Morenepoteter og perlepoteter:

Nye norske smaksbomber: Flere velger norske poteter

Perlepoteter og morenepoteter gir amandinepoteter konkurranse.

SMÅ OG FULLE AV SMAK: De nye småpotetene er elegante,  koker raskt, kan spises med skallet på og faller i smak hos både kokker og publikum. Foto: Nadia Frantsen
SMÅ OG FULLE AV SMAK: De nye småpotetene er elegante,  koker raskt, kan spises med skallet på og faller i smak hos både kokker og publikum. Foto: Nadia Frantsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skal vi ha gjester, legger mange av oss importerte amandinepoteter i handlekurven.

Det kan komme til å endre seg. Norske potetbønder er på hugget.

POTETKAMERATER: Henrik Raastad Hoel, Øystein Hoel og Åsmund Bjertnæs (t.h) driver Bjertnæs & Hoel, et firma med gårdsbruk ved Oslofjorden. De startet sammen i 2009. Da kunne de mye om grønnsaker og lite om poteter. Nå gjør du potetsuksess. Foto:Nadia Frantsen.
POTETKAMERATER: Henrik Raastad Hoel, Øystein Hoel og Åsmund Bjertnæs (t.h) driver Bjertnæs & Hoel, et firma med gårdsbruk ved Oslofjorden. De startet sammen i 2009. Da kunne de mye om grønnsaker og lite om poteter. Nå gjør du potetsuksess. Foto:Nadia Frantsen. Vis mer

Stadig flere prøver seg med små delikatessepoteter framfor tradisjonelle sorter som Kerrs Pink og Pimpernell. Tre gårder i Trøndelag og en gård i Vestfold er blant dem som satser på norske gourmetpoteter.

Les også: Se hvilken potet du bør bruke når.

- I dag er 40 prosent av matpotetetene importert. Om ti år er vårt håp at minst 80 prosent av potetene skal være norske, sier gårdbruker Åsmund Bjertnæs.

Fra Smidsrød gård på Nøtterøy i Vestold sender Bjertnæs & Hoel i år ut flere hundre tonn små morenepoteter og den enda mindre perlepoteten, sistnevnte bare 20-25 millimeter i diameter.

- Utviklingen går i retning stadig mindre poteter. Veldig mange sorter kan brukes som småpotet, sier han

Les også: Viestad: Potetene blir best med kjærlig juling

Perlepotet er små, skallfaste poteter av sortene Solist og Folva. Perlepotet er altså et markedsnavn, ikke en sort.

Tredobler

Fra Trøndelag kommer også perlepoteter dyrket i fellesskap av de tre Frosta-gårdene Viken Midtre, Valberg og Evenhus. Sammen kaller gårdene seg for ”Frosta i God Jord”. Den saktevoksende perlepoteten slo an med en gang den ble lansert. Fjorårets produksjon ble nærmest revet bort i butikkene. I år er produksjonen tredoblet.

-Vi selger 150 tonn, antagelig mer, sier Kari Helga Viken i Frosta i God Jord.

Les også: De ukjente potetrettene

Delikatesse

Trøndelag har tatt mål av seg å bli Norges beste på lokalmat. Perlepoteten passer fint inn i satsingen. De tre Frostagårdene samarbeider både med forskere og Innovasjon Norge om å utvikle en potet med best mulig egenskaper og smak.

PERLEHUMØR: Bøndene fra tre gårder på Frosta har grunn til å smile. Småpotetene "perlepoteter" er blitt populære. Foto: FROSTA I GOD JORD
PERLEHUMØR: Bøndene fra tre gårder på Frosta har grunn til å smile. Småpotetene "perlepoteter" er blitt populære. Foto: FROSTA I GOD JORD Vis mer

- Hvem av oss som fikk ideen til perlepoteten er vanskelig å si. Vi har holdt med potet en stund alle tre og hatt gårdsutsalg. Vi så at småpoteter slo an. Så begynte vi å snakke, og satte igang, forteller Kari Helga Viken, litt overveldet over mottakelsen og alt som har skjedd siden lanseringen i fjor sommer.

Perlepoteten fra Trøndelag vokser sakte. Ved å gjødsle den lite, modner poteten langsomt og forblir liten. Til gjengjeld blir den full av smak.

Perlepoteten fra Frosta høster ros både hos publikum og toppkokker og har nylig mottatt Spesialitet-merket for sin særegne smak.

Konkurrerer mot amandine

Fordelene med små poteter er mange. De er elegante, koker fort og kan spises med skallet på.

-Dessuten er de ypperlige for barn, sier Åsmund Bjertnæs på Nøtterøy.

