Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sukkerfloka inn i dramatisk fase:

Nye sjokktall om godtekrisa: - Bare Erna kan løse floka

Norske bedrifter vurderer nedbemanning og investeringsstopp etter avgiftsøkning.

NYE TALL: En fersk undersøkelse viser at norske bedrifter som berøres av særavgiften for sukkervarer, sjokolade og alkoholfri drikke ser mørkt på framtida. Foto: NTB/Scanpix
NYE TALL: En fersk undersøkelse viser at norske bedrifter som berøres av særavgiften for sukkervarer, sjokolade og alkoholfri drikke ser mørkt på framtida. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Lavere lønnsomhet og konkurranseevne. Forventet nedbemanning og ansettelsesstopp. Mindre interesse for å investere i virksomheten.

Situasjonen og framtida oppfattes som dyster for de norske bedriftene som er berørt av avgiftsøkningene på alkoholfrie drikkevarer og sjokolade- og sukkervarer. Det avslører en fersk undersøkelse gjennomført av NHO Mat og Drikke.

- Grensehandelen med Sverige var omfattende og økende da det som allerede var blant verdens høyeste avgifter økte enda mer. Sverige har ikke særavgifter. Derfor gnir svenske kjøpmenn seg i hendene, mens investeringsplaner kanselleres på norsk side, uttaler viseadministrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, og administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Peter Haas Brubakk, i en felles kommentar til undersøkelsen.

OPPGITT: Petter Haas Brubakk I NHO Mat og Drikke mener økningene i særavgifter må reverseres i revidert nasjonalbudsjett. Foto: NHO
OPPGITT: Petter Haas Brubakk I NHO Mat og Drikke mener økningene i særavgifter må reverseres i revidert nasjonalbudsjett. Foto: NHO Vis mer

Haas Brubakk mener at tiden nå er i ferd med å renne ut for politikerne i denne saken:

- Hver uke kommer nye utspill, men jeg har til gode å se ett som flertallet kan samles om, og som sikrer like konkurransevilkår med utenlandske konkurrenter. Min opplevelse nå er at statsminister Erna Solberg må på banen før situasjonen forverres og tilliten til forutsigbarheten i rammevilkårene i Norge forverres ytterligere. Butikkene og mat- og drikkeprodusentene rammes allerede dramatisk. Når inntektene til staten ikke kommer, virkningene for bedriftene er svært alvorlige og effekten på folkehelsen er negativ, er statsministeren den som sitter på løsningen og kan løse floka, uttaler direktøren i i NHO Mat og Drikke.

NHO mener økningene i særavgiftene i 2018-budsjettet må reverseres.

- Like viktig er det at stortingsflertallet tar inn over seg at tilliten til forutsigbarheten i norsk politikk ikke tåler flere budsjettforlik av den typen vi har sett i de siste årene, heter det i en kommentar fra Almlid og Brubakk.

Her er noen av hovedfunnene i undersøkelsen:

  • I 26 prosent av bedriftene har avgiftsøkningene i stor grad negativ konsekvens for omsetningen hittil i 2018.
  • Hos 1 av 3 har avgiftsøkningene i stor grad hatt negativ konsekvens for bedriftens lønnsomhet hittil i 2018.
  • 35 prosent av bedriftene forventer at avgiftsøkningene i stor grad vil ha negativ konsekvens for bedriftens lønnsomhet for resten av 2018 og i 2019.
  • 11 prosent oppgir at det i stor grad er sannsynlig at avgiftsøkningene vil føre til nedbemanninger i bedriften, 24 prosent oppgir at de med stor sannsynlighet vil føre til ansettelsesstopp og 22 prosent at de vil få negative konsekvenser for opplæringsstillinger.
  • 1 av 2 bedriftsledere svarer at den økende grensehandelen i stor grad er en utfordring for konkurranseevnen til bedriften.
  • 10 prosent oppfatter at avgiftsøkningen i stor grad har gjort det mindre attraktivt for eierne å investere i virksomheten.

- Det haster med å løse dette

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke Dagligvare deler frustrasjonen:

- Avgiften har åpenbart fått utilsiktede konsekvenser, og det haster med å løse dette, sier direktør Ingvill Størksen.

UTILSIKTEDE KONSEKVENSER: Ingvill Størksen i Virke Dagligvare mener det haster med å gjøre noe.
UTILSIKTEDE KONSEKVENSER: Ingvill Størksen i Virke Dagligvare mener det haster med å gjøre noe. Vis mer

På et bærekraft-seminar i regi av Orkla i forrige uke ba Dagbladet statsminister Erna Solberg om å kommentere sukkervareavgiften.

Hun innrømmet at den har slått litt uheldig ut, blant annet for sukkerfri brus, og sa at regjeringen må se på avgiften igjen.

- Avgiften ble blant annet innført med intensjon om å kutte ned på sukkerforbruket, sa Solberg.

- Helseminister Bent Høie har uttalt at dette ikke ligger under hans fagområde fordi det er en fiskalavgift?

- Det er en fiskalavgift som også kan bidra til å senke sukkerforbruket vårt, framholdt statsministeren.

Virke-direktør Ingvill Størksen er glad for signalene Erna Solberg nå sender gjennom Dagbladet:

- Avgiftsøkningen må snarest skrus tilbake til minst samme nivå som i 2017. I tillegg må vi raskt stenge smutthullet for momsfri netthandel, sier Størksen.

Hun er også opptatt av at myndighetene og bransjen må jobbe sammen for å få god nok kunnskap om hva og hvor nordmenn grensehandler, og hvilke andre endringer som kan bidra til å redusere grensehandelen.

- Sukker er ikke sunt selv om det er kjøpt i Sverige, påpeker Størksen, og viser til at matbransjen jobber hardt med å gjøre nordmenns kosthold sunnere.

- Avgiften treffer vilkårlig

- Arbeiderpartiet foreslo å øke momsen med ti prosent. Hvordan kan man samtidig sørge for at færre nordmenn handler på grensa?

- Det er prisforskjellen som gjør at nordmenn velger å handle fra andre siden av grensen, både fysisk og på nett. Om den ekstra kostnaden kalles sukkermoms eller avgift, har vel ingenting å si for forbrukeren. Å øke momsen på snop og brus vil fort gi den samme prisøkningen som vi ser i dag, svarer Størksen.

Hun mener at man i tillegg ville få de samme utfordringene med å treffe de rette varene som ved dagens avgift.

- Vi ser mange eksempler på at avgiften treffer vilkårlig, og det viser seg at det ikke er så enkelt i praksis å differensiere mellom hvilke varer som faller inn under kategorien «godteri og brus», og hvilke som ikke gjør det. Dette løses ikke ved å innføre økt moms i stedet.

Størksen er glad for at Arbeiderpartiet vil fjerne smutthullet for momsfri handel fra utlandet.

- Samtidig er rådet til Arbeiderpartiet det samme som til Høyre: Vi må gjøre noe med både netthandelen og prisforskjellen på typiske lokkevarer for at vi skal få en sårt tiltrengt nedgang i grensehandelen.

- Ap snakker mot egen politikk

For en uke siden vedtok Fremskrittspartiets landsmøte å be stortingsgruppa om å vurdere å skrote sukkeravgiften, men partiet vil samtidig beholde 350-kronersregelen.

Jan Steinar Engeli Johansen, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet og medlem av Finanskomiteen, mener Arbeiderpartiet snakker mot sin egen politikk når de kritiserer sukkeravgiften:

- Arbeiderpartiet snakker jo mot sin egen politikk når de kritiserer sukkeravgiften. For folk flest er det sluttsummen på produktet som betyr noe når de bestemmer seg for hvor de skal handle. Med Arbeiderpartiets løsninger hadde kostnaden blitt høyere enn den er i dag, og da er det både frekt og uforståelig at de våger å kritisere dagens avgift, sier Engeli Johansen til Dagbladet.

VIL SKROTE: Frp-politiker og medlem av finanskomiteen, Jan Steinar Engeli Johansen, sier Frp er innstilt på å finne løsninger på avgiftskonflikten. Foto: Privat
VIL SKROTE: Frp-politiker og medlem av finanskomiteen, Jan Steinar Engeli Johansen, sier Frp er innstilt på å finne løsninger på avgiftskonflikten. Foto: Privat Vis mer

Han mener at mens Fremskrittspartiet er klokkeklar på at partiet vil legge stor vekt på å skrote den økte avgiften, så hadde prisen på sukkertøy og brus solgt i Norge blitt enda høyere dersom Arbeiderpartiets politikk hadde blitt vedtatt.

- Deres eget budsjett inneholdt mer moms på de samme produktene enn det som den økte avgiften innebærer. Når Arbeiderpartiet legger frem sine budsjettalternativer trenger de ikke å bli enige med andre enn seg selv, så dette betyr jo bare at Arbeiderpartiet ikke har tro på de politiske løsningene de selv fremmer i Stortinget.

Engeli Johansen mener dette bare er enda et eksempel på at Arbeiderpartiet ikke evner å styre lenger, og at den interne uenigheten i partiet må være uoverkommelig.

- Vi har i hvertfall vært ærlige på at vi ikke ønsket denne avgiften, men aksepterte den under forutsetning av andre viktige gjennomslag. Vi har også advart mot konsekvensene det kunne få. Nå ser vi konsekvensene, og da er vi også ærlige på at vi vil finne løsninger. Det er jeg ikke sikker på at Arbeiderpartiet ville evnet.

KRITISK: - Sukkeravgiften rammer norske arbeidsplasser, mener Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet
KRITISK: - Sukkeravgiften rammer norske arbeidsplasser, mener Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet Vis mer

- En dårlig konstruksjon

Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet på Stortinget, svarer Engeli Johansen på denne måten:

- Å legge høyere moms på usunn mat og sukkerholdig drikke vil ikke gi konkurranseulemper for norsk næringsmiddelindustri slik som sukkeravgifta gjør. Og sukkerholdig og usunn mat vil bli dyrere enn sunn mat.

Kjerkol mener at når Fremskrittspartiet har to til tre standpunkt i en sak, er dette noe partiet selv må svare for.

- Faktum er at partileder og finansminister Siv Jensen har innført en sukkeravgift som rammer norske arbeidsplasser og som ikke gir noen folkehelsegevinst, fastslår hun.

Kjerkol mener at statsministeren må gjøre mer enn bare å se på uheldige konsekvenser av den økte særavgiften:

- Det er på høy tid at statsministeren innrømmer at denne avgiften er en dårlig konstruksjon som ble skapt en sen kveldstime for at budsjettet skulle gå opp. Statsministeren bør legge fram et statsbudsjett for 2019 uten denne avgiften, mener Kjerkol.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media