GIFTFUNN: Orkla Foods trekker tilbake dressinger av denne typen, men ikke alle. Se lenger ned i artikkelen for datostempling. Foto: Orkla Foods
GIFTFUNN: Orkla Foods trekker tilbake dressinger av denne typen, men ikke alle. Se lenger ned i artikkelen for datostempling. Foto: Orkla FoodsVis mer

Den europeiske eggeskandalen har kommet til Norge:

Orkla Foods trekker tilbake dressinger: Funn av giftstoff i eggeplommer

Fant fipronil i eggeplommer fra tysk produsent

(Dagbladet): Orkla Foods trekker tilbake 16 forskjellige Idun-dressinger etter spor av insektsmiddelet fipronil i produktene.

Fipronil-funnet er gjort i eggeplommepulver fra Tyskland.

Dette er det samme stoffet som er skyld i tilbakekalling av millioner av egg i EU de siste par ukene.

- Denne saken har vært kjent i noen uker, vi har systematisk sjekket våre produkter som kunne ha vært berørt. Funnet ble gjort i internkontroll hos en av leverandørene i slutten av forrige uke, sier Dag Olav Stokken, kommunikasjonsdirektør i Orkla Foods til Dagbladet.

Årsaken til at det har tatt fire-fem dager å gå ut med funnene er todelt.

- Det som er viktig før vi kaller tilbake produkter er å ha helt presis informasjon. Vi har forberedt tilbakekallingen, og vært i løpende dialog med Mattilsynet, sier Stokken.

Ingen akutt helsefare

Fipronilfunnet er gjort i eggeplommepulver fra Tyskland, og Orkla har kjøpt to tonn av dette. Eggeplommepulveret utgjør maksimalt en prosent av den ferdige varen.

ERSTATTER ALLE PRODUKTER: - Vi anbefaler alle som finner dette i hyllene sine å ta kontakt med vår forbrukerservice, så de kan få erstattet varen, sier Dag Olav Stokken. Foto: Orkla Foods
ERSTATTER ALLE PRODUKTER: - Vi anbefaler alle som finner dette i hyllene sine å ta kontakt med vår forbrukerservice, så de kan få erstattet varen, sier Dag Olav Stokken. Foto: Orkla Foods Vis mer

Forekomsten i de ferdige dressingene er under grensene som er satt av EUs helsemyndigheter for mulig helseskade.

Orkla har likevel valgt å trekke tilbake seksten produkter: Ni dressinger som er solgt i dagligvarebutikker og sju til storhusholdning.

- Vi lever av tillit, og vi synes det har vært viktig å kalle tilbake produktene, selv om det ikke medfører noen helsefare å spise dem, sier Stokken og presiserer:

- Hovedregelen er at vi kun bruker norske egg og eggeprodukter i produksjon i Norge. I noen produkter må vi imidlertid bruke et eggeplommepulver som det dessverre foreløpig ikke er noen norsk leverandør av.

- Har blitt offer for ulovlige handlinger

De aktuelle dressingene er produsert før eggekrisen sprakk.

Vanligvis innebærer Orklas rutiner å følge opp leverandører, at de følger de strenge kravene til råvarene de leverer.

- Hva har gått galt her?

- Vi har blitt offer for ulovlige handlinger, ved at fipronil har blitt brukt ulovlig.

- Kommer dere til å endre på rutiner?

- Vi tar alltid lærdom av uønskede situasjoner, men samtidig er det vanskelig å gardere seg hundre prosent mot ulovlige handlinger.

Slik sjekker du:

Halvparten av dressingene med giftstoffer står fortsatt på lager, men resten er distribuert til dagligvarekjder og storhusholdninger.

- Vi anbefaler alle som finner dette i hyllene sine å ta kontakt med vår forbrukerservice, så de kan få erstattet varen, sier Stokken.

Under er de aktuelle produktene som er solgt til forbrukere.

Dressing Datomerket
Idun Rømmedressing03.03.2018
Idun Thousand Island Max 3% Fett28.02.18, 03.04.18
Idun Hamburgerdressing16.02.18, 26.02.18, 07.04.18
Idun Thousand Island28.02.18, 07.04.18
Idun Pizzadressing28.02.18, 08.04.18
Idun Hvitløk dressing03.04.2018
Idun Creme Fraiche Max 3% Fett19.02.18, 31.03.18
Idun Soltørket Tomat & Basilikum Max 3% Fett19.02.2018
Idun Fersk Rømmedressing med Pepper & Basilikum20.11.17, 06.12.17, 27.12.17, 14.01.18

Alle egg som selges i Norge er norskproduserte, for å garantere salmonellafrie egg, med unntak av høytider med høyt konsum, som jul og påske. Da importeres egg fra Finland og Sverige, ifølge Mattilsynet.

Årsaken til at det nå er gjort funn i norske matvarer, er at industrien bruker importert egg i produksjon av andre varer. Orkla har brukt eggeplommepulveret i produksjon av Idun dressinger.

Europeisk eggekrise

I august har millioner av egg blitt trukket tilbake fra det europeiske markedet, etter funn av insektsmiddelet fipronil.

Flere nederlandske og belgiske eggeprodusenter har likevel brukt et middbehandlingsmiddel som inneholder giftstoffet, og saken etterforskes nå av politiet.

EU jobber med å spore eggene, og Mattilsynet følger dette arbeidet gjennom det europeiske meldesystemet RASFF, hvor informasjon om hvor eggene har tatt veien blir offentliggjort.

- Tilbaketrekkingen viser at kvalitetsarbeidet hos Orkla Foods fungerer etter regelverket. Fipronil skal ikke komme inn matkjeden, og vi er godt fornøyd med det arbeidet Orkla Foods har lagt ned for å spore opp disse produktene og trekke dem fra markedet, sier seksjonssjef Jorun Aasgaard Grini i Mattilsynet.