Energidrikk:

Nye regler for energidrikk:
- Aldersgrense mest effektivt

Helse- og omsorgsdepartementet vil droppe aldersgrense, men innfører maksgrense på hvor mye koffein energidrikker kan inneholde.

ENERGIDRIKK TIL FOLKET: Det blir ikke aldersgrense for å kjøpe energidrikker, men det vil bli en gernse for hvor mye koffein de kan inneholde. Heiko Junge / NTB scanpix
ENERGIDRIKK TIL FOLKET: Det blir ikke aldersgrense for å kjøpe energidrikker, men det vil bli en gernse for hvor mye koffein de kan inneholde. Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det blir ikke aldersgrense for å kjøpe energidrikk i Norge. Det bekrefter Anne Bramo, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet (HoD) overfor Dagbladet.

- Vi har bestemt oss for å følge Mattilsynets anbefalinger, og vil i stedet forskriftsfeste en øvre grense for hvor mye koffein det kan være i energidrikk, sier Bramo.

Grensen vil være på maks 32 milligram (mg) koffein per 100 ml drikke.

- Det er stort sett bare denne konsentrasjonen som selges i Norge i dag, men flere steder i utlandet selges det såkalte energi-shots som inneholder nesten dobbelt så mye koffein, sier Ellen M. Bruzell til Dagbladet.

Bruzell er seniorforsker og nestleder for faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), og ledet VKMs arbeid med rapporten om energidrikker.

- Energidrikk har mindre koffein enn kaffe, men mer enn cola, forteller Bruzell.

Vanlig konsentrasjon av koffein i energidrikk er 32 mg per 100 ml drikke. Cola har opptil 15 mg, mens kaffe inneholder 30-60 mg per 100 ml, avhengig av hva slags kaffe man drikker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer