Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ingen kontroll på grensehandelen

Ny vending i dramaet rundt sukkeravgiften: - Siv Jensen har gjort to grove tabber

NHO får støtte av jurist som mener regjeringen plikter å utrede konsekvensene av tollfri netthandel.

GODTERI: Butikkene ved svenskegrensen tilbyr godteri og brus til langt laverere priser enn i Norge. Foto: NTB Scanpix
GODTERI: Butikkene ved svenskegrensen tilbyr godteri og brus til langt laverere priser enn i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nordmenn handler brus og godteri fra utlandet via nettet som aldri før. Dagbladet kunne melde om at de store netthandelbutikkene går så det suser om dagen.

Nå viser det seg at myndighetene verken har utredet konsekvensene av de nye reglene og heller ikke fører noen statistikk over denne handelen.

Nikolai K. Winge er førsteamanuensis i forvaltningsrett ved Det juridiske fakultet, UiO. Han peker på at det faktisk finnes juridiske krav om å utrede konsekvenser av forskriftsendringer - og viser til forvaltningsloven (§ 37) og til utredningsinstruksen som gjaldt da vedtaket ble gjort:

- Forvaltningsloven krever at saken er «så godt opplyst som mulig» før forskriftsendringen vedtas. Videre krever utredningsinstruksen at det skal foretas en særskilt utredning av konsekvensene for næringsvirksomhet, sier Winge til Dagbladet.

NHO reagerer skarpt på regjeringens manglende konsekvensutredning:

- Siv Jensen har gjort to grove tabber, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk. Han trekker fram manglende statistikk og konsekvensutredning av 350-kronersgrensen:

- Det er normalt at Finansdepartementet gir Statistisk Sentralbyrå (SSB) i oppdrag å bygge opp statistikk på sentrale utviklingstrekk i samfunnet. E-handel, grensekryssende e-handel, herunder 350 kroners-grensen, er et slikt område, men Finansdepartementet har ikke gitt SSB oppdrag i å bygge statistikk her, sier Brubakk.

MANGLENDE UTREDNING: Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke reagerer på regjeringens manglende konsekvensutredning ved innføringen av 350-kroners regelen. Foto: Scanpix
MANGLENDE UTREDNING: Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke reagerer på regjeringens manglende konsekvensutredning ved innføringen av 350-kroners regelen. Foto: Scanpix Vis mer

Nylig slo fem av landet største arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner seg sammen til felles kamp mot grensehandel, avgifter og utenlandsk nettkjøp:

- En vesentlig årsak til eksplosjonen i grensehandelen er innretningen av, og ikke minst nivået på, de norske særavgiftene, mener initiativtakerne til den nye samarbeidsalliansen.

NHO er blant dem som reagerer på at innføringen av 350-kroners grensen aldri ble utredet:

- Den normale fremgangsmåten er at fagdepartementet utreder konsekvenser og virkninger dette har for samfunnet. Det vil si skatteinntekter, konsekvenser for næringslivet, grensehandel, sysselsetting, bedriftenes konkurransekraft og så videre. I tilfellet med 350 kroners-grensen gjorde ikke Finansdepartementet en slik utredning, sier Haas Brubakk, og viser til Stortingsproposisjonen hvor det anslåes et tap på 180 millioner i tapte skatteinntekter.

- I forslaget fremkommer ingen vurdering av konsekvensene for bedriftene, kun statens inntekter, legger Haas Brubakk til.

- Vår vurdering er at statens inntektstap på 350 kroners-grensen er vesentlig høyere en Finansdepartementets anslag. Regjeringens opprinnelige forslag var å heve grensen til 500 kroner, også det uten utredning. Stortinget sa nei og grensen ble hevet til 350 kroner.

Tollfri sukkerhandel + økte sukkeravgifter

I tillegg til å gjøre handel av brus og godteri enklere gjennom 350-kroners grensen, har regjeringen også økt sukkeravgiftene.

- Hva tenker dere om regjeringens arbeid med denne regelen?

- Enkelt sagt var det som skjedde at fire forhandlere i Stortinget gikk inn i et rom, og kom ut med avgiftsøkninger på 42 og 83 prosent – eller nesten to milliarder kroner. I den grad de vurderte konsekvensene, har de holdt resultatene av den vurderingen for seg selv.

