Østersinnvandrer: - Den valser over økosystemet

Nofima-forsker har sett på hvordan vi kan få bukt med problemet.

FORMERER SEG VOLDSOMT: Stillehavsøstersen kan gjøres til en flott ressurs om det forvaltes riktig, mener forskeren. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FORMERER SEG VOLDSOMT: Stillehavsøstersen kan gjøres til en flott ressurs om det forvaltes riktig, mener forskeren. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den robuste stillehavsøstersen som invaderer Skagerrakkysten, skaper hodebry for så vel grunneiere som miljømyndigheter. Nå har forskere i Nofima sjekket om det kan være mulig å spise opp problemet – gjerne som restaurantmat.

For noen år siden kom stillehavsøstersen for alvor til norskekysten, hvor den dessverre trives altfor godt. Hver østers kan produsere hele 50-200 millioner egg i gytetiden. Den sprer seg raskt, og har i flere områder dannet store rev. Mens skalldyret invaderer stadig nye områder og valser over eksisterende økosystem langs vår sørlige kyststripe, tenker forskere nytt om problemet. Kan østersen brukes til noe fornuftig?

Restaurantmarkedet kan vært en mulighet, men da må størrelsen være riktig, kvaliteten forutsigbar, og skallet lett å åpne. Dette er krav som mesteparten av stillehavsøstersen langs kysten vår ikke tilfredsstiller. I det minste trengs det god sortering og bedre måter å åpne skallet på.

Nofima har tro på å bruke østersen som mat, om enn i andre former enn tradisjonelle østersretter. På oppdrag fra stiftelsen Norconserv har instituttet testet potensialet for østersprodukter. Forskerne kom opp med flere ideer hvor problembarnet kan gjøre god nytte for seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer