Østers i Oslofjorden:

Østersproblemet: - Har løsningen

Et nytt initiativ vil gjøre storindustri av østersproblemet. - Ideen kom fra kongekrabbefiske.

STADIG FLERE: Stillehavsøstersen brer seg stadig utover i Oslofjorden og store deler av kysten i sør. Nå øyner man mulighetene til å gjøre østersen til storindustri. Foto: NTB/scanpix
STADIG FLERE: Stillehavsøstersen brer seg stadig utover i Oslofjorden og store deler av kysten i sør. Nå øyner man mulighetene til å gjøre østersen til storindustri. Foto: NTB/scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Ideen kom fordi jeg selv har fisket etter kongekrabbe i Finnmark, forteller Kjell Olav Rugseth. Han er med i prosjektet som vil utnytte østersoverfloden i Oslofjorden.

- Det handler egentlig om å få nok østers, sier gründeren som driver selskapet MS Donna. Selskapet er oppkalt etter fiskebåten han brukte i Finnmark.

Rugseth forteller at problematikken med kongekrabbe og østers er påfallende lik:

- I begge tilfeller handler det om fremmede arter som etablerer seg i norsk farvann og som kan utfordre den økologiske balansen.

Rugseth forteller om sine erfaringer med kongekrabba:

- Vi så at skallet ikke ble utnyttet. Ikke den såkalte «halen» heller. Vi begynte å undersøke hvordan vi kunne utnytte hele dyret bedre. Halen var det relativt enkelt å selge til restaurantene. Skallet krevde litt mer.

- Hva gjorde det med skallet?

- Vi begynte å koke en kraft som vi kunne selge. Og nå klarer vi faktisk å gjøre butikk av det, forteller den entusiastiske gründeren til Dagbladet.

Nå har han gått i partnerskap med hele 22 bedrifter og offentlige instanser. Organisasjonen går under navnet og No17. Et av prosjektene er å se på hvordan østersen kan utnyttes som en ressurs. Han mener at erfaringene fra kongekrabbe-fiske er gull verdt i møte med østersen i Oslofjorden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer