet tre fiskemiddager, fem porsjoner frukt og grønt om dagen og nok grove kornprodukter, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi.

For dette betaler du 591,50 kroner. I tillegg får Trumf pluss-medlemmer 15 prosent Trumf-bonus på frukt og grønt, samt 1 prosent bonus på andre varer.

- Det er mulig å spise både sunt, variert og godt for under 600 kr per uke. Med litt planlegging kan man også minimere matsvinn og lett gjøre unna hele ukeshandelen på godt under en time, sier Sundfør til Dagbladet.

BALANSERT MENY: Med litt planlegging er det fullt mulig å spise sunt, variert og godt til under 600 kroner på syv dager, sier Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi.
BALANSERT MENY: Med litt planlegging er det fullt mulig å spise sunt, variert og godt til under 600 kroner på syv dager, sier Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi. Vis mer

Hun peker på at når man handler selv, vet man at man får mat som en er glad i, og en får mulighet til å velge frukt og grønt selv.

LAG LISTE: Med en elektronisk standardhandleliste kan ukeshandelen gå unna på rekordtid, tipser Tine Sundfør. Foto: Anita Sælø
LAG LISTE: Med en elektronisk standardhandleliste kan ukeshandelen gå unna på rekordtid, tipser Tine Sundfør. Foto: Anita Sælø Vis mer

- De fleste av oss har noen favorittretter som blir gjengangere og vi er ofte vanedyr til frokost og lunsj, for mange fungerer det faktisk å lage en basis-handleliste og meny for eksempel slik som denne vi har laget her.

Sundfør tipser om å lagre standardhandlelisten elektronisk, slik at du enkelt kan gjøre justeringer der du bytter ut et par middager og helgefrokosten hver uke.

Dobbelt opp fra Extra

Extras ukemeny

Extra har gått for doble middager, rekkefølgen bestemmer du selv. Middagsmenyen:

 • Tortellini med kjøttdeig
 • Laks med ris, brokkoli, mango og evt avokado,
 • Fiskeburger med spinat, grønnsaker og tzatziki
 • Wok med svinekjøtt, grønnsaker og ris

Til frokost og lunsj:

 • Knekkebrød
 • Pålegg
 • Frukt
 • Grønt
 • Egg
 • Havregrøt, kesam og friske bær

Coop Extra har bedt en av sine enpersonhusholdningsansatte til å sette sammen en meny. Her har de valgt å gå for doble middager, og det blir til og med en middag til overs.

For dette betaler du totalt 535 kroner, og da er ikke 11 prosent rabatt på frukt og grønt og 1 prosent rabatt på alle varer til medlemmer iberegnet.

- Den menyen vi har satt opp er vel så bra som en matkasse. Og billigere. Du må bruke samme middagsingredienser flere ganger. Det handler også om matsvinn. Ofte, når du kjøper en pakke av noe, kan du lage to middager av den, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop til Dagbladet.

- Jeg mener at vi, med de lave prisene Extra har, kan vise at det er like billig - eller billigere - å handle på dagligvarebutikken, så jeg skjønner ikke at dette vil lønne seg.

Han viser også til tidsmomentet. For ja, man sparer kanskje tid på å få alt levert på døra, men selv om man bruker matkasser må man i butikken for å få basisvarer.

- Vil du spare penger er det fortsatt billigere å gå i en Extra-butikk. Det er dette vi mener er suksessfaktoren vår. Du får hele utvalget på ett sted.

- Mat skal være godt, du skal kose deg litt også, sier Harald Kristiansen. Foto: Coop
- Mat skal være godt, du skal kose deg litt også, sier Harald Kristiansen. Foto: Coop Vis mer

- Det er også det at noen velger en meny for deg. Men det bugner av meny-forslag på nettet, og i våre butikker, med handlelister og oppskrifter, så du kan enkelt kunne sette sammen en meny selv. Da får du middager du ønsker å spise, sier Kristiansen, og avslutter:

- Mat skal være godt, du skal kose deg litt også.

Store nok til å presse prisen

Kjetil Graver i brandhub, selskapet bak Proviant.no - og de mer etablerte matkassene Godtlevert.no og Adams Matkasse, har lenge ønsket å tilby en mer komplett matkasse.

Proviants ukemeny

Til frokost, lunch og kvelds:

Ett grovbrød, roastbeef, kremost, skivet norvegia og lettmelk. I tillegg er det lagt ved en pose Olivio chips med havsalt (testvinner i Dagbladets siste chipstest) og en iste med blåbær.

Til middag er det:

 • Pølselapskaus x2
 • Enchiladas med kjøttdeig x2
 • Seipanne med poteter
 • Kylling tikka masala
 • Kylling med pasta og pesto

- Jeg hadde drømt om dette lenge, men fikk ikke matematikken til å gå opp før nå, sier Graver til Dagbladet.

