Ferdigkokt ris:

Ny rispakke fikk det til å koke over: - Han hadde dævva foran brødskuffen

Er det på tide å tenke nytt om innovasjon - og ris?

Ny rispakke fikk det til å koke over: - Han hadde dævva foran brødskuffen

Nå har det altså kommet. Ferdigkokt ris.

Et stykk hjelpeløshet pakket inn i plast og isopor.

Det er et emballert symbol på at Prosjekt kunnskapssamfunn har gått i dass. Og at Giddaløshet og Hjelpeløshet har slått seg sammen om å kapre oss - alle sammen.

Optimistene blant oss trodde at grensen var nådd da vi så sammenpiskede egg på kartong for noen år siden. Og noen husker «ferdigskrelt appelsin».

Mottagelsen var hånlig. Det ble ledd av og forsvant fra butikkene.

Kanskje var ikke samfunnet modent for den slags. Prøv igjen! For, nå ser det ut til at vi trenger hjelp til det mest fundamentale for å holde oss i live.

Vi spiser frossenpizza som aldri før (det investeres 100 millioner i året i Orklas fabrikk på Stranda), pizzatelefonene går varme og ferdigmaten når stadig nye salgshøyder.

En streik blant matfabrikkarbeiderne? Umulig! Grøss og gru. En fare for landet. På Bollestads første dag på jobb må hun pronto oppheve denne gjengens streikerett. Landet ville umiddelbart skyves ut i en hungersnød og ernæringsmessig krise.

En slik streik, Gud forby, representerer en langt større fare enn at landets leger hadde tatt til parolene. Vi kan godt leve uten helsevesen og anarki, men uten «mat»?

- Han hadde dævva foran brødskuffen, pleier mamma å si. Da snakker hun om folk som ikke kan brødfø seg. Underforstått lage brun saus, skrelle poteter, steke kjøttkaker, raspe gulrøtter og sånn.

Nå har det gått mye lenger. Det er ute av kontroll.

Sett med kulinariske øyne, holder fabrikkene oss intravenøst i live - våre mager fylles av pizza på døra, frossenpizza, fast food, og plastpakker med saus, poteter og kjøttkaker.

Et google-søk på hvordan koke ris blir for mye å håndtere. Også får såkalte digitalt innfødte, homo zappiens. Det holder ikke at metoden bare er noen tastetrykk unna. Man må ha bokstavelig talt ha det i fingrene.

Søk i våre 5000 oppskrifter

I en tid da verdens klokeste hoder peker på at matsystemet må revolusjoneres, så legger vi alle eggene i kurven til dem som satser på …ferdigkokt ris?

Men i dager står det taktile, håndverksmessige og det som har med feeling og musikalitet lavt i kurs. Men, «innovasjon», for eksempel ferdigkokt ris, det liker vi. På alle måter.

For alle som liker å tenke på seg selv som levedyktige, her er noen oppskrifter man kan prøve seg på: