SMAK SKORPEN: Når Odd Ivar Solvold lager pizza bretter han bunne tilbake over fyllet i kanten, slik at skorpen blir både sprø og saftig. Foto: Odd Ivar Solvold
SMAK SKORPEN: Når Odd Ivar Solvold lager pizza bretter han bunne tilbake over fyllet i kanten, slik at skorpen blir både sprø og saftig. Foto: Odd Ivar SolvoldVis mer

Oppskrift på pizza:

Odd Ivar Solvolds favorittpizza

To triks gir så god bunn at ingen vil legge den igjen på tallerkenen.

PIZZAENTUSIAST: Når det er helg, er det pizza. Foto: Elisabeth Dalseg
PIZZAENTUSIAST: Når det er helg, er det pizza. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Hva kokkene lager når de kommer hjem etter en lang uke på kjøkkenet?

Mikael Svennson, Michelin-kokk på kontrast, posjerer fisk.

Tina Nordström har et fast repertoir av hverdagsklassikere, blant annet ovnsbakt torskerygg med olivenbraiserte grønnsaker og bouef bourgignon.

Odd Ivar Solvold lager pizza.

Den prisbelønte kokken har blant annet fått bronseplassen i Bocuse d'Or og coachet både Charles Tjessem; Geir Skeie og Ørjan Johannesen til gull i samme konkurranse.

Men når han har fri lar han posjering, braisering, filetering og espumering være, og går for en av nordmenns favorittkosemiddager.

- Hjemme oss oss er det pizza, hver eneste helg, sier Solvold til Dagbladet.

Kanten gjør hele forskjellen

Selvfølgelig har Solvold et triks eller to på lur, som gjør pizzaen ekstra god. Han bruker selvsagt pizzamel i deigen, men når han skal kjevle den ut, blander han pizzamelet ut med polenta.

- Dette gir en fantastisk sprø skorpe under og over!Polenta er et grovmalt maismel, som er populært i det italienske kjøkken. Det oppfører seg omtrent likt som semulegryn, som du forøvrig gjerne kan bruke, men polenta gir i tillegg en ekstra fin og gyllen farge til skropen.

KLAR, FERDIG, BRETT: Ekstra deig brettes over fyllet, for en sprø og saftig skrope. Foto: Odd Ivar Solvold
KLAR, FERDIG, BRETT: Ekstra deig brettes over fyllet, for en sprø og saftig skrope. Foto: Odd Ivar Solvold Vis mer

Det andre Solvold gjør med pizzaen er å kjevle ut deigen litt større enn han trenger. r fyllet er smurt på, bretter han kanten inn over fyllet.

- Kanten overdrysses med god olivenolje, maldonsalt og parmesan. Det blir nesten som en focaccia.

Knepene som gir perfekt pizzabunn

Treningsmat

Oppskriften under har mye topping og en litt mer fyldig og mettende saus enn det som kanskje er vanlig.

Det er kanskje ikke så rart - i tillegg til å ha coachet tre norske kokker til topps i Bocuse d'Or, er han en aktiv triatlet. Og da må det god og riktig mat til!

Oppskriften under er inspirert av at Solvold er i treningsmodus; han har på kokt skinke, jarlsbergost og sjampinjonger, og topper det hele med jernrik ruccula-salat.

Prøv også Fäviken-kokkenes vri på 80-tallsklassikeren: Hawaii-pizza.