Mye av næringen og smaker sitter i potetens skall.

Interessen for småpoteter øker blant nordmenn. Bøndene bak de nye gourmetpotetene legger ikke skjul på at den franske amandinepoteten er konkurrenten.

- Målet vårt er å konkurrere både på pris og kvalitet, sier Kari Helga Viken.

Hun har stor tro på produktet.

-Vi ønsker et norsk alternativ til de franske potetene. De norske potetene er levende produkter. De er ikke sprøyta, som de franske. Det er ikke lov å behandle poteter slik i Norge.

VARIASJON: Få produkter kan brukes i så mange sammenhenger som poteten. Foto: FRUKT.NO
VARIASJON: Få produkter kan brukes i så mange sammenhenger som poteten. Foto: FRUKT.NO Vis mer
POTETSNACK: Kjøkkensjef Karl Thorbjørn Andersen  på Smalhans serverer gjerne små poteter som snacks. Foto: SMALHANS
POTETSNACK: Kjøkkensjef Karl Thorbjørn Andersen på Smalhans serverer gjerne små poteter som snacks. Foto: SMALHANS Vis mer

Spennende læring

Bøndene samarbeider med forskere, reiser til frukt- og grønnsaksmesser og besøker dyktige potetbønder i inn-og utland. De er også i dialog med kokker og dagligvarehandelen.

Den nye Oslorestauranten Pila er blant dem som samarbeider med gårdbrukeren på Nøtterøy. Restauranten vil blant annet ha «banka Nøtterøy-potet» på menyen.

- For oss har dette vært en spennende reise, sier Åsmund Bjertnæs, som for tre år siden verken hadde erfaring med eller kunnskap om potet. Til da hadde gården produsert løk og salat i flere generasjoner. Utflating i salatsalget førte til samarbeid med salatprodusent Øystein Hoel fra Spikkestad.

Potetene vokser nå på Nøtterøy hos Bjertnæs, mens de sorteres og vaskes hos familien Hoel innerst i Oslofjorden. Bjertnæs og Hoel har lært mye underveis.

- Småpoteter må settes tett, i riktig jord og gjødsles riktig. Nå vet vi hva som fungerer, sier Bjertnæs.

I butikk

FLERE SORTER: Utvalget av norske poteter øker. Utviklingen i retning småpoteter vil øke, tror potetbonde Åsmund Bjertsnæs. Foto: Nadia Frantsen.
FLERE SORTER: Utvalget av norske poteter øker. Utviklingen i retning småpoteter vil øke, tror potetbonde Åsmund Bjertsnæs. Foto: Nadia Frantsen. Vis mer

Det blir stadig lettere å finne de nye norske potetene i butikken. «Frosta i God Jord» - har vært på markedet i rundt ett år og selges spesielt i Rema. Du finner potetene i butikker fra Dovrefjell i sør til Finnmark i nord.

Morenepotetene fra Nøtterøy kom i Meny-butikkene høsten for to år siden og selges nå over hele landet gjennom Norgesgruppen. Også perlepotetene fra Nøtterøy finner du der.

Norgesgruppen, som eier kjedene Kiwi, Spar, Meny og Joker, opplyste nylig til Aftenposten at kjeden har solgt 1500 tonn mer norske poteter i år enn i fjor. Så langt har de solgt 25.000 poteter i år.

Nye farger og sorter

Bjertnæs og Hoel prøver seg nå med andre farger på potetene.

- Rød morenepotet er det siste vi har lansert. Den har en spennende smak, friskere og litt søtere, forteller Bjertnæs.

De to kompanjongene har også forsøkt seg med sorten «blå kongo», men tror det er litt for tidlig å lansere.

FJERNER STEIN:  Før potetene settes om våren fjerner Bjertnæs og Hoel stein fra plantebeddet. Slik hindrer de sårskader og poteten blir friskere med finere skall
 Foto: Nadia Frantsen
FJERNER STEIN:  Før potetene settes om våren fjerner Bjertnæs og Hoel stein fra plantebeddet. Slik hindrer de sårskader og poteten blir friskere med finere skall Foto: Nadia Frantsen

Vis mer

Bjertnæs & Hoel holder nå på med å utvikle en helt ny potetsort for å kunne tilby norske poteter året rundt. Den nye poteten må bli en potet som tåler å lagres lengre.

- Vi skal finne en potet som passer. Vi vil bidra til å øke norsk matproduksjon, sier Bjertnæs.

Utprøvingen og lærevilligheten blir lagt merke til. Flere restauranter samarbeider tett med de to gårdbrukerne. Firmaet mottok dessuten innovasjonspris fra Meny under matfestivalen Matstreif i august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer