Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Robinson og Fredag

Ny favoritt i Oslo sentrum: - Kan fort bli nytt stamsted

I vrimmelen av nye spisesteder rundt Youngstorget kan Nemesis bli et stamsted.

PÅ YOUNGSTORGET: Nemesis ligger sentralt i Oslo og anmelderne spår at dette blir et stamsted. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
PÅ YOUNGSTORGET: Nemesis ligger sentralt i Oslo og anmelderne spår at dette blir et stamsted. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
VED YOUNGSTORGET: Området får stadig flere kafeer og restauranter, og Nemesis kan fort bli et stamsted, mener anmelderne.
VED YOUNGSTORGET: Området får stadig flere kafeer og restauranter, og Nemesis kan fort bli et stamsted, mener anmelderne. Vis mer

(Dagbladet): Nemesis blir gjerne forstått som et fremmedord for erkefiende, så også av Robinson og Fredag. Men da de sjekket det i forkant av besøket på den ambisiøse nykommeren på Youngstorget, fant de at det er en feil­takelse.

Nemesis er nemlig ifølge leksikonet en guddom­melig vrede som rammer den overmodige. I så måte er det et passende navn, for Nemesis’ signaturforrett til 255 kro­ner er trolig den mest dekadente retten du kan få servert på restaurant her til lands: En raus teskje russisk kaviar anrettet på utsiden av din egen håndflate, og en shot vodka for å skylle herligheten ned.

- Å kalle det en smaksbombe er på ingen måte en overdrivelse, sa Fredag.

Riktig telefonnummer er: 23 65 33 10
Riktig telefonnummer er: 23 65 33 10 Vis mer

Salt, søtt, sjøluft, og en haug av andre smaker dukket opp i nærmere et halvt minutt etter svelget. Fredags konklusjon var at til tross for det mulige overmotet, var det foreløpig ingen som helst grunn til å påkalle gudenes vrede.

Robinson var også storfornøyd og slurpet i seg kraft fra sin forrett – margbein med syltet og bakt løk. Ser­vitøren, som gjennom hele måltidet var treffsikker i vin­anbefalingene, kunnskapsrik og overstrømmende hyggelig, hadde valgt ut en fruktig og god Pinot Noir fra Patrice Rion i Burgund.

I VIDEOEN SER DU HVILKE RESTAURANTER SOM IMPONERER ANMELDERNE MESTVis mer Vis mer Vis mer Vis mer

- Det eneste jeg kunne ønske er at det var mer beinmarg, sa Robinson.

Menyen hos Nemesis er utpreget nordisk og består av sju småretter og fem større retter. Du kan helt fint sette sammen et måltid bare av smårettene, men Robinson og Fredag kombinerte både små og store retter.

Fredags andre rett het «Løk, eple, silderogn», og kom med sprø quinoafrø som ga fin crunch til en frisk og vellykket rett. En meget god 2011-Riesling fra Wehlener Sonnenuhr passet som hånd i hanske.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SMÅTT OG STORT: På Nemesis serveres både små og store retter fra en rikholdig meny. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SMÅTT OG STORT: På Nemesis serveres både små og store retter fra en rikholdig meny. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Nå var du mer heldig enn meg, sa Robinson som hadde valgt skorsonerot med mandel og sennep som rett nummer to.

NORDISK: Det er hjemlige og moderne smaker som serveres på Nemesis. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
NORDISK: Det er hjemlige og moderne smaker som serveres på Nemesis. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Dette er for tungt, pregløst og mangler kontraster både i smak og tekstur, var Robinsons dom.

Trøsten var at en Beaujolais Blanc fra Jean-Paul Brun nok en gang var et glimrende vinfølge.

Inne på kjøkkenet, som Robinson og Fredag hadde fullt innsyn til fra bordet, var det god stemning som vitnet om at det sprudlende engasjementet de viste for gjestene, var ektefølt. Mens kokkene danderte rettene med pinsett og presise fingre, sto servitørene der inne og danset i på-vente av at maten var klar.

God stemning ble det også hos Robinson og Fredag da hovedrettene kom. Fredag valgte det vegetariske alternativet og fikk en tallerken med bakt persillerot, rosettkål og en nærmest overveldende mengde høvlet sort trøffel på toppen. I glasset kom en Rall White 2015 fra Sør-Afrika.

- Fine kombinasjoner, og veldig rike smaker til å være en vegetarrett, sa Fredag.

Robinson knasket i seg sprøstekt andesvor som var tilberedt separat fra andebrystet som kom perfekt stekt med fyldig kyllingkraft, pak choy og nepe.

- Denne anda er verdt å komme tilbake for, sa Robinson.

Dessertene imponerte også, henholdsvis hermetisert plomme, havreflarn og honningspuma, og et lite kunstverk av sjokoladeganache, sorbé og spuma av kirsebær.

Robinson fikk en hetvin på Pinot Noir fra Macvin til sjokoladen, mens Fredag ble anbefalt sprudlende sake til plomme-desserten.

- Et gøyalt og godt valg, konkluderte Fredag.

Det er ikke mye å gi trekk for hos Nemesis. Nivået på kjøkkenet er gjennomgående høyt, prisene er fornuftige (Robinson og Fredag betalte 2600 kroner totalt). Servicen var også i toppklasse, i det minste fram til lokalet etter hvert fyltes helt opp, og det virket som de ble litt underbemannet.

- Det er dukket opp en liten skog av nye steder rundt Youngstorget i det siste, men dette er en soleklar favoritt foreløpig, sa Robinson før de vandret ut i kvelds-mørket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!