Matministerne

Ola Elvestuen: Liker å gå på bra restauranter

Klima- og miljøminister har ingen dårlige matvaner å skjule.

KAN KOSE SEG: Klima-og miljøminister Ola Elvestuen sier han ikke tror han har noen spisevaner som ingen kan se på. - Men jeg liker å gå på bra restauranter, det gjør jeg, sier han.
KAN KOSE SEG: Klima-og miljøminister Ola Elvestuen sier han ikke tror han har noen spisevaner som ingen kan se på. - Men jeg liker å gå på bra restauranter, det gjør jeg, sier han.Vis mer

I denne serien intervjuer vi (nesten) alle ministrene som har innflytelse på matfeltet. I dag har turen kommet til klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

- Hvor viktig er matsystemet i et bærekraftsperspektiv?

- Det er helt avgjørende. Vi skal fø en økende befolkning og vi skal gjøre det innenfor det som er naturens tåleevne, både nasjonalt og og internasjonal. Det er klart at hvordan vi produserer maten er helt avgjørende for hvordan vi får dette til, samtidig som vi skal håndtere en klimakrise og en krise med tap av natur.

- Hva er den største utfordringen norsk mat- og matbransje står overfor?

- Det er å produsere ren og sunn mat, samtidig som vi ivaretar et kulturlandskap og vi reduserer et klimagassutslippene, også innenfor landbruksproduksjon. Det må vi gjøre innenfor alle sektorer.

- Hva er det viktigste du og ditt departement kan gjøre for den norske maten?

- Nå jobber vi tett med landbruksdepartementet så i landbruksoppgjørene så handler det om å få inn mer økologisk mat, ta miljøhensyn, få i gang de miljøprogrammene som vi har. Og så har vi et spesielt ansvar for å redusere matsvinn. Vi skal redusere matsvinn med 50 prosent fram til 2030 og vi er i gang med å få det til.

- Hva bør det norske folk spise mer av?

- Ja, frukt og grønt. Jeg synes også vi skal spise mer økologisk og kortreist.

- Hva bør vi spise mindre av?

- Soya, storfekjøtt, palmeolje, bruke mindre av de produktene som er de store driverne av tap av natur og tap av regnskog internasjonalt.

- Hva drikker du på fredagskvelden?

- Økologisk rødvin.

- Hva er din «guilty pleasure», hva spiser du når ingen ser på …?

- Jeg tror ikke jeg har noe jeg spiser som ingen kan se på. Jeg liker å gå på bra restauranter, det gjør jeg.

- Hvilket departement er viktigst for den norske maten?

- Det er landbruksdepartementet i samarbeid med Klima- og miljødepartementet.

- Hvor mye koster en kartong med melk?

- Rundt 8-9 kroner? Er det det?

- Hvor mye burde den koste?

- Jeg tror det er omtrent riktig jeg. Jeg kjøper alltid økologisk Røros-melk som jeg synes er helt fabelaktig.

- Hvor mye koster en halvliter med øl?

- Fryktelig mye.

- Hvor mye burde den koste?

- Jeg tror ikke det er noen grunn til at den skal være noe billigere enn det den er.