Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prøvesmakt: Kjartan Skjelde for Ikea

Ny Ikea-burger forbløffer med bacon-effekt: - Jeg skjønner ikke hvordan de får det til

Fiskeeksperten ble mektig imponert.

FISKEBURGER: Kjartan Skjelde har laget Ikeas nye rett; fiskeburger med råkostsalat. Den kan bli en real utfordrer til de klassiske kjøttbollene, tror vår fiskeekspert. Foto: Elisabeth Dalseg
FISKEBURGER: Kjartan Skjelde har laget Ikeas nye rett; fiskeburger med råkostsalat. Den kan bli en real utfordrer til de klassiske kjøttbollene, tror vår fiskeekspert. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bent Stiansen har laget mat for Rema 1000, Eyvind Hellstrøm har satt navnet sitt på både ferdigmat og kokt skinke. Siste kjendiskokk ut med samarbeid med en stor, kommersiell aktør, er Kjartan Skjelde, som har utviklet en fiskeburger for møbelkjedens norske restauranter.

Kan den bli like populær som vegetarpølsa?

Vi tok med oss Marius Stang Bunæs, butikksjef og medeier i fiskehandler Georg A. Nilsen i Oslo, for å smake, og han lot seg imponere.

- Den fiskeburgeren er helt fantastisk på både smak og konsistens! Dette er den beste fiskeburgeren jeg har smakt! sier han til Dagbladet.

- Jeg har laget mange fiskeburgere. Men ingen har vært så god som denne. Og til under hundrelappen? Jeg skjønner ikke hvordan de får det til. Det er jo et kupp!

Konkurrerte med seg selv

Kjartan Skjelde ble for alvor kjent for det norske folk gjennom TV-serien «Masterchef», der kjendiser og amatørkokker konkurrerte om å lage den beste maten. En etter en ble de stemt ut, til én mesterkokk sto tilbake, og arbeidet som ligger bak den nye fiskeburgeren er ikke ulikt.

- Først startet jeg med ti retter. Så tok vi de tre beste og testet dem på ansatte og Ikea Family-medlemmer (Ikeas kundeklubb, red.anm.) til vi til slutt sto igjen med fiskeburgeren, forteller Skjelde.

De to finalerettene som ikke nådde opp var en pølse av svin med linser og en konfitert torskegryte.

Burgeren han landet på er laget av 78 prosent villfanget og bærekraftig hyse, sei og torsk. Den serveres med råkost og linser vendt i fersk remulade, uten tilsetningsstoffer, økologisk brød og feldsalat.

I tillegg til fiskeburgeren har han laget en siderett, en rødbetsalat av syltede rødbeter.

Sunn, bærekraftig og industriell

Å være gourmetkokk og utvikle en rett for storkjøkken er ikke bare enkelt. Retten skal ikke lages én og én, for hånd, men skal selges og serveres i store volum, nærmest på samlebånd.

Da er det klart det blir noen kompromisser underveis, men på ett punkt ville ikke Skjelde la seg rokke: Gode råvarer.

Grønnsakene er, når det er mulig og i sesong, lokale. Fisken er MSC-sertifisert, og brødet er økologisk.

- Jeg skjønte fort at vi ikke kunne lage brødene selv, så da bestemte jeg meg for å finne verdens beste ferdige og økologiske burgerbrød.

Han smakte alle brødene han kom over, både i inn- og utland, og landet til slutt på et økologisk burgerbrød fra Läntmannen i Sverige.

Prispunktet skulle heller ikke være for høyt, for å få flest mulig til å velge fiskeburgeren. Voksenporsjonen koster under hundrelappen, intet mindre enn et kupp, skal vi tro Bunæs.

- Det er en ordentlig god porsjon, dette blir man mett av, sier Bunæs. - Og sammenlikner du med laksen de selger, som ikke er spesielt god, til 129 kroner, er dette et kupp!

Til denne prisen kan du også være med og ta samfunnsansvar. Én krone per solgte fiskeburger vil gå til Røde Kors' leksehjelp. Dette er et tilbud til elever over hele landet, der frivillige fra Røde Kors hjelper elever med leksene og serverer sunn mat for å holde konsentrasjonen oppe. Dette ligger også Skjeldes hjerte nært.

FISKEHANDLER: Marius Stang Bunes ble mektig imponert av Ikeas nye fiskerett. Foto: Elisabeth Dalseg
FISKEHANDLER: Marius Stang Bunes ble mektig imponert av Ikeas nye fiskerett. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Jeg var ikke særlig glad i å gjøre lekser, og fikk ikke hjelp til det. Å vite at jeg kan være med og gi noe til dem som er i samme situasjon, er en god bonus, sier Skjelde.

Slik testet vi

Vi har prøvesmakt Ikeas nye fiskeburger, laget og tilberedt av Kjartan Skjelde.

Marius Stang Bunæs, med mer enn 25 års erfaring fra fiskebransjen, har hjulpet oss å vurdere burgeren.

Vi har vurdert utseende, smak, konsistens, og sammensetning av retten.

Fiskeburger av Kjartan Skjelde fra Ikea

Pris: 99 kroner for voksenstørrelse, 45 kroner for barneporsjon

Brødet er fast, men saftig. Råkostsalaten er en spennende vri på klassisk coleslaw, med blant annet grønnkål, gulrot og linser, og remulade i stedet for den vanlige majonesen.

GOD OG METT: Det er mye god mat i Ikeas nye fiskeburger. Foto: Ikea
GOD OG METT: Det er mye god mat i Ikeas nye fiskeburger. Foto: Ikea Vis mer

Det er likevel selve fiskeburgeren som er stjerna her. Her har de virkelig klart å få fram den gode fiskesmaken.

- Det grepet med å tilsette røkt torsk, gir det lille ekstra. Den røksmaken gir samme effekten som bacon har i vanlige burgere. Genialt!

Den er saftig og luftig - litt for myk til å selges som en fiskekake, men perfekt å spise i burgerbrød.

- At de har klart å lage et så godt industriprodukt, og som gir ferskhetsfølelsen, selv om det har vært frossent, det skjønner jeg ikke. Bedre er det ikke mulig å gjøre det på et storkjøkken. Her stemmer alt!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!