Flere medlemmer i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget er også sterkt skeptiske til regjeringens arbeid i denne saken:

- Sukkeravgiften gir oss ikke sunnere varer. Den er en ren avgift til staten og ikke noe helsepolitisk grep. Den ble vedtatt fordi man trengte noen milliarder en sen kveld for å få budsjettet til å gå opp, har Ingvil Kjerkol (Ap) uttalt nylig.

Krav om utredning

KREVER UTREDNING: Førsteamanuensis Nikolai K. Winge mener at lovverket pålegger politikerne å utredede saker før de vedtas. Foto: UIO
KREVER UTREDNING: Førsteamanuensis Nikolai K. Winge mener at lovverket pålegger politikerne å utredede saker før de vedtas. Foto: UIO Vis mer

Førsteamanuensis Winge er klar på at departementet må vise til hvilke undersøkelser som ble foretatt før endringen ble vedtatt. Samtidig mener han det er vanskelig å se for seg at vedtaket er ugyldig på grunn av manglende utredning. En annen sak er at vedtaket kan være gjenstand for offentlig kritikk:

- Man kan også spørre seg om departementet har utredet konsekvensene av den økte transporten og de miljøutfordringer økt netthandel medfører. Han viser til miljøinformasjonsloven som krever at departementet har miljøinformasjon som er relevant i forhold til sine egne ansvarsområder.

- Dersom det viser seg at vedtaket er mangelfullt utredet bør departementet snarest iverksette en utredning som undersøker konsekvensene av forskriftsendringen. Slik kunnskap kan delvis reparere et mangelfullt vedtak, men det viktigste er at det gir grunnlag for en evaluering, sier Winge til Dagbladet.

Større grensehandel

Statssekretær Jørgen Næsje (FrP) i Finansdepartementet sier at avgiftene på sjokolade- og sukkervareavgift og alkoholfrie drikkevarer drikkevarer ble økt i forbindelse med budsjettforhandlingene på Stortinget i fjor høst:

FORBRUKERNE: Hensynet til forbrukerne veier tyngre enn hensynet til bedriftene, mener Jørgen Næsja (FrP).
FORBRUKERNE: Hensynet til forbrukerne veier tyngre enn hensynet til bedriftene, mener Jørgen Næsja (FrP). Vis mer

- Økningen kan føre til større grensehandel, men kan også føre til at forbruket av denne type varer går ned, fremholder statssekretæren overfor Dagbladet.

Han fortsetter:

- De fleste land har grensehandel: Nordmenn handler i Sverige, svensker i Danmark, dansker i Tyskland, og tyskere i Polen. Vi må huske på at handel over grensene er i utgangspunktet er et gode.

- Samtidig er det viktig at skatteinntekter og verdiskapingen skjer her i landet. Derfor er det viktig at de samlede rammebetingelsene vekst og arbeidsplasser her i landet er gode. Regjeringen prioriterer vekstfremmende tiltak for hele næringslivet. Arbeidet med dette fortsetter i de kommende budsjettene. Denne regjeringen har redusert de samlede skattene og avgiftene med i overkant av 24 milliarder kroner.

- Når dere ikke har tall på handelen, på hvilket grunnlag skal eventuelle tiltak da fattes?

Tollerne har sin egen måte å avsløre hvorfor du virker nervøs. Vis mer

- Det føres ikke statistikk over varer med verdi under 350 kroner, ettersom disse varene ikke registreres fordi det er fritatt for plikten til å deklarere. Dette er et område hvor det selvsagt vil være interessant å få mer kunnskap, men hvor det er krevende å finne gode kilder til å belyse omfanget, medgir Siv Jensens statssekretær.

- Vurderer departementet å justere grensen på 350 kroner?

- Den avgiftsfrie grensen på 350 kroner er en konkurranseulempe for norske aktører, men her mener vi at hensynet til forbrukerne veier tyngre. Hvis grensen fjernes, vil flere forbrukere enn i dag bli ilagt et gebyr fra fraktselskapene. Dette kan gjøre små vareforsendelser uforholdsmessig dyre, og kan være et hinder for å handle fra utenlandske nettbutikker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!