Nye sjokktall fra grensa: - Slår alle rekorder

Den milliardstore handelslekkasjen til Sverige bør være en vekker for regjeringen, sier NHO-toppen.

SØTA BROR: Nordmenn handler matvarer, sjokolade og godteri i Sverige som aldri før. Nå må regjeringen ta grep, mener bransjeorganisasjonene. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SØTA BROR: Nordmenn handler matvarer, sjokolade og godteri i Sverige som aldri før. Nå må regjeringen ta grep, mener bransjeorganisasjonene. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrå presenterte torsdag de ferskeste grensehandelstallene. Statistikkene viser at nordmenn har handlet for over 16 milliarder kroner på grensa de siste tolv månedene.

Dette er en økning på nesten ti prosent på ett år. I rene tall er økningen på om lag 1,5 milliarder kroner mer enn i forrige firekvartalsperiode.

Utviklingen får flere bransjeorganisasjoner til å reagere kraftig. De peker på at regjeringen nå må ta grep for å hindre det som omtales som en rekordstor handelslekkasje:

- Dette bør vekke oppmerksomhet på regjeringens budsjettkonferanse. Selv om dette er dystre tall for norsk mat og- drikkeproduksjon, ligger det en åpenbar mulighet for å hente vesentlige inntekter til staten ved å lukke denne rekordstore handelslekkasjen og hente grensehandelen hjem, sier administrerende direktør i NHO Mat og drikke, Petter Haas Brubakk.

- Bare momsinntektene av det nordmenn handlet for i Sverige siste tolv måneder ville gitt staten en inntekt på minst 2,5 milliarder kroner, hevder Brubakk overfor Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med Finansdepartementet, og lagt fram fakta og påstander fra artikkelen, men de hadde ikke anledning til å svare på spørsmål torsdag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer