Avslørt av brasilianske myndigheter:

Oljefondet medeier: Nå får soyaversting millionbøter for avskoging

Selskapene får svi for å ha kjøpt soya plantet på ulovlig, avskoget land. Brasilianske myndigheter ilegger millionbøter.

MILLIONBOT: Fem soyaselskaper får svi for å ha kjøpt soya plantet på ulovlig, avskoget land i Brasil. Et av selskapene er Bunge, hvor både DB, Nordea og Oljefondet har eierandeler. Foto: Jim Wickens
MILLIONBOT: Fem soyaselskaper får svi for å ha kjøpt soya plantet på ulovlig, avskoget land i Brasil. Et av selskapene er Bunge, hvor både DB, Nordea og Oljefondet har eierandeler. Foto: Jim Wickens Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet avslørte nylig at Oljefondet og flere norske banker har eierinteresser i omstridte soyaselskaper. Et av disse selskapene, amerikanske Bunge, er nå bøtlagt av brasilianske myndigheter for å ha bidratt til avskoging i Brasil.

DNB følger situasjonen nøye og har framskyndet et møte med den amerikanske soyagiganten.

Saftige bøter

I alt fem selskaper og en rekke bønder må ifølge Reuters ut med til sammen 29 millioner dollar, nesten en kvart milliard norske kroner.

Det er store penger i soya. Soyabønner er en av verdens viktigste proteinkilder for både mennesker og dyr. Hvert år produseres rundt 320 millioner tonn på verdensbasis. Det krever enorme arealer i land med varmere vær. Norge har ikke klima til å dyrke soya.

Ifølge brasilianske myndigheter skal enkelte selskaper ha betalt for soyaen på forhånd. På den måten fikk bøndene midler til å hugge ned skogen - og deretter dyrke bønnene.

- Mer direkte involvert går det knapt an å bli, sier policyrådgiver Anne Leifsdatter Grønlund i Regnskogfondet.

Ifølge brasilianske myndigheter er situasjonen særlig alvorlig i regionen Matopiba, der ulovlig avskoging skjer langt raskere enn i andre regioner innenfor den såkalte Cerradoen, savannen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer