Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Robinson og Fredag:

Nydelige smaker, men det som kunne blitt en kulinarisk fottur, blir en fartsetappe

Det går fort i svingene når det skal spises 
thailandsk streetfood på Ahaan.

GATERACE: Om de bare justerer ned farten, blir det avslappende,hyggelig og man får nytt den gode maten varm. Nå blir mye lunkent fordi det serveres på en gang. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
GATERACE: Om de bare justerer ned farten, blir det avslappende,hyggelig og man får nytt den gode maten varm. Nå blir mye lunkent fordi det serveres på en gang. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Når jeg tenker på asiatisk gatemat, tenker jeg på trafikkstøy, stemmesurr og eksplosjoner av smaker, sa Robinson og forserte inngangsdøra.

FRISTENDE: Thai fiskekaker med agurkrelish. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FRISTENDE: Thai fiskekaker med agurkrelish. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

I den stille, bilfrie delen av Hegdehaugsveien i Oslo ligger Ahaan, vegg i vegg med storebror og «fine dining»-restauranten Plah, og skilter med gatemat fra andre siden av jordkloden. Fristende når man liker det litt eksotisk og sterkt, uten at det skal koste allverden.

Det knyttes forventninger til et besøk på et asiatisk spisested i Oslo i 2017. Utvalget er stort, kvaliteten stadig høyere, som på nye Xeast i Nydalen

En verden farget cerise

Inne viste servitøren vei gjennom et mørkegrønt rom, til en verden farget cerise, og med asiatiske innslag i form av en kinesisk lykkekatt, lykter, bilde av den thailandske kongen i ung utgave, og fotografier av duvende risåkrer.

GOD STEMNING: Bobler og gode smaker mellom cerise-rosa vegger løfter stemningen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
GOD STEMNING: Bobler og gode smaker mellom cerise-rosa vegger løfter stemningen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Starten var perfekt: En god riesling, Diel Dorsheimer Trocken, i glasset. For øvrig plukket fra et vinkart som kan skilte med et bredt utvalg.

Fredag lot seg et øyeblikk misunne av nabobordets drikkevalg, fargesterke drinker med ingefær og kokos blant ingrediensene, men glemte det fort da første rett kom på bordet.

Fermentert pølse, kokos og ingefær

Et betelblad, eller rettere et cha plu-blad, med blant annet fermentert pølse, kokos og ingefær.

- Der kom eksplosjonen. Det er salt, syrlig, søtt, sterkt - og veldig godt, smattet Robinson.

- Sørøst-Asia oppsummert i en deilig bit, nikket Fredag.

PÅ LØPENDE BÅND:  I motsetning til andre steder, kommer maten nesten litt for fort. Her grillede villreker i grønn curry. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PÅ LØPENDE BÅND:  I motsetning til andre steder, kommer maten nesten litt for fort. Her grillede villreker i grønn curry. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Menyen på Ahaan består av hawkerbites, eller små munnfuller, en rekke deleretter og et par signaturretter.

Servitøren anbefalte 2-3 deleretter per person, og Robinson og Fredags største utfordring var å velge bort noe.

Fra kjøkkenet i kjelleren kom liflige dufter, og på restaurantens hjemmeside opplyses det om at maten kommer når den er ferdig. Papayasalat med softshellkrabbe var ferdig først.

Perfekt fritert krabbe

- Jeg sliter litt når krabben ligger hel og venter på meg, mente Robinson, mens Fredag gomlet i seg første bit med et smil.

GATEMAT: Ahaan ligger vegg i vegg med storebror og «fine dining»-restauranten Plah, og skilter med gatemat fra andre siden av jordkloden. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
GATEMAT: Ahaan ligger vegg i vegg med storebror og «fine dining»-restauranten Plah, og skilter med gatemat fra andre siden av jordkloden. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Krabben er perfekt fritert og god på smak, men papayasalaten faller gjennom, og blir bare kjedelig tilbehør, lød dommen.

Kjøkkenet fulgte opp med dampede hveteboller med andeconfit og fersk chili.

image: Nydelige smaker, men det som kunne blitt en kulinarisk fottur, blir en fartsetappe

- Himmelsk. Kjenn hvordan chilien sparker mot det salte andekjøttet, sa Robinson.

Så begynte thai-racet i høyt tempo: Inn kom rykende varme thai-fiskekaker, friterte vegetar-karriboller, kyllingspyd og curry. Alt med ulikt tilbehør, ris og wokede grønnsaker.

- Å nei, de går i den spanske tapas-fella, hvisket Fredag.

- For mange varme retter på bordet gjør at det meste blir lunkent før det spises.

Det som kunne ha blitt en imaginær kulinarisk fottur fra bod til bod på et marked, blir i stedet en fartsetappe hvor målet blir viktigere enn turen.

- De vegetariske karrikakene, kyllingen stekt i bananblader og de wokede «morning glory»-grønnsakene er gode, men uten den store spenningen, sa Robinson.

- Kyllingspydene med sataysaus smaker lite bortsett fra «grillsmak», sa Fredag og la til at det muligens hadde vært lurt å velge en rett eller to mindre i og med at dessertkartet også fristet.

- Sjokoladedesserten er en vinner, med marengs, ananas og karamellsaus, fristet servitøren. Fredag lot seg overtale, og fikk en god blanding søtt og friskt.

Robinson mente ethvert asiatisk måltid har godt av fritert banan til avslutning, og valgte roti med banan og vaniljeis.

Slik det skal smake på gata

- Akkurat sånn skal det smake på gatehjørnet i Asia, smilte Robinson.

- De kaller det uformelt og avslappet. Det er ikke respatex, men absolutt uformelt. Og hadde de latt det gå litt tid mellom rettene, ville det være rett så avslappende også, konkluderte Fredag.

Les også: Oslos skjulte restaurant-og barperler

Restaurantgrûndere utvider millionkonsept

Robinson og Fredag på Aymara

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media