Sjokoladenyheter:

Ny Japp vekker oppsikt: - Kaloririk

Nå kommer Japp Protein. Den har en høyere andel protein enn originalen - men også langt mer kalorier og mettet fett.

NEI TIL JAPP: Mange tyr til ulike varianter av proteinbarer. Nå kommer Japp-sjokoladen med en proteinberiket variant. Ekspertene er lett avventende. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
NEI TIL JAPP: Mange tyr til ulike varianter av proteinbarer. Nå kommer Japp-sjokoladen med en proteinberiket variant. Ekspertene er lett avventende. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Sunnere sjokolade? I disse dager lanserer Freia Japp Protein, en sjokolade med høyere proteininnhold enn originalen.

PROTEINRIK: Japp Protein inneholder fem ganger så mye proteiner - men også 50 prosent mer fett - enn originalen. Foto: Elisabeth Dalseg
PROTEINRIK: Japp Protein inneholder fem ganger så mye proteiner - men også 50 prosent mer fett - enn originalen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Den nye proteinsjokoladen består av lag med karamell og proteinkrisp, trukket med melkesjokolade.

- Perfekt etter trening, som mellom-måltid, på farten eller bare som en litt sunnere sjokolade, skriver Freia-eier Mondelez i en pressemelding fredag.

Mer kaloririk enn originalen

Ser vi på næringsinnholdet i Japp Protein er proteininnholdet mer enn fem ganger så høyt som i ordinær japp, mens sukkerinnholdet er nesten halvert.

Samtidig har Japp Protein mer enn 50 prosent høyere fettinnhold, og et noe høyere kaloriinnhold enn originalen.

- Selv om et produkt er proteinrikt så blir det ikke nødvendigvis sunt, sier Eli Anne Myrvoll Blomkvist, klinisk ernæringsfysiolog ved Sørlandet sykehus, til Dagbladet.

Per 100 g Japp Protein Japp
Energi507450
Fett2717,5
Mettet fett1810
Karbohydrater4268,5
Sukkerarter3565,5
Kostfiber1,21,3
Protein254,4
Salt0,220,2

Hun beskriver Japp Protein som «en relativt kaloririk «proteinbar» med en god del sukker og mye mettet fett».

- Vi behøver å få i oss proteiner, men helst gjennom vanlig mat og ikke gjennom sjokolade. Sjokolade er og blir kosemat.

Ifølge Blomkvist er det sjelden en utfordring for folk flest å få i seg nok proteiner gjennom vanlig mat.

- Så når vi skal kose oss med sjokolade, iskrem eller annen snacks så er det ikke nødvendig at dette er proteinberiket.

Hun peker også på flere problematiske trekk ved den varianten:

- Her er det mange uheldige ingredienser som for eksempel palmeolje, som ikke har noen bra fettsammensetning, samt at det er problematisk med tanke på bærekreftperspektivet og hogst av regnskog. I tillegg er det sukker og glukosesirup, altså enda mer sukker.

- Dette er langt fra noe «helsekost», og jeg kan ikke anbefale denne proteinjappen foran vanlig japp, sier Blomkvist og har følgende melding til den som skal kose seg:

- Velg den sjokoladen du liker best når du virkelig skal kose deg med noe, proteinene kan du heller få i deg fra vanlig mat. Og hvis man absolutt må ha et proteintilskudd, så finnes det smartere valg enn denne proteinjappen.

- Et lite skritt i riktig retning

Ifølge professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) Birger Svihus er den viktigste endringen her at sukker i sjokoladen har blitt erstattet med protein.

- Selv om vi generelt får i oss nok protein, er det nok for den jevne nordmann sunnere å spise protein enn sukker, ikke minst fordi proteinet er betydelig mindre fetende enn sukker. Av denne grunn er den proteinrike jappen et lite skritt i riktig retning rent helsemessig, sier Svihus til Dagbladet.

- Men energiinnholdet er fremdeles høyt takket være mye sukker og fett, så Japp er fremdeles ikke noen spesielt sunn matvare.

Proteinsjokolade

Freia og Mondelez er ikke førstemann ut med å lage en proteinberiket versjon av en populær sjokolade. Mars Inc. har lansert protein-versjoner av både Mars, Snickers og Bounty, enkelte av dem sågar i en Hi-protein-versjon.

Det finnes også en rekke andre proteinberikede versjoner av i utgangspunktet usunne matvarer. Proteinella er en av dem; et nytt sjokoladepålegg med mer proteiner enn vanlig Nutella eller Nugatti.

Men sunnere er ikke det samme som sunn.

- Å si at dette er en «sunn» Nutella er en sannhet med relativt store modifikasjoner, sa Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig kosthold og ernæring i Grete Roede til Dagbladet da vi omtalte Proteinella første gang.