Oslo kutter kjøtt for ansatte

Europas miljøhovedstad Oslo kommune har sammen med 14 av byene i C40-nettverket signert en avtale med ambisjoner om å kutte kjøttforbruk for ansatte.

KUTTER KJØTT: Oslo kommune har forpliktet seg til at kommunens matinnkjøp skal bidra til et sunt og bærekraftig kosthold, forteller Lan Marie Berg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
KUTTER KJØTT: Oslo kommune har forpliktet seg til at kommunens matinnkjøp skal bidra til et sunt og bærekraftig kosthold, forteller Lan Marie Berg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer fram i avtalen som ble inngått mellom 14 av byene i C40-nettverket under møtet i København sist helg.

Blant de andre byene som skrevet under på at de vil skjære ned kjøttforbruket for ansatte, er Barcelona, København, London, Los Angeles, Paris, Stockholm og Toronto.

I tillegg til ambisjon om kutt i kjøtt- og animalske produkter som melk og ost, inngår mål om å halvere matsvinn innen 2030 i C40-avtalen.

Så fryktelig håndfast ser det imidlertid ikke ut ennå, og klimabyråd Lan Marie Berg (MDG) sier det ikke er snakk om å detaljregulere hvor mange gram kjøtt folk skal spise eller hvor mye melk de skal drikke i uken. De skal heller ikke tvinge noen til å bli vegetarianere.

- Men vi har forpliktet oss til at kommunens matinnkjøp skal bidra til et sunt og bærekraftig kosthold, sier Berg til VG.

Droppet forpliktelser til EAT-rapport

I utgangspunktet skulle avtalen ha hatt en mer forpliktende henvisning til målene i Eat/Lancetrapporten «The Planetary Health Diet» fra tidligere i år, men slik ble det ikke.

Rapporten skapte reaksjoner. med sine anbefalinger om maksimalt cirka 300 gram kjøtt i uka per person og av dette maksimalt 100 gram rødt kjøtt, for å nevne noe.

- Verden vil bedras så lenge det går. Utslippene fra jordbruket utgjør atskillig mindre enn både EAT og andre skal ha det til, og langt mindre enn utslippene fra fossilt kull, olje og gass, sa landbruksforsker Laila Aass ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) da rapporten ble lansert.

Senterpartiets Geir Pollestad gikk også hardt ut, og omtalte anbefalingene som «spinnville».

Disse konkrete målsettingene er imidlertid ikke med i den endelige versjonen som storbyene har signert på, sier Oslos miljøbyråd.

KJØTTFRI: Bytt ut kjøttdeigen med squash og stekt saftige og smakfulle vegatarbiffer. Video: Per Ervland og Aase Dotterud OPPSKRIFT: 2 grovrevet squash, 2 egg, 2 dl griljermel, 150 g smuldret fetaost, 1 ss hvetemel, revet skall av 1 sitron, finhakket persille, pepper, olivenolje til steking Vis mer

Regjeringa bør føre an

Miljøorganisasjonen Greenpeace ønsker tiltakene hjertelig velkommen.

- Vi står i en klimakrise hvor industriell kjøttproduksjon og konsum er en vesentlig del av årsaken. Nå gleder vi oss til å se resultatene av dette, sier leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym, til Dagbladet.

Pleym etterlyser tilsvarende tiltak fra flere kommuner, og mener regjeringa før føre an og sørge for gjennomføring i departementene, direktoratene og på Stortinget.

- Hadde regjeringa og Norge tatt de initaitivene som Oslo kommune tar nå på flere områder, hadde vi ikke hatt en klimakrise. Oslos initiativ bør legges til grunn for samtlige statlige myndigheter, det vil gjøre det enklere for kommunene og folk flest å følge etter, sier han.

Bystyrerepresentant for Høyre i Oslo, Øystein Sundelin, omtaler på sin side avtalen som «symbolpolitikk», og etterlyser konkret handling framfor store ord.

- Dette blir fort symbolpolitikk all den tid byrådet ikke har verktøy til å omgjøre ambisjonene til konkrete resultater. Å sette opp store mål og ambisjoner er ikke vanskelig, sier Sundelin til VG.

Det synes Pleym er «tullprat».

- Dette er praktisk politikk, og kutter utslipp like mye uansett hvor det gjennomføres. Hvis han mener dette er symbolpolitikk er jeg spent på å se alternativet til utslippskutt fra Høyre. Det har jeg ikke sett foreløpig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer