IKKE BARE LOFF OG MAJONES: Det er enkelt å lage god, frisk sommermat med reker. Foto: Lisbeth Michelsen
IKKE BARE LOFF OG MAJONES: Det er enkelt å lage god, frisk sommermat med reker. Foto: Lisbeth MichelsenVis mer

Oppskrifter med reker

Oppskriften som gjør rekene dobbelt så gode og halvparten så dyre

Reker er mer enn loff og majones.

Å servere reker i digre boller sammen med loff, sitron og majones er et vakkert rituale om sommeren.

En rekemiddag er suveren når solen skinner og du ikke vil bruke tid på kjøkkenet, men heller nyte været.

Reker på loff er den late vertens gave. Her handler det stort sett om å sette fram varene, åpne en duggfrisk flaske hvitvin og smile bredt. Og gudene skal vite at vi trenger noen enkle middager man kan invitere venner til på sommeren.

Likevel er den virkelig gode nyheten det potensialet som ligger i alt rekeskallet man vanligvis kaster. Om man freser dette sammen med hakket løk, gulrot og selleri og koker det med hvitvin så begynner det å ligne på en restemiddag som faktisk er bedre enn måltidet det er rester av! Og dessuten får du to middager på akkurat de samme rekene.

En annen måte å bruke rekehodene på er følgende: Dypp dem i litt maisennamel og friter dem i kokende olje i et minutts tid. Jeg hadde ingen anelse om hvor digg det var før den utmerkede kokken Øyvind Hjelle serverte det første gang.

Prøv deg også på lage et spyd med mango og ananas! Du får også en snack med agurk samt en variant på avokado med reker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppskriftene finner du nedenfor.

Kos deg!

Oppskriften som gjør rekene dobbelt så gode og halvparten så dyre

Rekesuppe

Rester etter en kilo reker

1 løk

2 fedd hvitløk

1 gulrot

2 selleristenger

2 ss tomatpure

2 dl hvitvin

2 ss cognac

2 dl kremfløte

1,5 liter vann

Salt og pepper

Olje til steking

Finhakk løk, gulrot og selleri. Fres dette sammen med rekeskallet i en stor kjele i litt olje. Rør rundt til det begynner å dufte intenst av reker. Knus hvitløken og ha la det steke med i et minutt. Ha i hvitvin, cognac, tomatpure og vann. La det koke minst 45 minutter, gjerne et par timer. Etterfyll med vann om det trengs.

Ha i fløte og la det koke med i 10-15 minutter. Kjør med stavmikser. Sil gjennom en et kjøkkenhåndkle. Smak til med salt og pepper. Server med litt persille.

Tips: Trekk gjerne litt hvit fisk i suppa om den skal mette skikkelig!

Oppskriften som gjør rekene dobbelt så gode og halvparten så dyre

Rekespyd med mango

Biter av mango

Biter av ananas

Reker

Mynte

Dressing:

1 ts sriracha (chilisaus)

2 ss majones

Tre biter av mango, reker, ananas og mynteblader på spyd. Bland sammen sriracha og majones. Spis spydene med litt av chilimajonesen.

Oppskriften som gjør rekene dobbelt så gode og halvparten så dyre

Reker med avocado og rømme

1 avokado

20 reker

⅓ rød chili eller litt pepperrot

2 ss rømme

1 skvis lime

Salt og peper

Del avokadoen i to. Fjerne steinen. Kjør avokadokjøttet sammen med rømme, mango, lime og chili (eller pepperrot). Smak til med salt og pepper. Fyll de halve skallene med blandingen. Legg skrelte reker på toppen og server.

Oppskriften som gjør rekene dobbelt så gode og halvparten så dyre

Snack med reker og reddiker

½ agurk

2 reddiker

20 reker

majones

Skjær en lang strimmel av agurken. Del reddiken i to. Skjær et v-hakk inn i undersiden og del den i skiver. Nå kan bitene enkelt settes på agurken (omtrent som å sette seg på en hest!). Ha reker og reddiker annenhver på agurken. Server med majones.