Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Morsmelkerstatning:

Ny matskandale rammer Europa: Lagde livsfarlig morsmelkerstatning

Spansk politi har arrestert fire personer for salg av morsmelkerstatning uten næringsinnhold. Kan være dødelig, mener ernæringsfysiologer.

REN SVINDEL: Den falske morsmelkerstatningen var helt uten næringsstoffer. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock
REN SVINDEL: Den falske morsmelkerstatningen var helt uten næringsstoffer. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire personer ble i slutten av april arrestert etter at Mattilsynets spanske utgave gikk til aksjon og avslørte at fabrikkansatte i Girona forfalsket morsmelkerstatning. Åtte tonn med forfalsket melkepulver ble beslaglagt.

Det spanske politiets pressemedarbeider opplyser nå til Dagbladet at saken er overført til domstolen i Girona, og at de ikke kan gi flere kommentarer før rettssaken.

Kartongene var utstyrt med kjente internasjonale merkevarenavn, og pakket etter hvilke merker som var populære i det aktuelle mottakerlandet. Pulveret ble hovedsakelig sendt til Kina, melder spansk politi.

Regnes som farlig

Det falske melkepulveret inneholdt ikke skadelige stoffer, men politiet ser alvorlig på saken, og mener det har foreligget alvorlig risiko for babyers helse. Det skyldes både innholdet i pulveret, og måten det er framstilt og pakket på. Med pulveret vil ikke barn få i seg nødvendige næringsstoffer, og pulveret kunne også inneholde spor av allergiframkallende stoffer.

I tillegg ble den falske morsmelkerstatningen produsert under forhold som ikke tok hensyn til hygiene- og mattrygghet. Produktet var kjøpt en gros, til 1 euro per kilo, fra en polsk nettside med utleveringssted i Barcelona.

Avsløringen kommer i kjølvannet av den felleseuropeiske aksjonen «Operation Opson», der man avdekket svært omfattende organisert kriminalitet med matvarer i en rekke land.

Parmaskinka hadde aldri vært i Italia - og bøffelmozzarellaen var laget av kumelk. Norge deltok også i aksjonen koordinert av Europol. Det ble gjort funn av såkalt matsminka tunfisk her hjemme.

Det spanske politiet samarbeidet med EUROPOL før fabrikken ble oppdaget. De fire arresterte er polakker som har vært bosatt i Tyskland og Polen. En regnes som ekstremt farlig ut fra tidligere voldsforbrytelser i Polen. Polakkene hadde spesialisert seg på forfalskning av melkepulver til babyer og små barn mellom ett og tre år.

Myndigheter fant en falsk emballasjefabrikk i Polen, men klarte ikke å arrestere noen. Da det polske politiet ble for nærgående, flyttet de kriminelle virksomheten til Spania. Her fikk de tilgang til et skip med lokal hjelp. Etterforskerne slo til mot skipet hvor de fant paller fulle av pulver klare for salg.

I tillegg fant politiet et hus ikke langt fra Girona, hvor en rekke dokumenter knyttet til den ulovlige aktiviteten ble funnet.

- Mer gjennomsiktighet

Nestlé selger en rekke morsmelkerstatning produkter i Norge. Nur Shilla Christianto, talsperson fra Nestlé, forteller at de klar over denne saken, og kan bekrefte at ingen av selskapets produkter er påvirket.

- Vi vil minne foreldre om å alltid kjøpe produkter fra pålitelige forhandlere som følger lokale retningslinjer, sier hun.

ÅPENHET: Axel Heiberg-Andersen i Nestlé Norge ønsker å gjøre verdikjeden mer gjennomsiktig.
ÅPENHET: Axel Heiberg-Andersen i Nestlé Norge ønsker å gjøre verdikjeden mer gjennomsiktig. Vis mer

Axel Heiberg-Andersen, kommunikasjonssjef i Nestlé Norge, forteller at matsvindel er et omfattende globalt problem som de aktivt jobber for å bekjempe. Han mener et viktig steg for å bekjempe og redusere matsvindel, er å gjøre verdikjeden mer gjennomsiktig.

