Ny rapport om grensehandel:

Ny rapport om godterifloken: - Kan ikke kalle det annet enn krise

Hver gang vi bestiller godteri og Pepsi Max på nettet, settes norske arbeidsplasser på spill, viser rapporten.

SUKKERAVGIFTEN: Etter at sukkeravgiften ble innført i fjor har import av brus og godteri økt dramatisk. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SUKKERAVGIFTEN: Etter at sukkeravgiften ble innført i fjor har import av brus og godteri økt dramatisk. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- For oss er dette en såkalt «no-brainer». Fjernes grensen, vil det få betydelige positive virkninger sa Erland Skogli i Menon Economics, da han la fram rapporten på en pressekonferanse fredag morgen.

Rapporten som er utarbeidet av Menon Economics på vegne av Grensehandelsalliansen viser at det å fjerne 350-kronersgrensa kan gi 2000 nye arbeidsplasser. I tillegg vil statens inntekter øke med nesten en milliard.

VEGANSK: Laban har lansert en egen variant seigmenn i India, veganske seigmenn. Vi lot det norske folk smake på Coop Seigmenn, Laban Seigmenn, og Veganske Seigmenn, men smakte de forskjell? Reporter: Lars O. Gulbrandsen / Video: Anna Näumann Vis mer

Rapporten tar for seg effektene av en eventuell fjerning av 350-kronersgrensa for tollfri netthandelsimport på statens inntekter og arbeidsplasser i Norge. Dette er så vurdert mot kostnadene som oppstår dersom grensa fjernes, og konklusjonen er klar:

En direkte effekt er at staten vil øke sine momsinntekter med 900 millioner kroner i 2019 - og mer enn 1,5 milliarder kroner i 2023.

Grensehandelsalliansen

Bak Grensehandelsalliansen står Handel og Kontor i Norge, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Virke, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke. Alliansen samarbeider om:

  • Å snu trenden med økende grensehandel og medfølgende eksport av skatteinntekter, arbeidsplasser, verdiskaping og investeringer.
  • Reversere sjokolade- og sukkervareavgiften og avgiften på alkoholfrie drikker til 2017-nivå.
  • Avvikle 350-kronersgrensen for avgiftsfri netthandel med utlandet.
  • Økt kunnskap og innsikt i grensehandelens negative effekt på kosthold og folkehelse.
  • Økt oppmerksomhet om årsakene til og konsekvensene organisert kriminalitet og smugling som følge av høye kostnader ved produksjon og salg av mat og drikke i Norge.
  • En utvikling som i Danmark, der man har valgt å legge om avgiftspolitikken for å bevare arbeidsplasser, sikre staten skatteinntekter og få et reelt grunnlag for folkehelsepolitikken.

Nye utgifter

Det å fjerne 350-kronersgrensa vil også gi økte kostnader, for eksempel kostnadene knyttet til fortolling, som Menon anslår til cirka 290 millioner det første året.

- Vi mener at prisen Posten tar, 158 kroner per transaksjon, synes å være svært høy.

Her har Posten mye å hente på automatisering.

Dagens løsning for å fortolle selv innebærer blant annet at man må få tilsendt brukernavn i posten (!) og at man har tilgang på skriver for å kunne ta utskrift av godkjent fortolling.

Ifølge Skogli vil en automatisering kutte disse utgiftene vesentlig.

Kan dekke opp for sukkeravgiften

Sukkeravgiften er en av de norske særavgiftene som har ført til økt grensehandel - og også netthandel. En god del av netthandelen er under 350 kroner, og

Fra venstre: Trine Lise Sundnes, HK i Norge, Jan-Egil Pedersen, NNN, Harald Andersen, Virke Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, NHO Service og Handel og Petter Haas Brubakk, NHO Mat og Drikke. FOto: Grensehandelsalliansen
Fra venstre: Trine Lise Sundnes, HK i Norge, Jan-Egil Pedersen, NNN, Harald Andersen, Virke Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, NHO Service og Handel og Petter Haas Brubakk, NHO Mat og Drikke. FOto: Grensehandelsalliansen Vis mer

Jan Egil Pedersen, forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, håper Stortinget vil ta disse inntektene med i beregningen når de ser på sukkeravgiften.

- Her har du langt på vei mulighet for å nulle ut sukkeravgiften. Sukkeravgiften var beregnet til to milliarder, men ser ut til å lande på rundt 1,5. Fjerner de 350-kronersgrensen, er det ikke mye igjen, så det burde være mulig å få til, sier Pedersen til Dagbladet.

Det er, ikke overraskende, postene som omhandler sukkeravgift og grensehandel han har størst forventninger til i årets statsbudsjett.

- Det er aldri for seint å snu!

SJOKOLADECHIPS: Sørlandschips lanserer et potetgull med smak av havsalt, sjokolade og karamell, men hvordan fungerer den kombinasjonen? Vi har spurt folk på gata om deres mening. Video/redigering: Ørjan Ryland / Reporter: Lars Guldbrandsen Vis mer Vis mer

Flere arbeidsplasser - på kort sikt

Harald Andersen, direktør i Virke Handel, peker på at 350-grensa ikke er et lite fillebeløp, men at medlemmene rammes hardt av 350-kronersgrensa.

- 30-40-50 prosent av omsetningen deres er på kjøp under 450 kroner (hans omtrentlige anslag av 350 kroner + moms, red.anm.), sier han.

- 4100 pakker kommer til Norge hver dag fra Kina. Dette kan vi ikke kalle annet enn en krise, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, direktør i NHO Service og Handel.

Dette rammer mange arbeidstakere.

Rapporten konkluderer med sysselsettingen i Norge kan øke med cirka 1700 årsverk, om man fjerner 350-kronersgrensen. Dette antas å utgjøre cirka 2000 arbeidsplasser.

Antallet vil reduseres noe på sikt. Utenlandske selskaper kan moms-registrere seg i Norge, og arbeidsplasser vil flyttes tilbake til utlandet.

SJOKOLADECHIPS: Sørlandschips lanserer et potetgull med smak av havsalt, sjokolade og karamell, men hvordan fungerer den kombinasjonen? Vi har spurt folk på gata om deres mening. Video/redigering: Ørjan Ryland / Reporter: Lars Guldbrandsen Vis mer

Dette har man blant annet sett i Australia, der de fjernet momsfritak på import 1. juli 2018.

- De store aktørene begynte å tilpasse seg umiddelbart, forteller Skogli.

Amazon startet opp i Australia, mens både eBay og Alibaba.com har lagt til rette for at moms blir lagt hos dem.

Effekten på arbeidsmarkedet vil også være positiv om fem år, men den vil modereres kraftig over tid, til bare 323 årsverk totalt i 2023.

Forbrukersikkerhet

Australia er ikke det eneste landet som utfordrer momsfritak på import. EU har vedtatt at det skal være merverdiavgift fra første krone fra land utenfor EU fra 2021.

Ifølge Skogli er en av hovedårsakene bevisst feilmerking av verdi, som påførte EU-land tap i størrelsesorden fem milliarder euro i 2017.

En annen årsak er bedre kontroll med hva forbrukerne kjøper. Produkter som selges i EU - eller Norge - må tilfredsstille litt andre regelverk enn dem som for eksempel gjelder i USA eller Kina. Farene er mange - fra brannfarlige mobilladere til helsefarlige legemidler eller giftstoffer i klær.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer