VINNERLAGET: Ansatte på Himkok i Oslo foran en av de mange barene i huset. PFoto: Michal Rohal / Himkok
VINNERLAGET: Ansatte på Himkok i Oslo foran en av de mange barene i huset. PFoto: Michal Rohal / HimkokVis mer

Himkok på topp 50 lista over beste barer i verden:

Ny kåring: I en sidegate i Oslo ligger en av verdens beste barer

Norske Himkok er kåret til verdens 19. beste bar.

- Det er jo helt fantastisk! sier Joakim Olsson, daglig leder på baren Himkok i Oslo.

Onsdag denne uka ble norske Himkok kåret til verdens 19. beste bar i den store barkonkurransen The Worlds 50 Best Bars. Bare én annen skandinavisk bar er på lista, svenske Linje Tio i Stockholm, som kom på 32. plass.

Olsson var til stede under utdelingen, og kunne feire plasseringen med flere av sine ansatte.

En plass på listen over verdens 50 beste barer er mer enn god nok grunn til å feire, men Himkok-gjengen hadde en ekstra god grunn til å feire denne kvelden. De vant nemlig Ketel One Sustainable Bar Award, som blir tildelt en bar som driver bærekraftig.

- Navnet på denne prisen viser til at vi tenker bærekraftig. Bærekraftig både ved at vi bruker økologiske og biodynamiske råvarer og har lokale leverandører, men ikke minst at personalet har gode rettigheter som feriepenger, overtid og pensjon, sier Olsson.

- Det var det som var det største for oss. Det er selvfølgelig kult å klatre på lista, men vi vant den største prisen, og det er første året den blir delt ut.

Fersk sjef

Svenske Olsson flyttet til Norge for å jobbe med Himkok før åpningen i 2015, da som barsjef. Da tidligere leder Yunus Yildiz takket av tidligere i år, var det en erfaren mann som kunne ta over roret.

Joakim Olsson er mest stolt over at Himkok har blitt tildelt den aller første Ketel One Sustainability Award. Foto: Michal Rohal
Joakim Olsson er mest stolt over at Himkok har blitt tildelt den aller første Ketel One Sustainability Award. Foto: Michal Rohal Vis mer

- Kan dere toppe dette?

- Vi satser alltid å bli bedre, men det er klart det er vanskelig, sier Olsson.

Han håper på en fortsatt plassering neste gang verdens 50 beste barer skal kåres, men er klar over at det er mange biter som må falle på plass.

Kåringen har 550 dommere som kan stemme fram sine favoritter, og for å stemme på en bar, må de ha besøkt den i løpet av de 18 siste månedene.

- Norge er jo ikke det mest besøkte landet, men vi har hatt flaks.

Flaksen - i kombinasjon med målrettet jobbing med konseptet - tror han delvis kan tilskrives Oslo Bar Show. En messe for barbransjen, der store navn fra hele verden har deltatt. Slik har en bar i lille Oslo fått vise seg fram.

Det er ikke første gang Himkok har hatt en plass på den gjeve lista.

I fjor kom de på 20. plass, og året før på 42. plass - den første gang de var på lista, et drøyt år etter de åpnet.

Åpner Coctailbar i verneverdig apotek

Yunus Yildiz, tidligere sjef på Himkok, gratulerer sine tidligere kollegaer med prisen.

Han viser også til at på topp 100-listen er det to barer til som drives av gamle Himkok-bartendere; Dr Stravinsky og Two Schmoucks i Barcelona.

- Vi har gjort noe riktig, føler jeg. Det er klart jeg er stolt over det!

Yildiz forlot sin gamle arbeidsplass i vår for å starte nye prosjekter.

På nyåret åpner han en cocktailbar i det gamle svaneapoteket på Karl Johan. I første etasjen blir det Svanen - en klassisk cocktailbar med norske smaker generelt, og akevitt som spesialitet. I kjelleren blir det et litt mer rocka konsept, Den grimme ælling.

- Det blir nordisk, eller norsk, tiki-bar. Vi fjerner de tyngste designelementene fra tikibarer, og lager en norsk vri på både drinker og interiør.

I tillegg jobber han som konsulent for Amerikalinjen, Stordalens store hotellprosjekt ved Østbanehallen.