Det er flere faktorer som gjør at Proviant.no har klart å holde klarer å holde et såpass lavt prisnivå, forteller Graver.

Hovedårsaken er at de har blitt en stor nok aktør til å handle direkte fra bønder og produsenter, uten å gå via dagligvare eller grossist. Her ligger det store besparelser.

- Det store problemet med dagligvare i Norge er at Coop, Rema og NorgesGruppen også kontrollerer grossistleddet. Nå er vi endelig store nok til å gå rundt dem.

- Som å tenke at man skal gå på fest og bare drikke ett glass ...

Det andre er at man ikke spontanhandler på samme måten, når man ikke må gå i butikk.

ENDELIG: Kjetil Graver har lenge hatt lyst til å lansere en komplett - og rimelig - matkasse. Foto: Brandhub
ENDELIG: Kjetil Graver har lenge hatt lyst til å lansere en komplett - og rimelig - matkasse. Foto: Brandhub Vis mer

- 90 prosent av alle som handler kjøper varer de ikke hadde planlagt. Det var derfor jeg begynte med Godtlevert, sier Graver.

Nordmenn handler i underkant av fire ganger i uka i snitt, og om 90 prosent plukker med seg noe ekstra hver gang vi er i butikken, er det ikke rart det blir dyrt.

- Jeg tør påstå at jeg er ganske oppegående, men jeg klarer ikke å gå inn i butikken uten å bruke 3-400 kroner, selv om jeg bare skal ha en liter melk, sier Graver.

Coops Kristiansen stiller seg litt uforstående til dette:

- Våre undersøkelser viser at de fleste sier at de nettopp ønsker et stort utvalg, til lave priser, så de kan velge selv, og det får de kun i butikk.

Matsosiolog og forbruksforsker Runar Døving, støtter imidlertid Graver her.

- Det er klart at man kan gå i butikk med handleliste og bare handle det som står på den. Man kan også gå på fest og bare drikke ett glass. Det er fullt mulig, men man gjør det ikke, sier Døving til Dagbladet.

- Butikken er en markedsplass, og når man handler blir man eksponert for en rekke matvarer som frir til hjertet - eller som man handler av gammel vane.

- De som storhandler bruker mye mindre penger på mat enn dem som handler hver dag. De kjøper etter liste, ikke etter impuls. Men det skal godt gjøres, selv med liste, å ikke handle noe ekstra, sier Døving.

Kiwis ukemeny

Mandag:

 • Smoothie med vaniljeyoghurt, frosne skogsbær, eplejuice og havregryn
 • Sandwich av grovbrød med ost, skinke, isbergsalat og paprika + eple
 • Fiskeburgere med salat, tomat, dressing og en rå gulrot

Tirsdag:

 • Havregrøt toppet med rosiner og mandler. Et glass appelsinjuice
 • To skiver grovbrød med makrell i tomat, en rå gulrot og et eple
 • Tomatsuppe med egg, gulrøtter og løk. En skive grillet grovbrød med hvitløk og olje

Onsdag:

 • Smoothie med vaniljeyoghurt, frosne skogsbær, eplejuice og havregryn
 • Sandwich av grovbrød med ost, skinke, isbergsalat og paprika + et eple.
 • Stekt torskefillet med rotmos av sellerirot og poteter, servert med dampet brokkoli og ristede mandler.

Torsdag:

 • Havregrøt kokt på halvparten melk og halvparten vann, toppet med rosiner og mandler. Et glass appelsinjuice til drikke.
 • To skiver ostesmørbrød med skinke, ketchup, isbergsalat og tomat + et eple.
 • Kyllingfilet med wokgrønnsaker og nudler, gjerne med soyasaus og sursøt chilisaus.

Fredag

 • Vaniljeyoghurt med havregryn, hakkede mandler og eplebiter.
 • Sandwich av grovbrød med ost, skinke, isbergsalat og paprika + et eple.
 • Pepperbiff med båtpoteter og dampet brokkoli, servert med peppersaus.

Lørdag:

 • Omelett av to egg med skinke og ost, servert med to grove brødskiver, salat og tomat. Et glass appelsinjuce til drikke.
 • Vaniljeyoghurt med havregryn, hakkede mandler og eplebiter.
 • Lakseburger i grovt burgerbrød med salat, friske tomatskiver, dressing av rømme og hvitløk, sammen med rå gulrot ved siden av.

Søndag:

 • Havrelapper med egg, drømmelett rømme, vaniljeyoghurt, banan og hakkede mandler. Appelsinjuice til drikke.
 • To skiver ostesmørbrød med skinke, ketchup, isbergsalat og tomat + et eple.
 • Svinefilet med stekte grønnsaker og bakt potet, med peppersaus og drømmelett rømme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer