STOPPET: Sist lørdag ble sjåføren av denne hvite Ford Transit stopper på Svinesund Tollstasjon. Det ble kostbart for vestlendingen. Foto: Tollvesenet
STOPPET: Sist lørdag ble sjåføren av denne hvite Ford Transit stopper på Svinesund Tollstasjon. Det ble kostbart for vestlendingen. Foto: TollvesenetVis mer

Stanset av tollerne tre ganger

Ostegal vestlending tatt på Svinesund med 112 kilo: - Til meg selv

Da årvåkne tollere sist lørdag åpnet døra på denne hvite varebilen, var den full av overraskelser.

De ansatte ved Svinesund tollstasjon er vant til å oppleve litt av hvert. Tidligere i år fortalte Dagbladet om svensken som bare skulle besøke «sin flickvän» i Norge, men i bagasjen oppdaget tollerne 90 kilo med levende krepsdyr og 23 kilo med levende snegler.

24 timer i døgnet har Tolletaten tjenestemenn på jobb ved de ulike grensestasjonene - og man kan aldri være sikker på når de slår til. Det fikk to vestlendinger oppleve sist helg, da de i sin hvite Ford Transit kom susende over Svinesund. De hadde knapt rullet inn i Norge, før en toller sto foran dem i veien og ønsket kontroll av kjøretøyet.

Får kraftig bot

- Vi har bare handlet til oss selv og noen venner, fortalte sjåføren som to ganger tidligere er tatt for smugling av varer.

- Bare til oss selv: Hele 228 kg gresk yoghurt (midt på bildet) var blant innholdet tollerne fant i den hvite varebilen. Foto: Tollvesenet
- Bare til oss selv: Hele 228 kg gresk yoghurt (midt på bildet) var blant innholdet tollerne fant i den hvite varebilen. Foto: Tollvesenet Vis mer

Da tollinspektøren åpnet døra på den hvite bilen, innså han raskt at forklaringen neppe stemte helt - for der befant det seg 225 kg kjøttvarer, 228 kg yoghurt og hele 112 kg med ost!

- De to personene kjørte en norskregistrert varebil og fortalte at de hadde handlet mat for 30.000 kroner i Sverige. Hvorvidt jeg stoler på forklaringen om at maten bare var til dem og selv og gode venner, sier vel beslaget i seg selv på at virker drøyt. I åras løp har vi våre dyktige tolltjenestemenn blitt dyktige til å avsløre hva som er sant og hva som ikke stemmer, forteller kontorsjef Wenche Fredriksen til Dagbladet.

Fredriksen er tollsjef på Svinesund Tollstasjon og berømmer kollegenes innsats for å verne grensa mot ulovlige innføringer.

Stadig nye smuglermetoder

- Kan varene ha kommet fra et annet land?

PÅ VAKT: - Smuglerne ligger i buskene med kikkert for å finne ut når vi jobber, sier tollsjef Wenche Fredriksen på Svinesund Tollstasjon. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
PÅ VAKT: - Smuglerne ligger i buskene med kikkert for å finne ut når vi jobber, sier tollsjef Wenche Fredriksen på Svinesund Tollstasjon. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- De fortalte ikke hvor de hadde handlet og blir nå politianmeldt og får en bot fra politiet. De andre varene som er blitt konfiskert tidligere av samme sjåfør, gjaldt også ulovlig innføring, framholder Fredriksen.

I 2017 beslagla tollerne på Svinesund 282 637 liter smuglerøl. Det er nesten 50 000 flere liter enn året før.

I vinter fortalte politiførstebetjent Per Ivar Thomasrud ved operasjonssentralen i Østfold om hvordan ølsmuglere har tatt i bruk nytt grep for å lure tollerne.

- Før kom smuglerne i kolonner med privatbiler. Nå forsvinner trailerne deres i mengden av andre trailere, har han fortalt til Dagbladet.

I 2015 passerte 452 966 trailere tollstasjonen på Svinesund. Det tilsvarer 1290 trailere hvert døgn. Tallet er omtrent det samme i dag.

Tolletaten har mange gode hjelpemidler som gjør det enklere for dem å velge ut rett kontrollobjekt, og gjennomføre kontroller av store varepartier og å lete etter varer skjult i lasten eller preparert og skjult i kjøretøy.

Kameraovervåking på grensen gjør det enklere for Tolletaten å vite hvilke biler som bør undersøkes. Det bidrar til større treffsikkerhet. Skannere som både er fast stasjonert på enkelte tjenestesteder, samt mobile skannere, gir tollerne en god indikasjon på hva lasten kan inneholde.