Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dagligvarekjedene loppes for dyrt kjøtt av organiserte bander

Organiserte bander stjeler dyrt kjøtt på Østlandet: - Trykket er konstant i Oslo

Kjøttbandene stjeler det dyreste kjøttet i disken, og selger det videre til spesialbutikker for kjøtt.

HER FORSVINNER KJØTTET: Kartet viser hvor tyvene har vært og forsynt seg med dyrt kjøtt i Oslo-området. Ill.: Skan-Kontroll
HER FORSVINNER KJØTTET: Kartet viser hvor tyvene har vært og forsynt seg med dyrt kjøtt i Oslo-området. Ill.: Skan-Kontroll Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store mengder dyr indrefilet har i månedene etter jul forsvunnet ut av butikker og supermarkeder over hele Østlandet. Dagligvarekjedene oppfordrer nå butikkene sine til å holde et ekstra godt øye med kjøttet i frysedisken.

- Mye tyder på at en organisert gruppering herjer på østlandsområdet i disse dager. Vi har fått inn flere meldinger i januar og februar om tyveri av større mengder frossen indrefilet, forteller kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen.

Situasjonen bekreftes av administrerende direktør, Jørn Cato Olsen, i vakt- og sikkerhetsselskapet Skan-Kontroll. Selskapet har flere av de store dagligvarekjedene på kundelista:

- Vi har jobbet med totalt seks grupperinger som har stjålet indrefilet den siste tiden. Det er snakk om både menn og kvinner, og identiteten er kjent på noen av personene.

Fyller handlevogner og går ut

Olsen opplyser at Skan-Kontroll hittil i år har registrert 48 ulike tyverier knyttet til denne spesielle gruppen personer, og at dette i hovedsak dreier seg om tyverier av kjøtt, spesielt indrefilet. Sannsynligvis er det snakk om langt flere tyverier, tror sikkerhetsselskapet.

Den nøyaktige verdien på 16 av tyveriene er kjent, og ut fra dette har selskapet regnet ut at snittverdien på tyveriene er kr 6820.

KJØTTSVINN: Kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen, tror kjøtt-tyveriene er organiserte. Foto: Coop
KJØTTSVINN: Kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen, tror kjøtt-tyveriene er organiserte. Foto: Coop Vis mer

39 av de kriminelle forholdene inntraff i Oslo politidistrikt, tre forhold i Øst politidistrikt og seks forhold i Innlandet politidistrikt. Olsen mistenker at de fleste tyveriene av indrefilet er ment for videresalg.

Skan-Kontroll har spesielt sett en økning av tyverier der gjerningspersonene fyller handlevogner og -kurver, og går ut via inngangen til butikken.

- Det største tyveriet hadde vi i et varehus på Raufoss hvor en gruppering stjal 75 kilo indrefilet. De samme personene stjeler også varer som vitamintabletter, øl, sjokolade, Pierre Robert-produkter og el-artikler, forteller Olsen.

Flere dagligvarekjeder bekrefter overfor Dagbladet at de har opplevd tyverier av kostbare kjøttvarer fra sine forretninger.

STORE VERDIER: Tyvene er ute etter kjøtt, men også etter andre dyre varer som vitamintabletter, sjokolade og el-artikler, ifølge Jørn Cato Olsen i Skan-Kontroll.
STORE VERDIER: Tyvene er ute etter kjøtt, men også etter andre dyre varer som vitamintabletter, sjokolade og el-artikler, ifølge Jørn Cato Olsen i Skan-Kontroll. Vis mer

- Vi har fra i fjor sommer og fram til nå merket en liten økning i tyveri av frossent og ferskt kjøtt, uten at vi kan tallfeste dette, opplyser Nina Horn Hynne, kommunikasjonsrådgiver i Meny.

Stjeles for videresalg

Meny opplever at tyveriene skjer fra butikker over hele landet, men at den største andelen tyverier finner sted i Oslo.

- Vårt inntrykk er at det meste stjeles for videresalg. Graden av organisering av dette er vanskelig å si noe om, men vi ser at flere av dem som stjeler har vært i en rekke ulike butikker. I mange tilfeller er det flere som samarbeider om tyveriene, sier Horn Hynne.

Også i Kiwi registrerer butikkene at det av og til forsvinner store mengder kjøtt, særlig frossen indrefilet.

I HELE LANDET: Dyrt kjøtt stjeles fra Meny-butikker over hele landet, men mest i Oslo, bekrefter Nina Horn Hynne. Foto: Meny
I HELE LANDET: Dyrt kjøtt stjeles fra Meny-butikker over hele landet, men mest i Oslo, bekrefter Nina Horn Hynne. Foto: Meny Vis mer

- Vi opplever tidvis at større partier med kjøtt stjeles fra butikkene. Dette er ikke et nytt fenomen for oss eller bransjen. Historisk har det vært en dreining fra at enkeltpersoner stjal varer for omsetning til privatpersoner, til mer organiserte miljøer som omsetter til useriøse aktører, uttaler Andreas Wormdahl, sikkerhetssjef i Kiwi Norge.

Har mindre kjøtt i disken

Kiwi-kjeden merker at det stjeles kjøtt over hele landet, men aller mest i Oslo. Ofte er det gjengangere som står bak tyveriene:

- Trykket er mer konstant i Oslo. Her foretas det stadig pågripelser av de samme gjerningspersonene, og de er ofte godt kjente av både oss og Oslo-politiet. Ellers i landet er det ofte omreisende vinningskriminelle som står for den organiserte delen av slike tyverier. En del av disse befinner seg antakelig i Norge for kortere perioder før de igjen forlater landet, tror Wormdahl.

GUDBRANDSDALEN: De fleste tyveriene skjer i Oslo-området, men tyvene har også vært på ferde nord for hovedstaden. Ill.: Skan-Kontroll
GUDBRANDSDALEN: De fleste tyveriene skjer i Oslo-området, men tyvene har også vært på ferde nord for hovedstaden. Ill.: Skan-Kontroll Vis mer

Harald Kristiansen i Coop forteller at kjedens ledelse nå har oppfordret sine butikker til ikke å ha større mengder dyrt kjøtt liggende i disken.

INDREFILET: Frossen indrefilet er blant det som stjeles oftest. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
INDREFILET: Frossen indrefilet er blant det som stjeles oftest. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer

- Vi er temmelig sikre på at det er snakk om flere grupperinger som står bak den seinere tids tyverier. De opererer i store deler av østlandsområdet; Oslo, Akershus, Oppland, Hedmark, Buskerud, Vestfold og Telemark, sier Kristiansen.

Kristiansen kan ikke si noe om hvorvidt «bandene» kjenner til hverandre, men mener det er mest sannsynlig at de opererer uavhengig av hverandre.

- Selve tyveriene er ganske simpelt utført. Gjerningspersonene går inn i butikken, gjerne to eller flere ifølge. Noen ganger har vi også sett at tyveriene utføres av en enkelt person, men da antar vi at det sitter én eller flere andre i en bil på utsida.

Mattilsynet og politiet samarbeider

Rune Skjold, leder for seksjon for økonomi og spesialetterforskning ved Oslo politidistrikt, bekrefter at det stjeles kjøtt i dagligvarebutikkene, som deretter ofte omsettes på ulovlig måte gjennom rene kjøttforretninger andre steder i byen.

- Salg av stjålet kjøtt kan anses som heleri og videresalget kan derfor gi strenge straffer. Dersom det bevises at tyveriene er organiserte, kan straffene bli betydelig skjerpet for dem som er involvert.

Han påpeker at videresalg av stjålet kjøtt gjennom kjøttbutikker først og fremst er en problemstilling som følges opp av Mattilsynet.

- I tilfellene der Mattilsynets sanksjoner ikke når fram, og forholdet er så alvorlig at det bør anmeldes til politiet, følger Oslo politidistrikt opp saken videre.

HELERI: Oslo-politiet slår hardt ned på videresalg av stjålet kjøtt, sier Rune Skjold i Oslo-politiet Foto: Jørn-Kr. Jørgensen, Oslo Politidistrikt
HELERI: Oslo-politiet slår hardt ned på videresalg av stjålet kjøtt, sier Rune Skjold i Oslo-politiet Foto: Jørn-Kr. Jørgensen, Oslo Politidistrikt Vis mer

Han viser til at politiet og Mattilsynet har et godt samarbeid på flere områder, noe som er viktig for å kunne prioritere de viktigste sakene, og de mest effektive reaksjonene. Samtidig er begge etatene avhengige av tips fra befolkningen, og Skjold oppfordrer alle som har opplysninger om omsetning av stjålne matvarer til å tipse om dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!