TEST AV COLABRUS: Våre eksperter testet tre ulike colatyper - med vidt forskjellig resultat. Foto: Lars O Gulbrandsen
TEST AV COLABRUS: Våre eksperter testet tre ulike colatyper - med vidt forskjellig resultat. Foto: Lars O GulbrandsenVis mer

Test av Pepsi Max Ginger, Red Bull økologisk cola og nye Coca-Cola Zero

Ny Pepsi Max-utfordrer: - Oi, denne var potent!

Dagbladets bruseksperter boblet bare delvis over, men mener at den trofaste fansen vil bli fornøyd med de nye colavariantene.

(Dagbladet): Med høytrykk over det meste av landet er det mange som i løpet av dagen synes det er deilig å kunne leske strupen med noe godt å drikke. Jepp, ingen tvil om at vann vanligvis er å foretrekke som tørstemiddel nummer èn, men hvordan smaker egentlig noen av cola-nyhetene i butikken?

Red Bull - som vanligvis er forbundet med energidrikker - forsøker med sin økologiske variant å finne kilden til nye kundegrupper. Etter å ha brukt over 250 millioner kroner og seks års utviklingsarbeid, ble nye Coca-Cola Zero lansert i slutten av januar.

- Den nye smaken er mer lik Coca-Cola original. Du vil blant annet kjenne at smaken er rundere, sammenlignet med gamle Coca-Cola Zero, forteller kommunikasjonssjef Mette Vinter Talberg i Coca-Cola Norge.

I tillegg til Red Bulls Simply Cola og Coca-Cola Zero har Dagbladets ekspertpanel også vurdert nye Pepsi Max Ginger. Denne varianten er nå lansert i Danmark og Sverige, og alt tyder på at den vil også vil bli tilgjengelig i Norge innen kort tid.

- Når det gjelder nyheter, så røper vi selvfølgelig aldri planene våre - men vi følger naturligvis nøye med på hva som skjer i de ulike markedene, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes A/S.

Balanse mellom syre og sødme viktig

Selv om Pepsi-ledelsen holder flaskene tett til brystet rundt lansering, har alle de store dagligvarekjedene på svenskegrensen den nye varianten med ingefær - og den er inne på permanent basis, får Dagbladet bekreftet hos Nordby Mat og Maximat.

Dagbladets eksperter Anne Maurseth (29) og Robin Sohrabi-Shiraz (35) har begge mange års fartstid med å mikse de beste drikkevarene - og er strålende klare på hva som kjennetegner en god colabrus:

- Brusen skal ha smak av ekte råvare ikke og noe syntetisk. Balansen mellom syre og sødme må være riktig, i likhet med kullsyreinnholdet, fremholder duoen.

BRUSEKSPERTER: Anne Maurseth og Robin Sohrabi-Shiraz har vurdert de tre nye colatypene. Foto: Lars O Gulbrandsen
BRUSEKSPERTER: Anne Maurseth og Robin Sohrabi-Shiraz har vurdert de tre nye colatypene. Foto: Lars O Gulbrandsen Vis mer

Her er deres vurderinger:

Coca-Cola Zero (0,5 l, kr 22,90 + pant)

Ny Pepsi Max-utfordrer: - Oi, denne var potent!

- Den originale Coca-Colaen er min favorittbrus, og i så måte blir denne en skuffende variant. Jeg smaker at det er er noe Coca her, men opplevelsen forstyrres av kunstige søtningsstoffer; kan det være Stevia eller Xylitol? undrer Anne.

-Synes den er helt grei, aner ingefær og limeskall. I brus bidrar boblene til den salte følelsen og friskheten. Majoriteten foretrekker små bobler, for det gjør brusen lettere - og raskere - å drikke. Jeg skulle imidlertid ha ønsket meg at denne colaen hadde større bobler, sier Robin.

Pepsi Max Ginger (0,33 l, kr 6,50 + pant/kjøpt på Nordby Mat)

- Her varsler nesa om at det er ingefær, allerede får du har stukket tunga i glasset.

Ny Pepsi Max-utfordrer: - Oi, denne var potent!

- Wow, dette var interessant. Fin karbonering (bobler) og smart trekk å lage et produkt som har ingefær som hovedsmak - for det er som om folk vil ha dette i alt for tiden. Men etter å ha tatt den første slurken, opplever jeg også at det er noe kunstig eller litt metallisk i ettersmaken, sier Anne.

- Den første ingefæren som treffer meg i nesa, er bra, men jeg smaken blir mer diffus når jeg har drukket mer av innholdet. Lukten gir da mer fornemmelsen av furusåpe fra gamledager, men selve smaken er absolutt godkjent, mener Robin.

Red Bull Simply Cola (0,33, l, kr 21, 90 + pant)

Ny Pepsi Max-utfordrer: - Oi, denne var potent!

- Oi, denne nyheten var potent! Her er det mye som skjer... Når jeg lukter, minner brusen om colapimp vi pleide å kjøpe i barndommen. Den er ganske heavy på kanel og har noe ingefær. Liker også den kastanjebrune fargen; ser nesten ut som en deilig øl eller drink. Smaken er mer interessant enn de andre, og helt fri for kunstig ettersmak, sier Anne.

-Denne likte jeg veldig godt. Morsomt at den peker seg litt mot Coca-Cola smaksmessig, men den originale krydderbasen gjør at den står fjellstøtt på egne bein - og derfor ikke er noen kopi. Karboneringen døde veldig fort, så denne passer best til å drikkes kjapt i sommervarmen. Ganske bra syre, konstaterer Robin.@

Best i test!