Matministrene:

Ølglad privatperson (H): - En gang i uka er best!

Vil slå et slag for fisk, lokalmat og pakistansk mango.

EN GANG I UKA: Torbjørn Røe Isaksen vil ikke gi slipp på hverken potetgull- eller godteriposa, men tenker det er greit å begrense seg. Arkivfoto: Maria Gossé / Dagbladet
EN GANG I UKA: Torbjørn Røe Isaksen vil ikke gi slipp på hverken potetgull- eller godteriposa, men tenker det er greit å begrense seg. Arkivfoto: Maria Gossé / DagbladetVis mer

I denne serien intervjuer vi (nesten) alle ministrene som har innflytelse på matfeltet. I dag er det næringsminister Torbjørn Røe Isaksen som står for tur.

- Hvor viktig er matsystemet i et bærekraftsperspektiv?

- Det er helt avgjørende, rett og slett. Både fordi en av de store utfordringene i verden er at mange mennesker i verden ikke har nok eller god nok mat, men også fordi matproduksjon og transport er en av de tingene med størst utslipp.

- Hva er den største utfordringen norsk mat- og matbransje står overfor?

- Må begrense meg litt til hva vi jobber med, næring og fiskeridepartementet, dagligvarekjedene og dagligvaremarkedet, den største utfordringen der er at det er for liten konkurranse, som i verste fall fører til dårlig utvalg og for høye priser.

- Hva er det viktigste du og ditt departement kan gjøre for den norske maten?

- Tre ting: Promotere norsk mat og matbedrifter i utlandet, få besøkende til Norge for å få norske matopplevelser, og ikke minst å gjøre det så lett som mulig å drive og starte virksomheter og næringer i Norge. Dette er også viktig for de som holder på med mat.

- Hva bør det norske folk spise mer av?

- Mat fra Telemark, der jeg er fra! Og generelt frukt og grønnsaker. Jeg har fått dilla på pakistansk mango, når det er i sesong, og er utrolig godt! Så norsk frukt og grønt, og pakistansk mango.

- Hvorfor Telemark?

- Ikke bare Telemark, men vi bør være flinkere til å kjøpe og spise lokal mat. Det er alle tjent med, og det er ekstra gøy å både spise og servere noe som kommer fra området man er og bor i.

- ... og selvfølgelig, vi må spise mer av den gode sjømaten vår! Visste du at det er over 200 fiskeslag langs norskekysten? Vi må spise mer av det!

- Hva bør vi spise mindre av?

- Jeg har ikke tenkt å være pekefinger for folk, men vi vet jo at vi burde spise for eksempel mindre salt og sukker. Men folk skal få lov til - jeg og andre - å beholde både potetgullposen og godteri. Men en gang i uka er best, som det heter i tannpussesangen.

- Hva drikker du på fredagskvelden?

- Da drikker jeg vin eller øl.

- Noen spesiell vin?

MAT: Dagbladet har tatt en liten sjekk med noen av landets ministere for å høre om de er oppdatert på hva ting koster - og for å avsløre om de har noen matvaner de helst vil skjule. Reporter: Christopher Sjuve. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Det kommer an på, jeg ikke ha enten rød- eller hvitvin, men når det gjelder øl drikker jeg stort sett vanlig pils.

- Hva spiser du når ingen ser på?

- Da spiser jeg sånne små dunker med iskrem.

- Noen favoritter?

- Alle de små runde iskremboksene er ganske gode. Ikke sånne store firkantede, men de litt mindre fancy boksene.

- Hvilket departement er viktigst for den norske maten?

- Må jeg velge? Jeg må da slå et slag for Nærings- og fiskeridepartementet. Norsk sjømat er en fantastisk ressurs! Da blir sikkert min kjære kollega Bollestad litt skuffet, men jeg er sikker på at hun også er enig om at norsk sjømat er godt og sunt.

Til slutt en liten virkelighetsorientering: Hva koster en liter melk?

- 17-18 kroner.

- Hva koster en halvliter?

- En halvliter melk?? Jeg har to små barn, så kjøper stort sett de største kartongene. Finnes det halvlitre med melk?

- Hahaha, en halvliter ... pils!

- Haha. Den koster veldig mye. Men når det er sagt, er det forresten komplett umulig å få en halvliter lenger. Det er 0,4 overalt!

- De billigste koster vel kanskje 60 kroner - 56 ? - men de kan jo koste opptil hundrelappen endel steder.

- Hvor mye bør det koste?

- Spør du meg nå som ølglad privatperson eller som ansvarlig medlem av den norske regjeringen? Som privatperson ... nei, jeg synes avgiftsnivået er bra, både med tanke på folkehelse og inntekten til statskassa. Men prisen kunne kanskje vært litt lavere av hensyn til grensehandel.

Nedenfor finner du intervjuer med andre matministre: