Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Corona-skillene

Oslo: Slik blir corona-pilsen

På onsdag åpner ølkranene. Det blir ikke helt som vi er vant til.

CORONA-SKILLE: Flere steder vi nå sette opp skillevegger for å imøtekomme retningslinjene. Foto: Thomas Sæbø / Dagbladet
CORONA-SKILLE: Flere steder vi nå sette opp skillevegger for å imøtekomme retningslinjene. Foto: Thomas Sæbø / Dagbladet Vis mer

Fra og med onsdag 6. mai vil Oslo igjen åpne for alkoholservering.

Det er meldt knallvær og det er ventet at Oslos innbyggere vil strømme til hovedstadens skjenkesteder for å få årets første utepils.

Men, at serveringen åpner betyr imidlertid ikke at alt kommer til å være slik det var før corona-utbruddet. I tråd med nasjonale bestemmelser skal alle serveringssteder hvor det ikke serveres mat fortsatt holde stengt. Ei heller blir det lov med buffé.

ØL: Mens alkoholservering fremdeles er forbudt i Oslo, tar stadig flere turen over fjorden til Nesodden. Reporter: Øystein Andersen. Video: Celina Morken / Dagbladet TV Vis mer

Corona-vegger

I tillegg er det krav om bordservering og at man ikke sitter i grupper som er på mer enn fem personer.

De fleste skjenkesteder ser nå fram til kjærkomne inntekter etter at skjenkekranene ble stengt 21. mars i Oslo.

Det hersker litt forvirring omkring reglene for avstand. Oslo kommune presiserte via en pressemelding først at regelen om to meter mellom gruppene skal overholdes, men det åpnes også opp for «en likeverdig løsning som gir minst like god beskyttelse (skillevegger)».

Men, mandag ettermiddag kom det en ny pressemelding fra byråden om at tometerskravet vil reduseres til én meter - også i Oslo:

- Selv om kravet om to meter mellom sittegrupper fjernes, vil det fortsatt være nødvendig med god avstand, slik at ansatte som beveger seg i lokalet skal unngå å være i kontinuerlig nærkontakt med gjester. Serveringsstedene bør også legge til rette for at det kan være én meter avstand mellom gjester, skriver byrådet.

Det at det blir aktuelt med skillevegger betyr kanskje at vil se mange kreative løsninger på Oslos skjenkesteder i tiden som kommer.

Har du sett noen smarte eller morsomme løsninger? Tips eller send ditt bilde til mat@dagbladet.no

ALKOHOLSERVERING: Det er fortsatt ikke lov å servere alkohol i Oslo, men man kan allikevel nyte alkoholfritt øl. Reporter: Elisabeth Dalseg. Video: Celina Morken. Vis mer

Strengt i Oslo

De fleste skjenkestedene i Oslo var allerede stengt da totalforbudet ble innført. Det skyldtes at de nasjonale smittevernreglene (som ble innført 12. mars) gjorde det umulig å holde åpent.

Før Oslo vedtok å stenge helt, gjorde Næringsetaten i hovedstaden 400 observasjoner på byens skjenkesteder. De konkluderte da med at en fullstendig nedstengning var eneste utvei.

På tross av at næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) samme helg hadde advart bransjen om at dersom ikke klarte å overholde smittevernreglene, ville det bli full skjenkestopp for alle. Evensen uttalte den gang at skjenkestedene ikke klarte å overholde reglene og at det «snarere hadde blitt verre».

Dermed ble Oslos ølkraner stengt. Andre byer som Bergen og Trondheim har lagt seg på en mindre stram linje.

De nasjonale retningslinjene gir fortsatt litt rom for tolkninger. I en pressemelding fra Bergen kommune skriver man skjenkingen kan foregå en halvtime etter at kjøkkenet stengt - «Dette for å kunne ivareta fortæringen av maten», som det heter i fagnotatet for Bergen kommune.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!