Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Dette er siste gangen jeg roper:

Ny forskning om lyden som får barn opp av senga: - Våkner ikke av brannalarm

Vil at du barnet ditt skal rekke frokost før skolen, har forskerne trikset du bør bruke.

GULLET, KAN DU STÅ OPP? GULLET!!!: Mange foreldre opplever det som krevende å få poden til å våkne om morgenen. Foto: NTB Scanpix
GULLET, KAN DU STÅ OPP? GULLET!!!: Mange foreldre opplever det som krevende å få poden til å våkne om morgenen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tidlig tirsdag morgen, og allerede har du vært inne og vekket poden tre ganger. Fortsatt gjør ikke ungen din antydning til å stå opp, kle på seg og nyte frokosten du allerede har klar. Kjenner du igjen situasjonen?

Nå har forskere fra Nationwide Children's Hospital i Ohio, USA, undersøkt om opptak av mors stemme fungerer bedre som oppvåkningsgrep for barn, enn lyden av en brannalarm. 176 barn i alderen fem til 12 år inngikk i undersøkelsen, som ble gjort ved et søvnlaboratorium i Ohio.

Studien - som er publisert i Journal of Pedriatrics - ble i helga omtalt i den engelske avisa Independent. I studien ble barn forsøkt vekket ved hjelp av fire ulike typer lyder. Tre av lydene ble laget med stemmen til barnas mor (en hvor hun sier barnets navn). Den siste var lyden av en tradisjonell brannalarm. Alle hadde samme lydstyrke - 85 db. Barna var i søvnstadium 4, den dypeste søvnen, der vekketerskelen er høyest. På dette stadiet er barn ofte veldig vanskelige å vekke.

Sto opp raskere

Konklusjonen var at lyden av mors stemme var mer effektiv enn en skingrende brannalarm for å få barna til å våkne. Videre avslørte funnene at barn som våknet via mors stemme deretter var klare til å forlate soverommet sitt på mellom 18 til 28 sekunder. Barna som hadde våknet av brannalarmen, brukte derimot omtrent fem minutter på å pelle seg ut av rommet.

EKSPERT: Professor og søvnforsker Ståle Pallesen: Foto: UiB
EKSPERT: Professor og søvnforsker Ståle Pallesen: Foto: UiB Vis mer

Søvnforsker og professor ved Institutt for samfunnspsykologi, Universitetet i Bergen (UiO), Ståle Pallesen, synes studien er spennende:

- Generelt vet vi at vi har et «filter» på når vi sover. Dette gjør at vi er mer innstilt på, og reagerer på og prosesserer visse typer info lettere enn annen. Eksempelvis vil en mor lett våkne om natten av barnets gråt, men gjerne sove selv om det er støyende trafikk utenfor, framholder professoren overfor Dagbladet.

- Hva tenker du om at barn ikke oppfatter lyden fra røykvarsleren?

- Konklusjonen er at tradisjonelle brannalarmer rettet inn mot barn kanskje bør endres, for eksempel ved å inkorporere mors stemme, for lettere å vekke barn ved brann, sier han.

EKSPERT: Professor og søvnforsker Bjørn Bjorvatn er sovnforsker.
EKSPERT: Professor og søvnforsker Bjørn Bjorvatn er sovnforsker. Vis mer

Professor og senterleder ved Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer, Bjørn Bjorvatn, er også overrasket over konklusjonene i studien:

- Overraskende og litt sjokkerende funn, spør du meg. Jeg ville jo trodd at en brannalarm ville vekket barn raskt og effektivt. Den lyden er jo gjerne ny, mens jeg vil tro at de er vant til ropene fra sin mor. Dette bør vel da bety at brannalarmer heller bør ha en kvinnestemme, enn dagens lyder? undrer Bjorvatn, en av Norges fremste kapasiteter på området.

Søvnforsker Ståle Pallesen vet det finnes studier som peker på at voksne våkner lettere når noen sier navnet deres, sammenlignet med andre typer studier:

- Ellers er det jo velkjent at desto sterkere stimulien er, desto lettere er det å våkne. Jeg vet at noen som har problemer med å våkne om morgenen, bruker klokker med ekstra høy lyd, forteller eksperten.

Effektivt på flere barn i samme hjem

Den anerkjente professoren understreker at vi ofte våkner vanskeligere av kjente lyder, enn av nye og ukjente:

- Her er folk veldig forskjellige. Noen må til stadighet skifte lydene på vekkingen for at de skal våkne. Ellers er endringer i stimulibilde også viktig. En brå endring i dette gir lettere oppvåkning enn en jevn dur, avslører Ståle Pallesen.

Dr. Mark Splaingard, direktør ved Nationwide Children's Hospital, og en av forfatterne bak studien, konstaterer at barn har en oppsiktsvekkende motstand mot å våkne av lyder.

Dr Gary Smith, hovedforfatter bak studien, mener undersøkelsen bekrefter at en voksen stemme-vekking fungerer bedre enn en tradisjonell, høyfrekvent pipealarm - både for å få barn til å våkne og for å få dem til å forlate et rom raskest mulig.

Forskerne fant også ut at å inkludere navnet til barnet når vedkommende skulle vekkes med stemme, ikke gjorde signifikante utslag:

- Dette betyr at en stemmestyrt alarm kan virke for mange barn som sover i nærheten av hverandre, uten at du trenger å si navnet deres, konstaterer Dr Smith.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!