Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ny storaksjon mot skrekkgården

Mattilsynet får bistand av politiet i ny aksjon hvor flere hundre dyr skal hentes ut.

KADAVERHAUG: Mattilsynet fant en diger kadaverhaug da de inspiserte gården. Video: Mattilsynet Vis mer

Onsdag ettermiddag aksjonerer Mattilsynet på ny mot en gård i Solør, melder NRK.

De melder også at Mattilsynet nå får støtte av politiet under aksjonen. Gården er tidligere omtalt flere ganger i forbindelse med Mattilsynets aksjoner hvor nå 220 dyr skal hentes ut og destrueres.

I en pressemelding skriver Mattilsynet at bonden har fått tilbud om å avvikle dyreholdet. Men, ettersom bonden ikke har villet etterkomme kravet, må myndighetene nå bruke tvang.

Saken har vært vært oppe i tre rettsinstanser, men bonden har ikke vunnet fram med sitt syn.

Mattilsynet skriver til NRK at de tar ut de 220 dyrene på bakgrunn av at dyrene over lang tid har fått dårlig stell og levd under dårlige forhold.

- I tillegg er det så mange brudd på reglene som skal sikre trygg mat at rundt 200 av dyrene ikke kan gå inn i matkjeden, sier Mattilsynet.

Sparer 20 kalver

Rundt 20 kalver, som Mattilsynet har klart å spore, blir igjen på gården og blir ikke destruert.

Dagbladet som omtalte saken allerede i mars i år. Mattilsynet hadde allerede da hatt gården under oppsikt over en lang periode.

I Mattilsynets rapporter kunne man lese at inspektørene hadde funnet kadavre etter kyr og griser som var skutt i hjel. Det graverende var at dyreskrottene lå åpent ute og at grisene på gården hadde fri tilgang til de døde dyrene.

Det kom også tydelig fram at inspektørene mente at grisene hadde spist av kadavrene:

«De hadde tilgang til kadaver, både storfe og gris som lå utildekt», skriver inspektørene i rapporten. De har «observert gris som har vært og rotet rundt i kadaverhaugen (...) Kadavrene var tydelig spist på».

Svært kritikkverdige forhold

Gården har i perioder hatt flere hundre dyr. I de omfattende rapportene, som Dagbladet har fått tilgang til, påpekes det at bonden har hatt dårlig kontroll over besetningene og flere kritikkverdige dyrevernsforhold.

Bonden har selv uttrykt gjennom media og i rettssystemet at han føler seg urettferdig behandla. På spørsmål fra Dagbladet om han kunne oppbevart de avlivede dyrene annerledes, svarte han slik:

- Jeg kunne nok det. De som driver med kadaverhenting kommer og henter dyra, så jeg kunne kanskje hatt en container med lokk. Men det koster penger, det også, sier han til Dagbladet.

Hets i sosiale medier

Gården kom nok i gang i medienes søkelys i sommer. Da handlet det om at inspektørene selv følte seg uthengt i sosiale medier.

Mattilsynets inspektører fortalte hvordan de har blitt navngitt, tagget og hetset på Facebook. Flere av innleggene gikk etter inspektørene personlig. Etter at Mattilsynet selv tok kontakt med advokaten til bonden, ble flere av innleggene slettet.

- Hetsingen oppleves som skremmende også for familiene til de ansatte, og det sliter ekstra på våre medarbeidere. Mens det raste som verst på Facebook og i kommentarfelt i media, opplevde en av inspektørene at datteren sa, da hun fikk skyss til skolen: «Mamma, jeg vil ikke at du skal dø», fortalte avdelingssjef Ingrid Elisabeth Bjerk-Matsson til Dagbladet den gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media