Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kaller det «fake news»

Ordfører i harnisk: Lei av spaghetti bolognese

Byens øverste leder fortviler over pastaturistene til Bologna.

FINNES IKKE: Ordføreren i Bologna mener retten spaghetti Bolognese egentlig ikke finnes. Foto: Shutterstock
FINNES IKKE: Ordføreren i Bologna mener retten spaghetti Bolognese egentlig ikke finnes. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En vanlig scene på torget i den norditalienske byen Bologna:

- En spaghetti bolognese, takk.

Servitøren rynker på nesa, rister oppgitt på hodet. Enda en gang må han forklare dette til turisten.

Ifølge italienerne er nemlig en tagliatelle al Ragù, eller en tagliatelle Bolognese det folk egentlig er ute etter. Det er, stadig ifølge italienerne, retten med flate pastatråder, servert med kjøttsaus og biter av selleri, gulrot, løk poteter og kjøtt som kokes i rødvin. Den serveres aldri med spaghetti - som regnes som uegnet for denne pastasausen.

Likevel har spaghetti bolognese blitt et verdenskjent begrep som finnes på kjøkkenbord og menyer over hele verden.

Det er bare ett problem: Denne retten kommer ikke fra Bologna, som navnet skulle tilsi.

Nå har ordføreren i Bologna, Virginio Merola, sett seg lei på at folk kommer til byen hans og skal oppleve en autentisk spaghetti bolognese.

I sin humoristiske fortvilelse, første gang gjengitt i The Daily Telegraph, henvender han seg nå i en twitter-melding til folket hvor han etterspør bilder av pasta bolognese fra hele verden:

Kjære innbyggere. Jeg samler bilder av spaghetti bolognese fra hele verden (snakk om fake news). Denne er fra London, vær så snill å send meg din variant! Tusen takk!

Vil lage utstilling

På ordførerens twitter-konto ser vi nå bilder av spaghetti bolognese i ulike varianter - inkludert en pose-pakning fra Knorr, Heinz' egen bolognese-saus og en kryddermiks fra Østerrike.

At ikke ordføreren ønsker å utnytte det kommersielle potensialet i en rett, som bokstavelig talt er på hele verdens lepper, kan for noen framstå litt bakstreversk, men Merolas idé er klar:

ORDFØRER: Virginio Merola mener folk burde oppdage maten som faktisk kommer fra Bologna.
ORDFØRER: Virginio Merola mener folk burde oppdage maten som faktisk kommer fra Bologna. Vis mer

Han vil samle alle bildene av spaghetti bolognese som sendes til ham. Bildene skal bli til en utstilling på den nye mat-fornøyelsesparken FICO Eataly World som tiltrekker seg stadig flere folk.

Merola mener at byen bør være kjent for det som faktisk kommer Bologna - ikke omvendt:

- Det er rart å være verdenskjent for en rett som ikke er vår, uttalte han nylig til The Telegraph.

- Vi er selvsagt glad for oppmerksomheten det gir byen vår, men vi skulle ønske at vi var kjent for kvaliteten på maten som er en del av vår kulinariske tradisjon.

Italienske reaksjoner

- Å spise ragu med spaghetti er bannlyst blant alle som elsker italiensk mat! Det er utenkelig for en fra Bologna å forestille seg spaghetti med bolognese-saus. Det finnes ikke en seriøs restaurant som ville servert dette i Bologna, sier Alberto Colella, italias ambassadør i Norge.

- For øvrig kommer den tidligste dokumenterte oppskriften på en italiensk kjøttsaus, en ragu, som serveres med pasta fra sent på 1800-tallet. Den er fra Imola, utenfor Bologna og dukker opp i Pellegrino artusus kokebok - den første «kokebibelen».

Ved Bolognas eget turistkontor får vi vite at det er andre ting man heller bør se etter om du er på besøk:

- Du må heller spørre etter Mortadella, fylt pasta og tagliatelle, sier Luana Gabrielle på telefon. - Ja, og lasagne!

I kulinariske kretser er Bologna kjent for Mortadella (en servelat-lignende pølse), tortellini (fylt pasta) og tagliatelle (båndspaghetti). I denne regionen finner du også parmesan-osten, balsamico-eddiken og dessuten vintypen Lambrusco.

- Du vil aldri se spaghetti bolognese på en meny her i byen, forsikrer hun.

Ordføreren i Bologna har i dag ikke vært tilgjengelig for kommentar tross Dagbladets gjentatte forsøk. Det er ikke kjent om han sitter i en sen lunsj.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!