Slik tiner man kjøtt og fisk:

Ny norsk forskning: Derfor bør du ikke tine maten i kjøleskapet

Nofima-forsker tror frossen mat som er tint klart for deg i butikken er den nye framtida.

HVORDAN SKAL FISK TINES?: Forsker Svein K Stormo og kollegene ved Nofima har funnet ut at vakuumpakket fisk tines best under kaldt, rennende vann. Foto: Nina Hansen og Nofima
HVORDAN SKAL FISK TINES?: Forsker Svein K Stormo og kollegene ved Nofima har funnet ut at vakuumpakket fisk tines best under kaldt, rennende vann. Foto: Nina Hansen og Nofima Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Begynner man å skrive inn ordene «hvordan tine» i Googles søkefelt, dukker det opp flere forskjellige spørsmål.

Hvordan tine kylling, frosne reker, frosne boller og frossen fisk er de øverste spørsmålene, altså det folk spør mest om.

De fleste har nok tint fisk og kjøtt over natta i kjøleskapet. Andre har andre måter å tine på, for eksempel under kaldt, rennende vann.

Nå viser ny forskning at mange av oss altså har tint på feil måte. Kjøleskapstining er ikke det som gjelder, skal vi tro forskerne ved matforskningsinstituttet Nofima.

Overraskende svar

Forskerne ønsket å finne ut hvordan frysing og tining påvirker væsketapet, og dermed kvaliteten på fryst fisk.

Torskefileter ble vakuumpakket og fryst på -40 og -20 grader celsius, og innfrysingen foregikk både raskt med sirkulerende luft, samt sakte i luft uten sirkulasjon.

Så ble fisken tint ved fire grader, enten raskt i sirkulerende vann, eller sakte i luft. Og det er her resultatene ifølge Nofima ga tydelige, og til dels overraskende svar.

- Vi fant stor forskjell på væsketapet i de ulike måtene å fryse og tine fisken. Det er ingen tvil om at hastighet har stor betydning, sier forsker Svein Kristian Stormo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer