Ny rapport om grensehandel:

Ny rapport om godterifloken: - Kan ikke kalle det annet enn krise

Hver gang vi bestiller godteri og Pepsi Max på nettet, settes norske arbeidsplasser på spill, viser rapporten.

SUKKERAVGIFTEN: Etter at sukkeravgiften ble innført i fjor har import av brus og godteri økt dramatisk. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SUKKERAVGIFTEN: Etter at sukkeravgiften ble innført i fjor har import av brus og godteri økt dramatisk. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- For oss er dette en såkalt «no-brainer». Fjernes grensen, vil det få betydelige positive virkninger sa Erland Skogli i Menon Economics, da han la fram rapporten på en pressekonferanse fredag morgen.

Rapporten som er utarbeidet av Menon Economics på vegne av Grensehandelsalliansen viser at det å fjerne 350-kronersgrensa kan gi 2000 nye arbeidsplasser. I tillegg vil statens inntekter øke med nesten en milliard.

Rapporten tar for seg effektene av en eventuell fjerning av 350-kronersgrensa for tollfri netthandelsimport på statens inntekter og arbeidsplasser i Norge. Dette er så vurdert mot kostnadene som oppstår dersom grensa fjernes, og konklusjonen er klar:

En direkte effekt er at staten vil øke sine momsinntekter med 900 millioner kroner i 2019 - og mer enn 1,5 milliarder kroner i 2023.

Nye utgifter

Det å fjerne 350-kronersgrensa vil også gi økte kostnader, for eksempel kostnadene knyttet til fortolling, som Menon anslår til cirka 290 millioner det første året.

- Vi mener at prisen Posten tar, 158 kroner per transaksjon, synes å være svært høy.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer