FLERE MED DIABETES TYPE 2 I NORGE: Antall tilfeller av diabetes type 2 og fedme øker drastisk, viser ny undersøkelse. (Foto: Syda Productions / Shutterstock / NTB scanpix)
FLERE MED DIABETES TYPE 2 I NORGE: Antall tilfeller av diabetes type 2 og fedme øker drastisk, viser ny undersøkelse. (Foto: Syda Productions / Shutterstock / NTB scanpix)Vis mer

Flere med diabetes type 2 i Norge

Ny diabetes type 2-eksplosjon i Norge: - Urovekkende hvem som nå rammes

Nye tall forundrer forskere.

(Dagbladet): Verdens Helseorganisasjon (WHO) har satt opp ni mål for å kjempe mot ikke-smittsomme sykdommer. De har lykkes med nesten alle, men har hittil ikke klart å stanse økningen av diabetes type 2 og fedme.

Tvert imot. Vi ser en kraftig økning, ifølge ferske resultater fra Folkehelseinstituttet, som ble publisert i november.

- Befolkningen har blitt tyngre

Tall fra Tromsøundersøkelsen viser nemlig at blant 40-79 åringer i Tromsø, har andelen som har diabetes type 2 økt fra fire til sju prosent for menn, og fra tre til fem prosent for kvinner. Den relative økningen er dermed cirka 54 prosent for menn og 63 prosent for kvinner (fra 2007/08 til 2015/16).

- Selv om den absolutte økningen er på tre prosent for menn og to prosent for kvinner, er dette en stor økning, i løpet av en relativt kort tidsperiode, sier Grethe S. Tell, som er professor og leder i Forskningsgruppen for livsstilsepidemiologi ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen.


STOR ØKNING: Grethe S. Tell mener dette er en stor økning over en kort tidsperiode. (Foto: Privat)
STOR ØKNING: Grethe S. Tell mener dette er en stor økning over en kort tidsperiode. (Foto: Privat) Vis mer

Økningen skyldes i stor grad at befolkningen er blitt tyngre; andelen med overvekt eller fedme økte i samme periode fra 71,4 prosent til 76,3 prosent, ifølge Tell.

DE NI MÅL: Norge lykkes på nesten alle. Diabetes type 2 og fedme-målet går i helt feil retning, markert i rødt. (Illustrasjon: Fhi)
DE NI MÅL: Norge lykkes på nesten alle. Diabetes type 2 og fedme-målet går i helt feil retning, markert i rødt. (Illustrasjon: Fhi) Vis mer

- Alle hjelpemidler må tas i bruk


- Forekomsten av diabetes type 2 øker over hele verden, og også i Norge. For å stanse utviklingen må vi ta i bruk alle hjelpemidler vi kjenner til, prispolitiske, intensivt informasjonsarbeid og hjelp til den enkelte, sier sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet.

- Vi trenger også tidligere innsats i skolen for å bygge gode levevaner tidlig i livet, sier han.

Vet ikke at de har diabetes type 2

Det er grunn til å tro at tallene også indikerer at det er flere som oppdager sin ukjente diabetes type 2, mener Allgot:

- Mange vet ikke at de har diabetes type 2, men lever i mange år med vage symptomer før sykdommen oppdages.

- At det er flere som lever med diabetes type 2, skyldes at mange får sykdommen i yngre alder enn tidligere, og at dødeligheten har gått ned, slik at de som får sykdommen lever lenger, mener Kåre I. Birkeland, professor og overlege ved Insitutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus.

PROFESSOR: - Økningen av antallet som har diabetes type 2 i den norske befolkningen har sammenheng med at det blir flere overvektige, sier Kåre I. Birkeland. (Foto: UiO)
PROFESSOR: - Økningen av antallet som har diabetes type 2 i den norske befolkningen har sammenheng med at det blir flere overvektige, sier Kåre I. Birkeland. (Foto: UiO) Vis mer

- Det er bra, men fortsatt er det en overdødelighet for de som får diabetes type 2 i forhold til bakgrunnsbefokningen. Vi viste nylig at en 40-åring som får diabetes type 2 i gjennomsnitt får sitt liv forkortet med omkring fem år, sier han.

Sunne tiltak virker

Selv om det er økt forekomst av diabetes type 2, viser nyere forskning fra både Norge og andre land at økningen i antall nye tilfeller ser ut til å ha stoppet opp, ifølge Birkeland.

VIL STANSE UTVIKLINGEN: Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet vil stoppe økningen av antall diabetes type 2-tilfeller i Norge.(Foto: Peder Songedal)
VIL STANSE UTVIKLINGEN: Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet vil stoppe økningen av antall diabetes type 2-tilfeller i Norge.(Foto: Peder Songedal) Vis mer

- Det er gledelig, og kan tyde på at noen av folkehelsetiltakene og det holdningsskapende arbeidet har virket. Det er derfor viktig at dette arbeidet fortsetter, gjerne mer intensivt. Gjerne at det kombineres med tiltak som gjør sunn mat billigere enn usunn mat og som gjør det lettere å bevege seg både i fritiden og på jobbreiser, sier han.

Sunn mat, fysisk aktivitet og normal vekt

Studier har vist at å legge om til en sunnere livsstil reduserer risikoen for å utvikle diabetes type 2.

- Mer grønnsaker, mindre sukker og lavere alkoholforbruk, samt redusert vekt for de som er overvektige. Økt fysisk aktivitet reduserer også risikoen, spesielt for de som er inaktive, sier Grethe S. Tell.

Allgot er enig i at sunn mat, fysisk aktivitet og normal vekt er viktig forebygging.

- Vi vet at usunn mat, stillesitting, overvekt og røyking er blant de største triggerfaktorene, sier han.

Det er også en arvelig komponent, men hvor viktig denne er i forhold til andre faktorer er ikke kjent, ifølge Tell.

- Men om du har nære slektninger med diabetes type 2, er det ekstra viktig å ha et sunt kosthold, mosjonere og unngå overvekt og fedme, sier hun.