Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nye sjokktall fra grensa: - Slår alle rekorder

Den milliardstore handelslekkasjen til Sverige bør være en vekker for regjeringen, sier NHO-toppen.

SØTA BROR: Nordmenn handler matvarer, sjokolade og godteri i Sverige som aldri før. Nå må regjeringen ta grep, mener bransjeorganisasjonene. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SØTA BROR: Nordmenn handler matvarer, sjokolade og godteri i Sverige som aldri før. Nå må regjeringen ta grep, mener bransjeorganisasjonene. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Statistisk sentralbyrå presenterte torsdag de ferskeste grensehandelstallene. Statistikkene viser at nordmenn har handlet for over 16 milliarder kroner på grensa de siste tolv månedene.

Dette er en økning på nesten ti prosent på ett år. I rene tall er økningen på om lag 1,5 milliarder kroner mer enn i forrige firekvartalsperiode.

Utviklingen får flere bransjeorganisasjoner til å reagere kraftig. De peker på at regjeringen nå må ta grep for å hindre det som omtales som en rekordstor handelslekkasje:

SMERTEGRENSEN: Petter Haas Brubakk i NHO mener at handelslekkasjen til Sverige er skadelig for norsk næringsliv. Foto: NHO
SMERTEGRENSEN: Petter Haas Brubakk i NHO mener at handelslekkasjen til Sverige er skadelig for norsk næringsliv. Foto: NHO Vis mer

- Dette bør vekke oppmerksomhet på regjeringens budsjettkonferanse. Selv om dette er dystre tall for norsk mat og- drikkeproduksjon, ligger det en åpenbar mulighet for å hente vesentlige inntekter til staten ved å lukke denne rekordstore handelslekkasjen og hente grensehandelen hjem, sier administrerende direktør i NHO Mat og drikke, Petter Haas Brubakk.

- Bare momsinntektene av det nordmenn handlet for i Sverige siste tolv måneder ville gitt staten en inntekt på minst 2,5 milliarder kroner, hevder Brubakk overfor Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med Finansdepartementet, og lagt fram fakta og påstander fra artikkelen, men de hadde ikke anledning til å svare på spørsmål torsdag.

CAMPINGLIV: Er det egentlig harry? Reporter: Mathilde Lea. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Flere besøk

Det er ikke bare i kroner og øre at tallene stiger. Man ser også at noen vaner er i ferd med å befeste seg når antallet grensehandelsturer nå øker jevnt og trutt.

Bare i siste halvår i 2018 og fram til sommeren ble det gjennomført 9,2 millioner dagsturer. Det tilsvarer en økning på omtrent 14 prosent i forhold til den forrige firekvartalsperioden.

- Det er en kraftig økning på bakgrunn av allerede rekordhøy grensehandel, og bak tallene ligger tapt verdiskaping i Norge, tapte inntekter til den norske staten, og ikke minst tap av norske arbeidsplasser, sier Brubakk.

Skylder på sukkeravgiften

NHO peker på at Norge har et høyt avgiftstrykk som gjør at produksjon og salg av mat og drikke blir vesentlig dyrere enn i Sverige. Økningen i særavgifter på alkoholfrie drikkevarer gjør vondt verre, hevder Brubakk:

- Den sterke økningen i grensehandelen de siste 12 måneder bør derfor være et tydelig signal til regjeringen om å reversere avgiftsøkningene på alkoholfrie drikkevarer i statsbudsjettet for 2020 og legge diskusjonen om økt matmoms død. Høyere moms på mat og drikke i Norge vil virke direkte drivende på den allerede skyhøye grensehandelen.

SØTSAKER OG TANNLEGE: Nordmenn nøyer seg ikke lenger med bare å handle i Sverige, men går også til tannlegen sier Mats Hedenstrøm. Foto: Svensk Handel
SØTSAKER OG TANNLEGE: Nordmenn nøyer seg ikke lenger med bare å handle i Sverige, men går også til tannlegen sier Mats Hedenstrøm. Foto: Svensk Handel Vis mer

Under Arendalsuka tidligere i august kunne Mats Hedenstrøm, direktør for næringspolitikk i Svensk Handel, fortelle at mønsteret for hva nordmenn kjøper på den andre siden av grensa er i ferd med å endre seg.

På en vanlig handletur benytter mange nå muligheten til å levere bilen til et verksted for reparasjoner og service, dra innom frisøren og til og kanskje ta en tannlegetime før man handler kjøtt, brus og øl i dagligvarebutikkene, og vin brennevin på Systembolaget.

«Det norske avgiftsnivået er sponsing av svensk handel» Harald Jachwitz Andersen i Virke

- Nivået på handelslekkasjen til Sverige er nå så stor at det gir negative strukturelle og langsiktige virkninger for mat- og drikkenæringen i Norge, og krever rask handling fra norske myndigheter, tordner Brubak med klar adresse til regjeringen.

- Svensk handel kan bare applaudere at vi har nesten tosifret vekst i grensehandelen, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel og er helt på linje med Brubakk:

USUNN HAMSTRING: Harald Jachwitz Andersen i Virke mener norsk politikk fører til hamstring av usunne varer i Sverige. Foto: Virke
USUNN HAMSTRING: Harald Jachwitz Andersen i Virke mener norsk politikk fører til hamstring av usunne varer i Sverige. Foto: Virke Vis mer

- Den norske avgiftspolitikken sender arbeidsplasser og verdiskapning over grensa. Det norske avgiftsnivået er sponsing av svensk handel, sier Andersen og har samme beskjed til regjeringen:

- Grensehamstringen fører ofte til storinnkjøp av usunne varer, det er ikke bra for norsk folkehelse. Regjeringen må snarest ta tak i avgiftsnivået for å få kontroll på folkehelsepolitikken og gi norsk handel rettferdige rammebetingelser, sier han.

Senterpartiet reagerer: Reverser avgifter

- Regjeringen må i statsbudsjettet legge frem en plan for å begrense grensehandelen. Et minimum er at avgiftsøkningene på drikkevarer reverseres, sier Geir Pollestad (Sp), leder for næringskomiteen på Stortinget.

- Grensehandelen er helt ute av kontroll på grunn av regjeringens uforutsigbare politikk med sukkeravgiften. Det har kostet både skatteinntekter og ikke minst norske arbeidsplasser, mener Pollestad.

- Det er liten helsegevinst i at salget i Norge går ned når nordmenn kjøper stadig mer brus og drikkevarer i Sverige. Sukkeravgiften er skadelig symbolpolitikk for å få inn monopolpenger i statsbudsjettet.

- På toppen av dette somler regjeringen med å fjerne 350 kroners grensa for netthandel. Den burde vært fjernet for lengst, sier han til Dagbladet.

Arbeiderpartiet signaliserer også at innføringen av diverse nye regler har gjort det mer attraktivt å handle i Sverige:

- Regjeringa burde for lengst har fjerna 350-kroners grensa. De må også endre sukkeravgiften som nå rammer norske produsenter og dessuten skrinlegge ideen om flat moms på alle varer, som bare vil bety at maten blir enda dyrere i Norge, sier Stortingsrepresentant Terje Aasland (Ap) som sitter i Næringskomiteen.

- Grensehandelen betyr tap av arbeidsplasser. Derfor må man også vurdere flere tiltak for å dempe grensehandelen, selv om det neppe lar seg strupe helt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!