Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nye dyrkingsmetoder binder karbon til jord

Ny viten: Elizabeth og Pauls grep kan avblåse klimakrisen i Norge

Skal vi redde jorda, må bøndene slutte å ploge. I så fall blir bøndene søkkrike.

NYBROTTSARBEID: Paul og Elizabeth Keiser driver Singing Frogs Farm med banebrytende metoder. Plogen har de solgt. Foto: Øivind Lie
NYBROTTSARBEID: Paul og Elizabeth Keiser driver Singing Frogs Farm med banebrytende metoder. Plogen har de solgt. Foto: Øivind Lie Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Ny viten: Elizabeth og Pauls grep kan avblåse klimakrisen i Norge

(Dagbladet): Vi kan redde jorda ved å redde jorda.

Det er mye snakk om hvordan man kan redusere utslippene. Men, ingen snakker om hvordan man kan fjerne karbon fra lufta.

Inntil nå.

Prinsippet er såre enkelt.

DEN VIKTIGSTE BOKA 2018?: Om professor Lønning har rett, er dyrkingsmetoder som beskrives veien til å løse klimakrisa.
DEN VIKTIGSTE BOKA 2018?: Om professor Lønning har rett, er dyrkingsmetoder som beskrives veien til å løse klimakrisa. Vis mer

I høst ble Jordboka lansert. Professor Dag Jørund Lønning holdt lanseringsfest på et fullsatt samfunnshus på Bryne. Folk kom kjørende fra Telemark, tok nattoget fra Østfold og kom flyende inn fra hovedstaden, Sverige og sågar USA. Noen måtte ta til takke med ståplasser. Interessen for hva jorda, altså «molda» som Lønning sier, er voksende. Bokstavelig talt.

Hvorfor det?

Det er en stor bevegelse på gang. I toneangivende miljøer snakkes det om hvordan matjorda kan binde enorme mengder karbon. Kanskje så mye at vi kan avblåse hele drivhuseffekten. Men, da må vi dyrke maten på en annen måte.

- Hvordan i all verden skal det gå til?

- De må slutte å pløye.

- ?

- Ja, dessuten kommer bøndene til å bli søkkrike.

- ??

Ideen som for alvor begynner å få fotfeste handler om at matjord, dersom den ikke pløyes, og aldri ligger bar, vil binde til seg karbon fra lufta. Og karbon er like bra for matjord som det er dårlig for lufta. Sagt på en annen måte: Karbon gjør enda mer nytte i jorda, enn den gjør skade i lufta.

Karbonets hjem er i jorda.

Jord-lingo

Bevegelsens språk er foreløpig engelsk. Skal man orientere seg, kan man likeså godt lære seg begrepene topsoil og SOM. Topsoil er matjord. Og SOM står for Soil Organic Matter, altså organisk materiale (råtne planter, i hovedsak). SOM består av mer enn 50 prosent karbon. Jo mer organisk materiale i matjord, jo bedre.

Ekteparet Paul og Elizabeth Keiser var blant de prominente gjestene. De holdt et foredrag hvor de presenterte den elendige ståa for matjorda - og løsningen. Nøkkelen er å få karbonet tilbake i jorda, der den hører hjemme.

Med deres løsning løses både klimakrisa og drivhuseffekten, intet mindre. Bønder som benytter seg av metoden vil også tjene 20 ganger mer enn de som pløyer jorda i dag (nedenfor ligger video av foredraget deres, fra en annen sammenheng).

Løsningen kan oppsummeres i uttrykket no-till - altså ikke-pløying. (Interessert? Google «no till», så får du hilse på helt digert nettverk av folk som tenker nytt om landbruksmetoder.)

Down to earth

Ekteparet Keiser viser til landbruksmyndighetenes egne tall (USDA) som forteller at matjorda - før vi begynte å dyrke - inneholdt 6-10 prosent organisk materiale. Med plogen som redskap har nivået sunket til 1-3 prosent i snitt mange steder. Og dermed har 78 milliarder tonn karbon blitt sluppet ut (ifølge professor Lal). Det nærmer seg udyrkbar jord. Til sammenlikning har en ørken mindre enn én prosent organisk materiale.

De forteller videre at to tredjedeler av all karbon som opprinnelig var bundet i jorda, nå er i lufta. Dette har skjedd på 100 år. Å si at pløying ikke er bærekraftig er et åpenbar understatement.

NYBROTTSARBEID: Paul og Elizabeth Keiser driver Singing Frogs Farm med banebrytende metoder. Plogen er solgt og jordene dekkes kontinuerlig av planter for å bevare jordkvaliteten. Foto: Singing Frogs Farm
NYBROTTSARBEID: Paul og Elizabeth Keiser driver Singing Frogs Farm med banebrytende metoder. Plogen er solgt og jordene dekkes kontinuerlig av planter for å bevare jordkvaliteten. Foto: Singing Frogs Farm Vis mer

Det som skjer rent teknisk når man pløyer, er at jorda brytes opp i småbiter og den får større overflate. Det betyr at karbon (og nitrogen) i jorda knytter seg til oksygen, blir til gass og fordamper.

Med andre ord:

1) Ved pløying tappes de to viktigste stoffene for plantene fra jorda.

2) Ved pløying slippes det ut karbondioksid og nitrogen til atmosfæren (og bidrar til drivhuseffekten).

Det er et paradoks: Ved pløying mister jorda nettopp de stoffene plantene trenger for å vokse.

Det finnes ikke en bonde i verden som liker å høre dette.

Og det blir verre:

Å pløye jorda er å ødelegge den finstemte strukturen av en grenseløs mengde sopp og bakterier som kalles Soil Food Web. «I ein liten neve jord, kan det finnast 1 trillion (!) levande organismar», skriver Lønning. Ikke rart at dette er vrient å forstå.

Løsningen: Få karbonet ut av atmosfæren og ned i jorda

Det kommer stadig flere bøker om dette emnet. Det finnes akademiske artikler om temaet. Men materien presenteres enklere i den norske Jordboka til Lønning. Også i Hageboka til Morten Bragdø skinner interessen for Soil Food Web igjennom. På engelsk er det verdt å nevne grundige Growing a Revolution (David Montgomery), Teaming with Nutrients (Jeff Lowenfels) og The Soil Will Save Us (Kristin Ohlson) som gode eksempler. Også klassikeren fra 70-tallet, One Straw Revolution av Masanobu Fukuoka, var en pioner som formidler mye av det samme tankestoffet.

Alle forfatterne deler interessen for livet i jorda. De serverer entusiastiske forklaringer på hvordan sopp og bakterier resirkulerer næringsstoffer og gjør dem tilgjengelig for planter.

Å øke karboninnholdet i matjorda med to prosent tilsvarer 100 prosent av alle gassene som slippes ut på ett år, skal vi tro en studie av Rattan Lal ved Ohio Univeristy, som Kaisers siterer. (Selv klarte Paul og Elizabeth å øke SOM fra 2,4% til et sted mellom 8 og 14% på under 10 år.)

Hvordan?

Helt basic fotosyntese: Planter henter karbon fra (bingo!) lufta. Planter bruker litt til å bygge seg selv, men 40 prosent dytter plantene ut gjennom røttene, til sine små hjelpere i jorda (mikroorganismene) i bytte mot andre næringsstoffer (litt forenkla).

Altså: Jo flere planter som driver fotosyntese, jo mer karbon i jorda.

Kaisers metode = store penger

Kaisers dyrker fram store planter før de settes ut på jordene. På den måten er plantene i bedre stand til å ta vare på seg selv, men de dekker også jorda for å hindre ugress. I det øyeblikket de høster, så planter de direkte inn andre planter, slik at jorden aldri får stå naken. De har omtrent 150 ulike slag, og har utviklet rotasjonsmetoder som fungerer for dem (se mer detaljer i videoen).

«Pløying tilsvarer et jordskjelv, en orkan, en tornado og en skogbrand for livet i jorda. Enkelt fortalt, pløying er skadelig for jorda.» Offisielle jordbruksmyndigheter i USA (USDA)

Mens en vanlig bonde i USA tjener 1900 dollar per acre (som tilsvarer omtrent fire mål), tjener en en som driver økologisk i gjennomsnitt 3700 dollar. De som virkelig får det til ender på 15 000 dollar.

Paul og Elizabeth Keiser?

105 000 dollar.

Høres lurt ut?

Kaisers ler hele veien til banken. De har for lengst solgt plogen, kjøper aldri gjødsel, aldri sprøytemidler og trenger bare en liten traktor.

Neste gang du ser et nakent jorde, så tenk at her er noe alvorlig galt.

Naken jord er som et åpent sår. Og, som på et menneske, blør jorda ut alt som skal til for å skape liv.

Tenk, det er bare jorda som kan redde jorda.

Paul and Elizabeth Kaiser of Singing Frogs Farm in Sebastapol, California, were the keynote speakers for the 30th annual NOFA/Mass Winter Conference - January 14, 2017. Their vegetable farm is not just sustainable - it’s also regenerative. It is a living experiment in no-till, ecologically beneficial, and highly profitable farm - producing 5-7 harv... Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!