- I fjor inngikk Nestlé, IBM, Unilever, Walmart og en rekke andre selskaper et samarbeid innen blockchain-teknologi. Det vil gjøre informasjon om opprinnelse, tilstand og bevegelsesmønstre mer tilgjengelig for alle involverte, sier han.

- Svært alvorlig og kynisk

- Det er kynisk at noen skal prøve å tjene penger på et falskt morsmelkerstatningsprodukt. Dessverre er dårlige morsmelkerstatninger fra utlandet noe vi har hørt om før, og det er alvorlig, sier Christine Henriksen, klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

EKSPERT: Klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis ved Universitet i Oslo, Christine Henriksen, omtaler svindelen som kynisk.
EKSPERT: Klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis ved Universitet i Oslo, Christine Henriksen, omtaler svindelen som kynisk. Vis mer

Hun forteller at Norge har strenge forskrifter som detaljert regulerer hva morsmelkerstatning skal inneholde, blant annet krav om antall kalorier, proteiner, mineraler og vitamininnhold. Dette er for å sørge for erstatningen er mest mulig lik naturlig morsmelk.

Videre advarer hun mot den farlige blandingen, og sier det i verste fall kan være dødelig.

- Det er svært alvorlig å gi barnet en erstatning som ikke inneholder de nødvendige næringsstoffene. Det kan føre til at barnet utvikler seg dårlig, og i verste fall dør. Når det gjelder krav til mattrygghet, forteller Henriksen at dette også er godt regulert i Norge. Hygienen avhenger av at foreldrene rengjør flaskene godt, og har tilgang til rent vann.

- Her i landet er dette ikke noe problem. Barn som får morsmelkerstatning har ikke mer mage og tarminfeksjoner enn de som får morsmelk. I u-land kan derimot bruk av morsmelkserstatning være problematisk.

EKSPERT: Ernæringsfysiolog Kristine Kårstad understreker hvor vikt det er at morsmelkerstatning er nøye regulert.
EKSPERT: Ernæringsfysiolog Kristine Kårstad understreker hvor vikt det er at morsmelkerstatning er nøye regulert. Vis mer

Ernæringsfysiolog Kristine Kårstad Skjøthaug forteller at etter som spedbarn skal ha en ensidig kost fram til de begynner på fast føde, er det svært viktig at morsmelkerstatning -som blir spedbarnets eneste næringskilde - er nøye regulert. I tillegg til mengde av næringsinnhold, legger norske forskrifter også reguleringer for hvor næringsstoffene kan hentes fra.

- Spedbarn skal vokse og utvikle seg i et høyt tempo, og morsmelkerstatningen må tilføre alle nødvendige næringsstoffer. Manglende kontroll i produksjonen med tanke på næringsstoffer, men også hygiene og mattrygghet, kan føre til feilernæring og i ytterste konsekvens være fatale, sier hun.

Omfattende svindelbransje

Råttent kjøtt, kjemisk farget tunfisk og falskt babymelkpulver er bare et lite utvalg av produktene som er beslaglagt det siste året av europeiske inspektører på jakt etter mat og drikke som er forfalsket eller ikke oppfyller minimumskrav som føde eller drikke.

Den såkalte OPSON-operasjonen utført i regi av Europol fra desember 2017 til mars 2018 ga et beslag på mer enn 3 620 tonn og 9,7 millioner liter av mat og drikke som enten var forfalsket eller ikke holdt tilfredsstillende kvalitetskrav. Beslaget er resultat av kontroller i 41 000 butikker, markeder, flyplasser, havner og industriområder. Nærmere 50 kriminelle nettverk involvert i produksjon av falsk mat og drikke er avslørt i 67 land. I alt 749 personer er arrestert i forbindelse med aksjoner