Smakstest Lite øl

Nytt ultralett slankeøl:
- Pent

I mai lanserer Hansa «Ultra Lite» øl, med enda færre kalorier enn de vanlige lite-ølene. Vi har prøvesmakt.

SMAKSTEST: Vi har prøvesmakt Hansas nye Ultra Lite øl mot tre av de andre Lite-ølene på markedet.
SMAKSTEST: Vi har prøvesmakt Hansas nye Ultra Lite øl mot tre av de andre Lite-ølene på markedet.Vis mer

«Lite-øl», øl med lite karbohydrater og kalorier, øker i popularitet. Det er ikke mange år siden det bare var Ringnes som hadde et lavkalorialternativ, men nå har flere av de store bryggeriene kommet etter.

I mai lanseres et enda lettere lite-øl; «Hansa Ultra Lite», som skal ha 82 prosent færre karbohydrater og 43 prosent færre kalorier enn normal pils.

Vi tok med nykommeren for prøvesmaking hos Ølakademiet i Oslo. For sammenlikningens skyld tok vi med de tre norske Lite-alternativene, fra Hansa, Ringnes og Aass.

Hansa og Ringnes har begge laget Lite-varianter av pils, mens Aass har en Viener Lager som utgangspunkt for sitt Lite-øl.

Til tross for at det er snakk om lettere øl, ble det i overkant lett for testpanelet.

De er likevel positivt innstilt til utviklingen.

- Det er bra at flere følger trendene og tilbyr nye alternativer i denne kategorien, sier Ronja Velten, daglig leder ved Ølakademiet.

- Men de kunne kanskje solgt små humleposer, slik at man kan få mer humlesmak, humrer Bjarte Lie, diplombrygger og en av gründerne av Ølakademiet.

Er det lite nok?

Det nye Ultra Lite-ølet er noe lettere enn de andre Lite-ølene, men det er ikke store marginer det er snakk om.

Øl kcal / 100 ml karbo-hydrater
Hansa Ultra lite250,45
Ringnes Lite281
Aass Lite290,7
Hansa Lite300,4
Ringnes Pils394
Aass Vienna Lager413,4
Hansa pils442,5

Ifølge ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør, forsker og doktorgradsstipendiat på Oslo universitetssykehus Ullevål, kan det likevel være et poeng å se på kaloriinnholdet, for de aller færreste drikker en desiliter.

Drikker du en halvliter Ultra Lite vil den inneholde 125 kalorier, mens en vanlig Hansa-pils inneholder 220. Drikker du seks halvlitere en kveld vil du drikke henholdsvis 750 og 1320 kalorier.

- Gjennomsnittlig kaloribehov for en kvinne er 2000 kcal dagen, 2500 for en mann. Om man da drikker seks halvlitere vanlig pils vil det gjøre et stort jafs av dagsbehovet. Da er det ikke mye mat man kan spise den dagen før det blir for mye, sier Sundfør til Dagbladet.

LITT LETTERE: Tine Sundfør presiserer at det nye ølet ikke er sunnere, men at det er et lettere alternativ til ordinær pils. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
LITT LETTERE: Tine Sundfør presiserer at det nye ølet ikke er sunnere, men at det er et lettere alternativ til ordinær pils. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Hun poengterer likevel at hun ikke ønsker at lite-øl skal få stempel som et sunt produkt, selv om det er et lettere alternativ.

- Det er ikke flere nyttige næringsstoffer her, og det er på ingen måte sunnere. Men det er mindre alkohol og færre kalorier, sier Sundfør.

Når det gjelder øl er det uansett mengden som er viktigst.

- Ingen burde ha dårlig samvittighet for å kose seg med en halvliter øl i sola. Det er når det blir mange øl - og ofte - det kan bli et problem.

Bør drikkes avkjølt

De to er enige om at de kanskje ikke er helt i målgruppa for Lite-øl, men tror ølene kan passe fint for dem som ikke er så glad i humlesterke øl.

- De fleste av disse vil nok oppleves helt fine om du drikker dem skikkelig kalde, ute i sola, sier Lie.

- Det kan også være en fin måte å konvertere ikke-øldrikkere til å drikke øl - det er en myk start, sier Velten.

De skulle imidlertid ønske at bryggeriene hadde satset litt mer på estere, som er med på å gi smak til ølet. Og humle.

- Det kan jo ikke være så mange kalorier i humle!

Mindre alkohol - mindre smak

Testpanelet tror også trenden går mot mindre alkoholsterke øl, noe som henger tett sammen med kaloriinnhold - og smak.

PROTEINRIKT: Sunnere øltyper er i vekst. Lie viser fram Barrel Brew, et amerikansk øl fra MuscleFoods, som er ekstra proteinrikt.
PROTEINRIKT: Sunnere øltyper er i vekst. Lie viser fram Barrel Brew, et amerikansk øl fra MuscleFoods, som er ekstra proteinrikt. Vis mer

Alle ølene i testen har en alkoholprosent noe under grensen på 4,7 prosent, det sterkeste er 4,5, mens det nye UltraLite-ølet bare har 4 prosent.

- Det er ikke usannsynlig at vi vil se flere alkoholsvake øl i butikkene framover, som det svenske 3,5-prosent-ølet, sier Velten.

Når øltesterne har prøvesmakt alkoholfritt øl, er det IPA-typene som har kommet best ut.

Velten tror også surøl, som i utgangspunktet er veldig smaksrikt, er en god kandidat.

TESTPANELET: Ronja Velten og Bjarte Lie fra Ølakademiet har vurdert det nye slankeølet for Dagbladet.
TESTPANELET: Ronja Velten og Bjarte Lie fra Ølakademiet har vurdert det nye slankeølet for Dagbladet. Vis mer

Slik testet vi

  • Ølene er testet av Ronja Velten og Bjarte Lie fra Ølakademiet, begge sertifiserte øldommere.
  • Ølene er vurdert etter utseende, duft, smak og munnfølelse - og hvor godt de treffer innen sin kategori.
  • Testen er gjennomført som en blindtest.
SLIK SMAKER DU: Innehaver av Ølakademiet, Jørn Tore Persen, viser deg hvilke seks «S»-ord du skal huske på når du skal smake øl. Video: Endre Vellene / DBTV / Dinside (Denne videoen ble publisert første gang i juli 2014)Vis mer Vis mer
Nytt ultralett slankeøl:- Pent

Hansa Ultra Lite

Pris: n/a (lanseres ikke før i mai)
Alkoholstyrke: 4 prosent

Ølet er klart og gyllent på farge, den peneste av alle ølene i testen, og det skummer mye når vi heller i, men skummet forsvinner med en gang.

Det samme gjelder boblene - som riktignok sitter lenge i glasset, men det bruser veldig mye i munnen med en gang, før det forsvinner og blir flatt. Boblene er store, som Farris-kullsyre, eller som om noen har gitt ølet en ekstra omgang i en brusmaskin.

Aromaen er dessverre litt problematisk, det er noter av pære og gummistrikk, noe som kan antyde en produksjonsfeil.

- Et pent øl, med mye bobler, men det bommer på smak og aroma.

Nytt ultralett slankeøl:- Pent

Aass Lite Vienna lager

34,90 (ekskl. pant)
Alkoholstyrke: 4,3 prosent

Dette ølet er litt mørkere enn de andre, og det er umami i duften. Dette ølet har fint skum, men mangler kullsyre, den forsvinner veldig fort, og gir en tynn munnfølelse.

Ølet er litt ubestemmelig på smak, det er ganske flatt i smaken, og testpanelet savner både bitterhet og ettersmak.

Hansa Lite

Nytt ultralett slankeøl:- Pent

Pris: 32,90 (ekskl. pant)
Alkoholstyrke: 4,3 prosent

Det lyseste ølet i testen ser pent ut i glasset, og har det fineste skummet i testen. Kullsyren er imidlertid nesten fraværende i ølet, som er tamt og tynt, og virker utvannet.

Duften bærer preg av syrlige bringebær. Selve ølet er enkelt, med lett maltpreg, men ikke mye - eller nok, og det har en lett bitterhet på slutten. Testpanelet savner syre, eller en friskhet som kunne gitt ølet det lille ekstra.

- Et helt greit øl, men du sitter igjen med en følelse av at noe mangler.

Nytt ultralett slankeøl:- Pent

Ringnes Lite

Pris: 34,90 (ekskl. pant) Alkoholstyrke: 4,5 prosent

Dette ølet er klart og lyst, og ser greit ut. Det lukter veldig søtt, og testpanelet får noter av vingummi og marshmallows.

- Det er så mye sødme i nesa, at hadde jeg ikke visst at det var et øl jeg luktet på, kunne jeg nesten tenkt at det var en blanding av sider og øl.

Selv om det ikke lukter helt som forventet av en pils, er det likevel godt å lukte på.

Ølet har en lett bitterhet og en god munnfølelse de andre ølene mangler. Det har også noter av banan, uten at det er problematisk, det er positivt, for banan tyder på ester - som gir mer smak.

- Klart best av disse ølene.