Morenepoteter og perlepoteter:

Nye norske smaksbomber: Flere velger norske poteter

Perlepoteter og morenepoteter gir amandinepoteter konkurranse.

SMÅ OG FULLE AV SMAK: De nye småpotetene er elegante,  koker raskt, kan spises med skallet på og faller i smak hos både kokker og publikum. Foto: Nadia Frantsen
SMÅ OG FULLE AV SMAK: De nye småpotetene er elegante,  koker raskt, kan spises med skallet på og faller i smak hos både kokker og publikum. Foto: Nadia Frantsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skal vi ha gjester, legger mange av oss importerte amandinepoteter i handlekurven.

Det kan komme til å endre seg. Norske potetbønder er på hugget.

Stadig flere prøver seg med små delikatessepoteter framfor tradisjonelle sorter som Kerrs Pink og Pimpernell. Tre gårder i Trøndelag og en gård i Vestfold er blant dem som satser på norske gourmetpoteter.

Les også: Se hvilken potet du bør bruke når.

- I dag er 40 prosent av matpotetetene importert. Om ti år er vårt håp at minst 80 prosent av potetene skal være norske, sier gårdbruker Åsmund Bjertnæs.

Fra Smidsrød gård på Nøtterøy i Vestold sender Bjertnæs & Hoel i år ut flere hundre tonn små morenepoteter og den enda mindre perlepoteten, sistnevnte bare 20-25 millimeter i diameter.

- Utviklingen går i retning stadig mindre poteter. Veldig mange sorter kan brukes som småpotet, sier han

Les også: Viestad: Potetene blir best med kjærlig juling

Perlepotet er små, skallfaste poteter av sortene Solist og Folva. Perlepotet er altså et markedsnavn, ikke en sort.

Tredobler

Fra Trøndelag kommer også perlepoteter dyrket i fellesskap av de tre Frosta-gårdene Viken Midtre, Valberg og Evenhus. Sammen kaller gårdene seg for ”Frosta i God Jord”. Den saktevoksende perlepoteten slo an med en gang den ble lansert. Fjorårets produksjon ble nærmest revet bort i butikkene. I år er produksjonen tredoblet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer