ETTERTRAKTET: Oliven har en flere tusen år lang historie rundt Middelhavet. Olivenoljeproduksjon brødfør millioner av mennesker i Spania, Frankrike og Italia. Nå skjelver både Spania og andre land i møte med den fryktede bakterien. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ETTERTRAKTET: Oliven har en flere tusen år lang historie rundt Middelhavet. Olivenoljeproduksjon brødfør millioner av mennesker i Spania, Frankrike og Italia. Nå skjelver både Spania og andre land i møte med den fryktede bakterien. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Olivenpest skaper panikk hos verdens største olivenprodusenter:

Olivenpest skaper panikk i flere land: - Olivenolje kan bli rådyrt i Norge

Har spredd seg fra Italia til Spania. Angriper både vinstokker, mandel- og oliventrær.

(Dagbladet): Den heter Xylella Fastidiosa og angriper så kraftig at den har fått navnet oliven-ebola.

«Epidemien er her, bøndene er i panikk. Tusenvis av jobber og milliarder av euro står på spill», skriver den spanske avisa el Confidencial.

Olivenpest skaper panikk i flere land: - Olivenolje kan bli rådyrt i Norge

Den angriper mandeltrær, plommetrær og vinstokker, men først og fremst oliventrær og har ifølge den spanske avisa hittil skadet en million oliventrær, bare i Italia.

Verdens største olivenprodusent

Nå er det Spania, verdens største olivenprodusent, som får gjennomgå. Fire år etter at pesten nådde Italia, røsker olivenbønder opp eldgamle trær, i håp om å stoppe bakterien. Teknologene har hittil ikke kunnet hjelpe dem.

Ifølge britiske The Telegraph raser epidemien over Balearene, mens Andalucia skjelver.

FRYKTER PRISØKNING: Olivenoljeekspert Stig Karlsen har i en årrekke hatt ansvar for olivenoljeinnkjøp hos den store norske importøren Haugen-Gruppen. - Etter at pest og tørke nådde Italia, har prisene steget voldsomt. Det samme kan skje nå med spansk olje, sier Karlsen. Foto: HAUGENGRUPPEN
FRYKTER PRISØKNING: Olivenoljeekspert Stig Karlsen har i en årrekke hatt ansvar for olivenoljeinnkjøp hos den store norske importøren Haugen-Gruppen. - Etter at pest og tørke nådde Italia, har prisene steget voldsomt. Det samme kan skje nå med spansk olje, sier Karlsen. Foto: HAUGENGRUPPEN Vis mer

- En tredjedel av all olivenproduksjon i verden skjer i Andalucia. Om pesten sprer seg videre sørover, blir det dramatisk, sier produktsjef for storkjøkken i Haugen-Gruppen og teknisk olivenoljesmaker Stig Karlsen.

- Jeg sover foreløpig godt om natta. Det er for tidlig å si hvor alvorlig situasjonen er, sier en av verdens største produsenter av olivenolje Tristan Ybarra, på telefon fra Sevilla til Dagbladet.

Ybarra avventer situasjonen og kan ikke si noe om prisutviklingen på olje.

- Alt tyder på at det blir god avling og ingen av våre områder er til nå infisert. Det vil gi jevne priser, sier han.

Avhengig av olivenindustrien

Sprer pesten seg, snus livet på hodet i Andalucia.

I olivenområder som Jaen utgjør 67 millioner oliventrær over 600 000 hektar verdens største olivenlund. 37 prosent av den aktive befolkningen i Jaén jobber i olivensektoren, som gir en årlig inntekt på 1,8 milliarder euro.

66 prosent prisøkning

Dårligere avlinger i Spania kan bety samme prishopp her hjemme som den man har sett med italiensk olje. Etter fire år med pest, kombinert med både regn og tørke, steg prisen på italiensk extra virgin-olje ifølge Karlsen med 66 prosent fra sommeren 2016 til sommeren 2017.

HØYT VERDSATT: Oliven finnes i utallige varianter, og er et av verdens mest ettertraktede produkter. Foto: Håkon Eikesdal
HØYT VERDSATT: Oliven finnes i utallige varianter, og er et av verdens mest ettertraktede produkter. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Å forklare dette for dem som selger videre er en utfordring, men slik fungerer prismekanismene når det blir mangel på olje, sier han.

Ikke en eneste flaske olivenolje ble importert fra den italienske regionen Umbria i 2016.

- Så ille var det. Det som nå skjer kan påvirke markedet globalt og føre til dyrere olivenolje over hele verden, sier han.

ALT HAR SIN PRIS: Forskningsleder Arne Dulsrud ved SIFO er klar på at det går en smertegrense hos forbrukerne på hvor mye de vil betale for olivenoljen. Foto: NTB SCANPIX
ALT HAR SIN PRIS: Forskningsleder Arne Dulsrud ved SIFO er klar på at det går en smertegrense hos forbrukerne på hvor mye de vil betale for olivenoljen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Ifølge Karlsen skal langt mindre enn pest til for å påvirke prisene.

- Sist det var et dårlig olivenår i Spania, gikk lagrene tomme. Bare det førte til at prisene gikk opp, sier han.

Forskningsleder Arne Dulsrud ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved HiOA er spent på hvordan olivenpesten vil påvirke de globale prisene:

- Sett fra forbrukerhold kan økte priser føre til at vi vurderer alternative og billigere kilder for vegetabilsk olje, enten det er til tilberedning av mat eller tilsetning i sauser med videre. Dette gir kanskje en mulighet for kvalitetsprodusenter av rapsolje til å utfordre markedet. Men dette avhenger av hvor stor prisøkningen på olivenolje blir. Uansett er det helt klart at det er en smertegrense hos forbrukerne, understreker Dulsrud overfor Dagbladet.

Ute av kontroll

Den dødelige bakterien Xylella Fastidiosa kan infisere opp til 300 arter. Den ble først oppdaget i Spania på et kirsebærtre i et hagesenter i Mallorca i fjor høst. De regionale myndighetene forsikret da at de hadde kontroll på situasjonen. Det hadde de ikke.

Nå har pesten spredd seg til 156 steder på Mallorca, Menorca og Ibiza.

Et Mallorca uten trær og busker kan bli realitet, advarer bønder på Mallorca, og viser til radikale tiltak i en EU-plan for å stoppe den dødelig bakterien.

Bøndene motsetter seg felling av trær som eneste løsning og har ved en anledning stoppet anleggsmaskiner som skulle fjerne trær.

Foreløpig er hele øygruppen erklært som utbruddssone, og all eksport av levende planter er forbud, mens smittede prøver destrueres.

Skjer lynraskt

MÅ HUGGE: Går det som pessimistene frykter, kan Mallorca bli nødt til å hogge ned så å si all vegetasjon. Også fastlands-Spania skjelver. Her er en olivenlund i Murcia, ikke langt fra Alicante hvor bakterien allerede har slått til. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MÅ HUGGE: Går det som pessimistene frykter, kan Mallorca bli nødt til å hogge ned så å si all vegetasjon. Også fastlands-Spania skjelver. Her er en olivenlund i Murcia, ikke langt fra Alicante hvor bakterien allerede har slått til. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Det hele har skjedd lynraskt. Mens turistene har ligget på stranda i juli, har spanske bøndene fått mer og mer panikk.

Så seint som i forrige måned ble bakterien første gang oppdaget i Fastlands-Spania, nærmere bestemt på et mandeltre nær Alicante.

Så snart bakterien smitter treet, blir treet sakte kvalt. De første symptomene er visne blader og generelt forfall. Det endelige resultatet: tørre grener og dødt tre.