(Dagbladet): Helt siden den bittelille Stavanger-restauranten Sabi Omakase nylig ble ranket på nivå med stjernerestauranten Maaemo av den nordiske spiseguiden The White Guide, har ryktene svirret. Får restauranten en stjerne, eller to? Eller i hvert fall en plass i den prestisjefylte guiden.
Mange venter i spenning før den nye Michelin Nordic Cities-guiden lanseres i Stockholm i morgen formiddag.
Stjernedryss?
Det er ikke bare norske øyne rettet mot det som skjer i norsk restaurantverden. Norske restauranter begynner å bli lagt merke til - også internasjonalt.

Det skyldes blant annet Maaemo. Som første nordiske restaurant gikk den rett inn i Michelin-guiden med to stjerner etter et års drift - og kapret sin tredje stjerne i 2016.
Redaktør Lena Ilkjaer i The White Guide mener norske restauranter er blitt så bra at dansker og svensker bør reise til Norge bare for å spise.
Matbyen Stavanger
Ikke minst Stavanger viser muskler som matby, med stødige Erik Renaa og nykommeren Sabi i sentrum.
- To stjerner til Sabi Omakase i Michelin-guiden? Slett ikke umulig, sier Anders Husa, restaurantblogger med «den nordiske restaurantscenen» som spesialfelt. Han har klare tanker om hvem som bør få stjerner i morgen.

Husa er blant dem som har latt seg imponere av Roger Asakil Joya, den filippinske kokken, som sammen med Njål Solland og Arild A. Bringeland er medeiere i Sabi.
Asakil Joya ligger i verdenstoppen på sushi og lar seg bare slå av kokker fra sushiens hjemland Japan.

Statholdergaarden: Bedre blir det ikke
I Stavanger har han tatt publikum og anmeldere med storm.
Restauranten holder bare åpent noen få dager i uka, resten av tida er de ansatte på jakt etter råvarer fra havet.
Mange rykter
- Ryktene går om Michelin til Sabi Omakase, sier Mikael Svensson, kokken som selv fikk en michelinstjerne til sin restaurant Kontrast i Oslo i fjor.
I Oslo er Svensson glad hvis han beholder sin ene stjerne. Han har ingen forventninger om en til. Et annet sted i Oslo sentrum krysser Bent Stiansen fingrene for at Statholdergaarden beholder stjernen restauranten har smykket seg med siden 1998.
Da blir det 20-års michelin-jubileum på den tradisjonsrike restauranten som Dagbladets anmeldere skrøt uhemmet av ifjor.
Heier på Bokbacka, Credo og Lysverket
I Skovveien på Frogner ligger en ny og ganske anonym restaurant. Har du først vært innom dørene på Bokbacka, glemmer du det derimot ikke med det første, skal vi tro de overstrømmende anmeldelsene i en rekke aviser.
«Et av de beste måltidene på lenge», skrev Dagbladets Robinson og Fredag etter besøket for nøyaktig et år siden. Bokbacka er hovedstadens heteste kandidat til en michelinstjerne.

Tre-stjerners-restauranten Maaemo skal etter sigende ha klokkertro på at de beholder alle sine stjerner, og det har bransjen også.
Utenfor Oslo er kandidatene som før, mener kokkene vi har snakket med: Credo i Trondheim og Lysverket i Bergen fortjener en belønning for innsats på høyt nivå over flere år.

Både Ylajali og Fauna fikk stjerne før de la ned mens festen var på høydepunktet.
Sover dårlig
Men Sabi Omakase er utvilsomt årets aller heteste michelinkandidat.
- Jeg tror på Sabi Omakase, skriver Bent Stiansen i en tekstmelding til Dagbladet.

Det samme sier Even Ramsvik, mannen som drev michelinrestauranten Ylajali og som nå driver en rekke restauranter gjennom selskapet Lava, blant dem publikumsmagneten Sentralen i Oslo.
- Jeg sover ikke veldig godt om dagen. Dette er uhyre spennende, sier restaurantgründer Njål Solland på telefon til Dagbladet fra London.
De siste månedene har anerkjennelsene stått i kø for den lille restauranten.
Kan bli kåret til Nordens beste
Sabi Omakase slo ut både Maaemo, Re-Naa i Stavanger, Credo i Trondheim samt Kontrast og Statholdergaarden i Oslo og ble Norges offisielle kandidat til Nordic Prize 2016. Det betyr at restauranten kan ende opp som Nordens beste restaurant.

Men - det skal holde hardt. Den ble ranket som nummer tre i Norge og som den 26. beste restauranten i Norden i The White Guide Nordic.
Re-naa, som i fjor fikk første norske michelin-stjerne utenfor Oslo, fortjener også to stjerner, mener Anders Husa.
- De lager utrolig bra mat. Men det mest sannsynlige er at restauranten beholder fjorårets stjerne. Michelin er tilbakeholdne, sier han.
Pjoltergeist outsider for Michelin
I Oslo er det mange som heier på den lille restauranten Pjoltergeist, ledet av den islandske kokken Atli Mar Yngvasson, tidligere ansatt på michelinrestauranten Ylajali.
Når kokkene går ut i Oslo er det ofte hit de går.
Mikael Svensson synes Yngvasson «fortjener å bli sett», kokken Bård Greni elsker Pjoltergeist og Maaemos Esben Holmboe Bang svarer som regel Pjoltergeist når han får spørsmål om hvor han spiser i Oslo.

- Dessverre er ikke Pjoltergeist et slikt sted som michelininspektører oppsøker. Den får nok ingen stjerne, men jeg håper den blir nevnt i guiden, sier Anders Husa, som tidligere har utpekt restauranten, kjent for sitt mummiservise, bak en anonym dør som sin Oslo-favoritt.
Husa holder en knapp på Bokbacka og Credo. På Lysverket har han ikke spist, og vil derfor ikke uttale seg.
Even Ramsvik har derimot vært i Bergen og spist. Og håper at Michelin-inspektørene har gjort det samme.
- Jeg vil gjerne se at Lysverket får sin første stjerne, sier han.
Les også: Michelin-tabbe skapte kaos ved den lille familierestauranten