Advarer mot vestlig kosthold:

Ny storstudie: Flere dør av vestlig kosthold enn tobakk

Vi spiser for mye sukker, salt og fett og for lite frukt og fiber.

KOSTHOLD DREPER: Rødt kjøtt, prosessert kjøtt, salt og fett: Hvert femte dødsfall skyldes ununne vestlige matvaner, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: oneinchpunch / Shutterstock / NTB scanpix
KOSTHOLD DREPER: Rødt kjøtt, prosessert kjøtt, salt og fett: Hvert femte dødsfall skyldes ununne vestlige matvaner, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: oneinchpunch / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vestlig kosthold dreper flere enn røyking og høyt blodtrykk, viser en ny studie, publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet. Studien er finansiert av Bill og Melinda Gates Foundation, og utført av noen av verdens ledende forskere.

Rapporten «Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017», Helseeffekter av kostholdsmessige risikoer i 195 land, konkluderer med at et dårlig vestlig kosthold er farligere enn tobakk og høyt blodtrykk.

Omtrent hvert femte dødsfall kan spores tilbake til dårlig kosthold, som igjen øker sjansen for hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes. I tillegg fører dårlig kosthold til dramatisk dårligere livskvalitet.

Et stereotypisk vestlig kosthold inneholder for mye kjøtt og hurtigmat, og altfor lite frukt, grønt og fiber.

- Et dårlig kosthold diskriminerer ikke hvem som rammes, sier Ashkan Afshin, professor ved University of Washington, i en pressemelding.

- Spiser for lite sunn mat

Linda Granlund, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet har ikke selv lest undersøkelsen, men sier seg enig i at det vestlige kostholdet har noen utfordringer.

SPIS MER FISK: Linda Granlund i Helsedirektoratet sier nordmenn gjør mye riktig, men vil få et mye sunnere kosthold med små justeringer. Foto: Helsedirektoratet
SPIS MER FISK: Linda Granlund i Helsedirektoratet sier nordmenn gjør mye riktig, men vil få et mye sunnere kosthold med små justeringer. Foto: Helsedirektoratet Vis mer

- De fleste gjør mye riktig, men vi spiser likevel for mye mettet fett, salt og sukker, og burde spise mer fiber, fullkorn og frukt og grønnsaker.

Undersøkelsen bygger opp under det som formidles i Helsedirektoratets kostråd.

Særlig én ting bekymrer Granlund: Det økende gapet mellom inntak av kjøtt og fisk.

- Tall fra november i fjor viser riktignok en liten reduksjon i kjøttinntaket, men det er langt fra nok til å kompensere for nedgangen i fiskeinntaket.

Helsedirektoratet følger alltid nøye med når nye studier presenteres, men Granlund advarer mot å se seg blind på enkeltstudier.

- Vi jobber med dokumentasjon og ser på hvor mye kunnskap som drar i samme retning. Vi kan ikke se på enkeltstudier, og det skal overbevisende dokumentasjon til for å endre våre kosthold.

- Vi baserer våre kostråd på en total kunnskapsoppsummering.

«EAT Light»

Tema og kostholdsanbefalingene i den nye studien er ikke helt ulikt det som ble presentert i EAT-Lancet-rapporten tidligere i år, men de vil ikke oppleves like dramatiske.

Det er kanskje ikke så rart: Water Willett, professor i ernæring ved Harvard University, er medforfatter i begge studiene.

I EAT-Lancet-kommisjonen sammenstilte 37 av verdens fremste forskere forskningsrapporter på mat, helse, og bærekraft for å finne ut hvordan man kan fø hele jordas befolkning sunn mat på bærekraftig vis.

EATs etter hvert berømte kjøttkvote på 14 gram i snitt hver dag er langt mer beskjeden enn den nye rapportens anbefalte 23 gram, noe som vil tillate minst et ekstra kjøttmåltid i uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer