Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Grensehandel:

Nye tall: Bare halvparten kjøper alkohol

Grensehandelen er høyere enn tidligere antatt, melder Statistisk sentralbyrå i ny rapport.

GRENSEHANDEL: Nordmenn handler alkohol for 2,2 milliarder kroner på Systembolaget i Sverige. Hele ni av ti kunder på Systembolaget i Strömstad er norske. Foto: NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Mat og dagligvarer er mest populært når vi drar på dagstur over grensa, viser en pilotundersøkelse for grensehandel Statistisk sentralbyrå (SSB) gjennomførte i fjor.

Undersøkelsen, som tar for seg nordmenns handlevaner i september 2019, viser også at drøye 60 prosent handlet brus og godteri, femti prosent handlet alkohol, mens 42 prosent tok med seg snus eller tobakk hjem.

Sammenliknet med en tilsvarende undersøkelse (se faktaboks) fra 2010 står varegruppen brus og mineralvann for den største økningen. Andelen nordmenn brukte på kullsyreholdig drikke over grensa har økt fra 5,6 til 10,6 prosent.

- Det er bare enda et sterkt bilde på at den norske avgiftspolitikken lokker folk over grensa, sier Erlend Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) til Dagbladet.

Mest penger på dagligvarer og mat

Det er ikke bare flest som handler dagligvarer og mat, men det er også dette vi bruker den største andelen av de rundt 2 milliarder kronene vi la igjen i Sverige i september i fjor.

BEKYMRET: Erlend Fuglum i BROD etterlyser ny avgiftspolitikk etter nok en økning i grensehandelen. Foto: BROD
BEKYMRET: Erlend Fuglum i BROD etterlyser ny avgiftspolitikk etter nok en økning i grensehandelen. Foto: BROD Vis mer

I snitt la hver nordmann igjen 1.632 kroner.

- Disse tallene viser at grensehandelen kan være høyere enn tidligere anslått, sier Fuglum.

Ikke overraskende synes han det er mest foruroligende at andelen som går til drikke øker markant.

Andelen som blir brukt på alkohol har økt fra 16 til 18,2 prosent, og andelen som brukes på brus har blitt doblet, fra 5,6 til nesten 11 prosent, og vi bruker nå mer penger på brus og mineralvann enn øl.

Totalt grensehandlet nordmenn brus og mineralvann for 215 millioner kroner og øl for 170 millioner kroner i september, ifølge SSBs tall.

- Helt krise!

Bare rundt halvparten av de spurte handlet alkohol på grensehandelsturen. Et meget høyt tall, ifølge Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF).

- Bare? Det er ekstremt mye! Det vil si at halvparten tar den ekstra omveien litt lenger inn i landet for å gå på Systembolaget, sier Jordheim til Dagbladet.

KRISE: Ingunn Jordheim i VBF synes de nye tallene er alarmerende høye. Foto: Jørn Moen / Dagbladet
KRISE: Ingunn Jordheim i VBF synes de nye tallene er alarmerende høye. Foto: Jørn Moen / Dagbladet Vis mer

Hun tror hovedårsaken til at dette tallet ikke er høyere, er at det ikke er noe Systembolag på Nordbysenteret.

- Det skal vi være glade for, for da hadde denne prosentandelen vært mye høyere.

Systembolaget i Strømstad er ikke bare et av dem med høyest omsetning i Sverige, men er det alkoholutsalgsstedet i Norge der nordmenn legger igjen mest penger, og kalles gjerne «Norges største vinmonopol».

- Hvor alvorlig ville det vært om Nordbysenteret fikk sitt eget Systembolag?

- Det ville vært helt krise! Vi ville sett store utslag med en gang, blant annet i Østfold, og helt sikkert på flere Vinmonopolbutikker.

Handler mer avgiftsbelagte varer

Blant hovedfunnene i SSBs rapport er at mer enn halvparten av handlekurven går til høyt avgiftsbelagte varer som brus, alkohol, tobakk og godteri.

HØYE AVGIFTER: Mer enn halvparten av det vi handler over grensa er varer med høy avgift i Norge. Grafikk: SSB
HØYE AVGIFTER: Mer enn halvparten av det vi handler over grensa er varer med høy avgift i Norge. Grafikk: SSB Vis mer

- Det er interessant å notere seg at hos danskene er denne andelen bare en tredjedel. Danske politikere tok tidlig grep for å kutte handelslekkasjen, og disse tallene viser at vi har noe å lære, sier Fuglum.

Han peker også på at svenske politikere tar avgiftene i sine naboland med i beregningen når de skal fastsette avgifter på blant annet alkohol.

- Undervurderer effekten

- Det mest oppsiktsvekkende, både når det gjelder alkohol og generelle grensehandelstall, er at norske myndigheter ikke reagerer og gjør det de må for å flagge hjem verdiskapning og norske arbeidsplasser, sier Jordheim.

- Jeg tror de undervurderer på dette området her.

Hun viser til Vinmonopolets salgstall som har vært flate i mange år, og at det burde ha økt, siden det er et monopol. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at konsumet har vært stabilt det siste tiåret, men prisene og avgiftene har økt.

- Jeg synes vi får stadig nye, foruroligende tall og statistikker som viser at folk handler andre steder enn på Vinmonopolet, sier Jordheim.

- Da er det bare én løsning: Å harmonisere avgiftene. Jeg synes det er helt merkelig at politikerne ikke ser at dette er med på å svekke den norske verdiskapningen, arbeidsplasser og Vinmonopolet.

Trenger mer kunnskap

Undersøkelsen er gjort på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet og Finansdepartementet.

- Vi trenger å samle mer kunnskap om grensehandelen og hvilke varer nordmenn handler i utlandet. Denne undersøkelsen vil gi oss en bedre oversikt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.

Finansminister Siv Jensen (Frp) legger til at myndighetene trenger flere undersøkelser for å si noe om utviklingen framover.

KOS MED GRENSEHANDEL: Statssekretær i Finansdepartementet Jørgen Næsje (FrP) synes folk skal kose seg med grensehandelen. Selv er det rundt åtte år siden han sist handlet dagligvarer i Sverige. Foto: Rune Kongsro
KOS MED GRENSEHANDEL: Statssekretær i Finansdepartementet Jørgen Næsje (FrP) synes folk skal kose seg med grensehandelen. Selv er det rundt åtte år siden han sist handlet dagligvarer i Sverige. Foto: Rune Kongsro Vis mer

Statssekretær Jørgen Næsje har tidligere kommentert tilsvarende tall overfor Dagbladet, og bekrefter igjen at det neppe vil bli avgiftskutt på typiske grensehandelvarer med det første.

- Nå er det ett parti, og bare ett, som ønsker å kutte slike avgifter for folk flest, og det er FrP. Og når vi er alene om dette, så er det vanskelig å få gjennomslag for det, sier Næsje til Dagbladet.

- Vi har likevel strammet inn på noe, for eksempel ved å kutte 350-kronersgrensa. Nå er det ikke lenger mulig å bestille avgiftsfrie brett med brus og hente det på post i butikk.

Han viser også til at norske avgifter på alkohol har vært uendret siden 2013. Dersom man ser bort fra prisjustering.

- Jeg synes folk fortsatt skal hygge seg med å ta en tur over grensa og kjøpe kjøtt, brus og alkohol.

- Hyggelig? Ikke med en viss bismak?

- Nei, jeg synes folk skal kose seg med en tur til Sverige. Jeg skjønner godt at folk synes det er dyrt i Norge. At de tar seg en liten tur og putter kjøtt i fryseren etterpå synes jeg er helt i orden.

Les mer: